Hava Durumu

82 bin kişilik dev üniversite!

Yazının Giriş Tarihi: 13.09.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.09.2019 06:00

18 Nisan'da BUÜ'ye rektör atanan Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, dün Bursa'da medya ile buluştu...  Toplantıda rektör yardımcıları ile fakülte dekanları, üniversite sekreteri ile Rektörlük bürokrasisi de hazır bulundu...

Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz konuşmasında sık sık 'adalet ve liyakat' vurgusu yaptı...

"Her platformda, her kademede, ehliyet, liyakat, adalet ve hakkaniyeti ön planda tutacağız" dedi.  Kamu yönetiminde liyakat, adalet, ehliyet yıllardır sayısız kez dile getirdiğim bir konudur."

65 yaşını doldurduğu için görev süresinin 2 yıl olduğunu, bir dönem rektörlük yapacağını söyledi.

Prof. Dr. Kılavuz'un verdiği bilgilere göre; BUÜ'de güncel öğrenci sayısı 76 bin 290; 2 bin 549 akademisyen ve 4 bin 154 idari personel çalışıyor... 82 bin 993 kişilik dev bir üniversite... 2000 yılında 38 bin civarında öğrenci vardı; ikiye katlanmış ama personel ve akademisyen sayısı ikiye katlanmamış!

AKADEMİK BAŞARIDAKİ DÜŞÜŞ

Son yılların en çok tartışılan konularından biri de BUÜ'nün akademik başarısının düşmesi... Rektör Prof. Dr. Kılavuz da bunu anımsattı ve Prof. Dr. Kamil Dilek'in rektörlük döneminde 848'inci iken, daha sonra 1229'uncu olduğuna değindi...

"2021-2022-2023'te net görülecek ciddi iyileşmeyle karşılaşacağız. 2020 restorasyon rehabilitasyon yılıdır" dedi.
Tıp Fakültesi'nin uluslararası ya da AB kalite belgelerine atıfta bulunurken Veteriner Fakültesi'nin, AB'den akredite olan belgeli 3 veteriner fakültesinden biri olduğunu söyledi. Tıp Fakültesi onca çaba sonucu alınan uluslararası akreditasyonunu Prof. Dr. Yusuf Ulcay döneminde yitirmişti. Ona da atıfta bulundu!..

DOLULUK ORANI YÜZDE 98,7

Prof. Dr. Kılavuz, bu yıl ilk 5'te yer alan 6 bin öğrencinin Bursa Uludağ Üniversitesi'ni tercih ederek kayıt yaptırdığını, kontenjanda yüzde 98,7 oranında doluluk yaşandığına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Bu önemli bir göstergedir. Öğrenci dostu okul olarak yaz okullarını başlattık. Mezuniyet törenlerine bütünlemeye kalan öğrencilerin de katılımını sağladık. Bütünleme sınavlarını eylülden temmuza aldık. Sosyal medyayı ciddi şekilde kullanmaya gayret ediyoruz. Öğrencilerin ulaşabildiği yönetim var. Sosyal tesisleri daha cazip hale getirmek için projeler üzerinde çalışıyoruz."

Akademik kadro sorununa da değindi:

"Rahmetli Mete Cengiz döneminde ihdas edilen kadro 135'ti. O tarihten beri kadro yoktu. 232 kadro temin ettik. En azından bizi rahatlattı..."

ÜNİVERSİTE'NİN 1 KURUŞ KATKISI YOK!

Prof. Dr. Kılavuz, devam eden projeler hakkında bilgi verirken cami inşaatına da değindi:

"Kamuoyuna yanlış bilgi yansıyor. Cami inşaatına üniversitenin 1 kuruşluk katkısı yok. Belki ileride belediye hafriyat katkısı sunar, o kadar. Cami inşaatı sürüyor. Tamamen sanayicilerin, hayırseverlerin katkısıyla. Arada Adem Hocam, mesai saatleri dışında cami derneği ile iş adamlarıyla görüşmeye gidiyor. Gerektiğinde ben de görüşüyorum. Üniversitenin 1 kuruş katkısı ispat edilsin istifaya razıyım!"

'BUÜ'NÜN BÖLÜNMESİNE KARŞIYIZ'

Prof. Dr. Kılavuz, geçenlerde Milletvekili Mustafa Esgin'in müjdesini verdiği yeni açılacak Diş Hekimliği Fakültesi hakkında da bilgi verdi:

"Yüksek İhtisas Hastanesi'nin oradaki Diş Hastanesi afiliye olarak kullanılacak. Öğrenciler orada uygulamalara katılacak, eğitim görecek. Diş Hastanesi 3. Kademe hastanesi olacak..."

Prof. Dr. Saim Kılavuz, BUÜ'nün dolayısıyla da Görükle Yerleşkesi'nin bölünerek başka üniversiteyle paylaşılmasına sıcak bakmıyor; önerisi ise ilçeler bazında hayata geçirilecek olan 4, 5 tematik / butik üniversite ve bir o kadar da vakıf üniversitesi... Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da ilettiği öneriler arasında ise İnegöl; Gemlik-Orhangazi; Karacabey-Kemalpaşa ekseninde butik üniversiteler ile uluslararası İslam Sosyal Bilimler Üniversitesi ve meslek yüksekokullarının bir araya toplandığı uygulamalı Bilim Teknoloji Üniversitesi yer alıyor...  

Eskiden Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesi'ne şehrin dışında gözüyle bakılırdı. Yıllar geçtikçe şehir yaklaştı. Ve binalar BUÜ topraklarını adeta binalarla kuşattı... Ancak bu fiziki yaklaşım, yıllardır tartışılan üniversite-kent bütünleşmesini sağladı mı? İsmi değişti; adının önüne Bursa geldi. Peki, Bursalılaştı mı?.. 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.