Hava Durumu

31 Mayıs Sigarayı Bırakma Günü!

Yazının Giriş Tarihi: 31.05.2020 06:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.05.2020 06:06

Medicana Bursa Hastanesi, sigarayla savaşa art arda iki gün iki hekiminin yaptığı açıklamalarla destek olmuş. Birinin başlığı "Virüs salgını sigarayı bırakmak için iyi bir fırsat."

Dürüst olayım. Evlere tıkılmanın verdiği bunaltının, anormal davranış kalıplarının normalleştiği "Oynatmaya az kaldı" ahvalindeki bir sürecin sigarayı bırakmak için nasıl iyi bir fırsat olacağına kafam hiç basmadı! Yine de her iki metni dikkatle okudum...

Medicana Bursa Hastanesi'nin Genel Müdürü Dr. Remzi Karşı aynı zamanda da 'Halk Sağlığı' uzmanı. Bu memlekette en çok dikkate alınması gereken tıp dalıdır. Koronavirüs salgını, hastalığı önlemeye yönelik tedbirlerin ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu.  

Misal el yıkama, hijyen kurallarına azami dikkat etme, sarılıp öpüşmeme yani sosyal mesafe gibi koronavirüs tedbirleri sayesinde tüm diğer bulaşıcı hastalıklar da devre dışı kaldı. Sağlıklı; diyabet ve yüksek tansiyon krizlerini, besin zehirlenmelerini engelledi. Hava kirliliği azaldı, acillere KOAH ve astım krizi başvuruları azaldı.

Artı sigara da halk sağlığı sorunudur. (Aynı zamanda da devlet için en büyük vergi gelir kalemleri arasında yer alır.) Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Remzi Karşı "Koronavirüs salgınında sigara içenlerin virüse yakalanmada ve tedavide içmeyenlere göre daha fazla risk altında olduğunu" belirterek diyor ki:

 "Tütün kullanımı önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur. Tütün ürünleri her yıl 8 milyondan fazla kişinin ölümüne neden oluyor. Ayrıca tüm dünyada 1 milyondan fazla kişi, ikinci el tütün dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybediyor."

Tütün endüstrisinin sürekli yeni tüketici arayışı içinde olduğunu ve hedef olarak da gençleri seçtiğine dikkat çekiyor:

"2015 verilerine göre tüm dünyada, 15-24 yaş arası gençlerin yüzde 17'si sigara içmektedir. Ülkemizde de 15 yaş altı çocuklarda sigara kullanma oranı yüzde 17 gibi yüksek bir rakama çıkmıştır."

Kesinlikle doğru. Nüfusun çoğunluğu dar gelirli bölgelerde yaşar. İncirli de şehir merkezinde olmasına karşın böyle bir yerdir. Mahalledeki çocukların yüzde 17'den çok daha fazlasının sigara içtiğine tanığım!

(Dr. Remzi Karşı)

SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYENLERE ÖNERİLER

Medicana Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Başak Burgazlıoğlu, "Sigarayı bırakmak isteyenler için yardımcı olacak 7 tavsiye" başlıklı açıklamasında sigaranın 50 kronik, 20 ölümcül hastalığa yol açtığını belirterek, bırakma yöntemleri hakkında da bilgi veriyor. Belki birine bir faydası dokunur. Tavsiyeler şöyle:

"Öncelikle sigarayı bırakmayı gerçekten istemek gerekiyor. Sigarayı bırakamayacağınızı asla düşünmeyin ve karamsarlığa izin vermeyin.

Bırakmak için mutlaka kendinize bir gün belirleyin. Belirlediğiniz gün çok uzak ya da çok yakın olmasın. Kendinize hazırlanmak için süre tanıyın. Bırakma konusundaki kararlılığınızı yakınlarınıza bildirin.

Sigarayı bırakmayı isteme nedenlerinizi bir kâğıda yazın ve görebileceğiniz yerlere asın, yanınızda taşıyın. Her gün mutlaka bu nedenleri tekrar edin.

Sigarayı hatırlatacak eşyaları (çakmak, sigaralık, küllük gibi) kaldırın. Cebinizde veya çantanızda sigara ve çakmak taşımamaya özen gösterin.

Sigara içme isteği uyandıracak ortamlardan bir süreliğine uzak durun. Sigarayı çağrıştıracak ortamların yeniden düzenlenmesini sağlayın; sigara içilen koltuğun veya masanın yerinin değiştirilmesi, perdelerin yıkanması, evin temizletilmesi gibi.

Şiddetli sigara içme isteği geldiği zaman biraz dolaşın, oda değiştirin. Bir meyve yiyin ya da su için. Kafanızı sigara düşüncesinden uzaklaştıracak işlerle uğraşın. Sigarayı neden bıraktığınızı hatırlayın. Derin nefes alıp verin. Bu istek beş altı dakika sonra geçecektir.

Tek başınıza zorluklarla başa çıkamayacağınızı düşünüyorsanız mutlaka profesyonel destek alın. İş yeri hekiminize veya bir sağlık kuruluşuna başvurun."

Not: Bu benim açımdan oportünist bir yazıdır. Oportünizm literatürde bir yanlışı bile bile yapmak anlamına gelir. Elbette yapmamak lazım!..

(Uzman Dr. Başak Burgazlıoğlu)

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.