Hava Durumu

10 Ocak Alinur Aktaş buluşması

Yazının Giriş Tarihi: 11.01.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.01.2019 06:00

10 Ocak bizler için kutlamadan ziyade dayanışma günüdür... Yine de dün hatırlayanımızın, arayanımızın, ziyaretçimizin çok olduğu bir gündü...

Güne, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle düzenlediği basın toplantısıyla başladık...

Başkan Alinur Aktaş şöyle konuştu:

 "Basın doğru kullanıldığında özellikle yerel yöneticiler için yol haritası oluşturulması anlamında çok önemli.

Siyasetçiler, belediye başkanları, milletvekilleri önemli bir güçtür. Kent yöneticileri olarak her şeyi dört dörtlük yapamayız. Eksiklikler, aksaklıklar olabilir. Bu nedenle yapıcı, doğru eleştiriler her zaman bizler için yol gösterici olacaktır..."

Ardından ekledi:

 "Demokrasinin güçlenmesi, daha iyi işlemesi, yerel yöneticilerin daha iyi şeyleri ortaya çıkarması adına basın, olmazsa olmaz.

Genel anlamda 15 yıllık belediye başkanlığım boyunca objektif, doğru olarak ortaya konan eleştiriler benim için yönlendirici ve teşvik edici oldu diyebilirim. Ancak son yıllarda teknolojiyle bu işin de şeklinin değiştiğini söyleyebilirim.

70'li 80'li yıllar belki basın için de en çileli yıllardı. Ancak şimdi dijital ortamla, internetle birlikte günler saatler değil, neredeyse saniyelerle yarışılıyor. Ben tüm basın mensuplarımızın Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyorum."

Başkan Aktaş "Basının önceki yıllara göre daha özgür olduğu" yönünde bir değerlendirmede bulundu. Katılabilmeyi yürekten isterdim...

Ayrıca mesleğin geçmişi çileliydi; ancak onca zorluğa karşın çok daha iyi gazetecilik yapılıyordu. Şunun şurasında 15 yıl önce bile editoryal habercilik, muhabirliği / haberi ezip geçmemişti. Yerel ve genel tüm gazetelerin başlıkları farklıydı. Gazetelerde haber atlatma diye bir dert vardı.

13 OCAK'TA AÇIKLANACAK

Aktaş yerel seçimlere de atıfta bulundu:

 "13 Ocak Pazar günü Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş tarafından 17 ilçe başkan adayımız da açıklanacak. Bu açıklamadan sonra projelerimizi ilçe belediye başkan adaylarımızla değerlendireceğiz.

 Bursa'yı daha iyi yarınlara taşımak için gerekli bilgi, tecrübe ve donanıma sahibiz. Belediyecilik hamasi nutuklarla yapılmaz..."

Ardından da siyasi gönderme yaptı; "Sadece halkla ilişkiler çalışmalarıyla geleceğe taşımak mümkün değil" diyerek şu açılımda bulundu:

"Bursa, önemli çalışmaların yapılması gerektiği bir şehir. Ulaşım, altyapı, kentsel dönüşüm konularında önemli adımlar atılması gerekli.

Bursa sadece Yıldırım, Osmangazi ve Nilüfer'den ibaret değil. 17 ilçenin tamamıyla alakalı dersime çok iyi çalıştım.

Kağıda bakmadan ezberden her ilçenin sorun ve beklentilerine hâkimim. Bu şehre inanan herkesle el ele kol kola verip, Bursa'yı daha iyi yarınlara taşımanın gayretinde olacağız. Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır..."

10 OCAK DAYANIŞMA GÜNÜ

Kimileri yanlış anlayıp "İşsiz olanlarınız gazeteci değil mi? diyor... 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü tüm gazetecileri kapsıyor. 

Şöyle ki; 10 Ocak 1961'de gazetecilerin çalışma koşullarını ve özlük haklarını düzenleyen 212 sayılı Yasa çıktı... 9 gazete sahibi yasayı protesto ederek yayınladıkları ortak bildiride 3 gün gazete çıkarmayacaklarını kamuoyuna ilan etti.

Dönemin gazetecileri de yürüyüş ve basın açıklamalarıyla işverenlerin bu kararına tepki gösterdi ve birleşerek 11 Ocak'ta Basın isimli bir gazete çıkardılar. 14 Ocak tarihinde gazeteler yeniden yayına başladı... Daha sonra gazeteci meslek örgütleri 10 Ocak'ı Gazeteciler Günü kabul etti. Mesele budur... 10 Ocak gazetecilerin yasal haklarına kavuştuğu gündür...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.