Hava Durumu

1050 Konutlar'ın akıbeti!

Yazının Giriş Tarihi: 12.11.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.11.2020 06:00

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, göreve geldiğinden bu yana geçen 1000 günü değerlendirdi.

Ulaşımdan spora, tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmalarından tarıma ve ilçelerde gerçekleşen yatırımlara dek çok çeşitli yatırımları tek tek anlattı...

Toplantıya AK Parti il ve ilçe yöneticileri, belediye bürokratları ile ilçe belediye başkanları da katıldı...
Başkan Aktaş, 10 Kasım nedeniyle Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmet ve minnetle anarak başladığı konuşmasında 11. ölüm yıl dönümü nedeniyle eski İnegöl ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin'i de anarak vefa örneği gösterdi.
Malum, kovid-19 salgını nedeniyle belediyelerin İller Bankası'ndan aldıkları payda düşüş yaşandı. Zira ülke genelinde toplanan vergilerde düşüş var. Ayrıca salgın nedeniyle de öngörülemeyen harcamalar çıktı. Bursa Büyükşehir Belediyesi de salgının getirdiği olağanüstü koşullardan etkilendi, sosyal yardımlara ağırlık verilirken ulaşım gelirlerinde azalma yaşandı. Başkan Alinur Aktaş, bu durumu kredilerle telafi ettiklerini, hizmet ve yatırımlarda büyük bir aksama yaşanmadığını söyledi.  

Toplantının sonunda İzmir depremi, kentsel dönüşüm ve 1050 Konutlar'daki durum da gündeme geldi...

'ARACINIZ ESKİDİĞİNDE YENİLİYORSUNUZ YA!'

Başkan Alinur Aktaş şunları söyledi:

"Aracınız eskidiğinde daha üst model ya da sıfır araba almak için nasıl hesap yapıyorsanız, eviniz için de böyle hesap yapmanız lazım. Biz acil kodlu toplandık. Her ilçede az ya da çok riskli binalar var. Her belediye başkanının sorumluluğu var. Biz Büyükşehir olarak sorumluluk almaya hazırız..."

1050 Konutlar'da 430 dönümlük alanda 2 bin 230 konutun olduğunu vurgulayan Başkan Aktaş, vatandaşın "Metrekareme metrekare, üstüne de şu kadar para isterim" mantığından vazgeçmelerini istedi!

Konuyu Cumhurbaşkanı'na ilettiğini 'Bakanlık fedakârlık yapsın' diyerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yönelttiğini, Bakan Murat Kurum'un da "Dernek başkanıyla birlikte 7,8 kişiyi getirin görüşelim" dediğini aktardı...

Anladığım kadarıyla Bakan'ın önerisi şöyle:

Kat artırmadan yapılacak kentsel dönüşümde, ortaya çıkacak maliyet artışı vatandaşa 12 yıllık 100-150 bin lira arası kredi olarak yansıyacak... Aktaş, şu anda 180-100 bin lira ederi olan dairelerin kentsel dönüşümden sonra 600-700 bin liraya çıkacağını da anımsattı.

Aktaş İzmir depremi ile ilgili de şunları söyledi:

"Pek yazılıp çizilmese de biz depremin ikinci günü İzmir'deydik. Şu anda Büyükşehir ve ilçe belediyelerindeki mühendislerimiz İzmir'de, hasarlı binaların tespitinde görev yapıyorlar."

Muhalefet partisi temsilcilerinin 1050 Konutlar'a yönelik açıklamalarını provokasyon olarak nitelendirerek daha yüksek emsalle Nilüfer'de yapılan kentsel dönüşümlere atıfta bulundu ve şunları söyledi...

"Bu konuyla alakalı herkes konuyu net bilmesine rağmen eğip bükmeye gerek yok. Tüm belediye başkanlarımızın kentsel dönüşüm çalışmaları var.

Bizim tüm Bursa'da öncelikli yerlerimiz var. Merinos altı, Altıparmak bunlardan bazıları. Aradaki farkları az önceki farktaki örnek gibi kolaylaştıralım. Madem benim yerim değerleniyor, metrekareye metrekare istediğim gibi üzerine fark isterim yaklaşımı bu şehrin geleceğine dinamit koymaktır. İzmir depreminden sonra 8-10 mesaj aldım. Birkaç tanesi hakarete varan mesaj. Bu sadece benim sorumluluğumda değil. Sadece eski arabayı yenilemek, eski evi yenilemek öncelikli sizin sorumluluğunuz."

Nilüfer'de 0,50 emsal olarak başlayan ve adı kentsel, kendisi rantsal dönüşüm olan yapılaşmanın yasal olmadığını akademik odalar sürecin en başından itibaren söylemişti. Sonuçta sitelerin bahçeleri bile çok katlı binalara dönüştü. Rantsal dönüşüm Nilüfer'i insanların kaçtıkları Altıparmak'a, Çarşamba'ya dönüştürdü. Sıkış tepiş, yan yana binalar. Sokakta bile araç park edecek yer bulamıyorsunuz...

1000 günlük hizmet ayrıntılarına gelince, epeyce çok, köşeye sığdırmak mümkün değil. Gazetemizdeki haberde tüm ayrıntılarını okuyabilirsiniz...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.