Hava Durumu

Akwel'de toplu sözleşme sevinci

Yazının Giriş Tarihi: 02.10.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.10.2020 06:00

Akwel'de örgütlenen Türk Metal ilk toplu sözleşmesini yaptı. 1 Aralık 2019-31 Ağustos 2021 tarihleri arasında 21 ay geçerli olmak üzere imzalanan sözleşmede işçiler pek çok sosyal hakka ilk kez kavuştular.

Dün Türk Metal Osmangazi Şubesi Başkanı Mesut Erdem ile görüştüm. Akwel'de Türk Metal Osmangazi Şubesi geçen sene örgütlenmiş ancak toplu sözleşme yetkisini almasına karşın firma itiraz etmiş ve sendika üyelerinden bazı işçileri işten çıkartmıştı!

Bunun üzerine Türk Metal işçilere sahip çıkmış ve 2019 Aralık ayında Akwel'de ciddi bir direniş yaşanmıştı.

Mesut Erdem'e bu durumu hatırlattım; "10 ay önce sendikal örgütlenme nedeniyle işten çıkartılan işçilerin işe geri alınması ve yetkimize itirazları nedeniyle fabrikada çalışan herkes 3 gün eve gitmedi. Fabrikada kaldı... 3 gün üretim durmuştu. Daha sonra işten çıkartılan işçileri işe geri aldırdık ve toplu sözleşme yetkimiz tanındı ve toplu sözleşme görüşmeleri başladı. Sonuç itibarıyla toplu sözleşmeyi imzaladık. Fabrikada iki toplantı yaptık, iki vardiyayı da toplayarak toplu sözleşme hakkında bilgi verdik."

Peki, toplu sözleşmede istediklerini alabilmişler miydi? İşçiler nasıl karşılamıştı? Bu sorumu Başkan Erdem şöyle yanıtladı:

"Kesinlikle çok başarılı bir sözleşme imzaladık. Hem kovid-19 salgını döneminde hem de işsizliğin artışta olduğu bir süreçte Türk Metal olarak imzaladığımız sözleşmede Akwel işçilerine bütün haklarıyla birlikte yüzde 41,82 oranında zam aldık... İşçiler memnun, bugün bütün vardiya teşekküre geldi."

PEK ÇOK SOSYAL HAKKA İLK KEZ KAVUŞTULAR!

Türk Metal Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada sözleşmenin ayrıntıları şöyle yer aldı:

"Üyelerimizle birlikte yürüttüğümüz bu zorlu süreçte, üyelerimizin ücretlerine sözleşmenin ilk yılı için çekme, seyyanen zam, kıdem zammı ve sosyal yardımlarla birlikte yüzde 41,82 oranında zam alındı. Bu oran, ortalamada brüt 1.290 TL'lik ücret zammına tekabül etti.

Ayrıca sözleşmenin üçüncü ve dördüncü altı aylık dönemlerinde enflasyon oranında zam alındı.

Sendikamız çatısı altında yeni örgütlenen Akwel emekçileri bu sözleşme ile birlikte ilk kez 'gece çalışma tazminatı, postabaşılık tazminatı, tamamlayıcı sağlık sigortası' ilk yıl için 1, ikinci yıl için 2 ayakkabı çeki, Ramazan Bayramı'nda erzak çeki, temizlik malzemesi gibi yeni kazanımların da sahibi oldu."

Türk Metal Osmangazi Şube Başkanı Mesut Erdem "Sözleşmemiz Akwel işçilerine ve teşkilatımıza hayırlı uğurlu olsun. Başta Genel Başkanımız Pevrul Kavlak ve genel merkez yöneticilerimiz olmak üzere emeği geçeN herkese teşekkür ediyoruz. Bursa'daki sendikasız metal işçilerini Türk Metal'e üye olmaya çağırıyoruz. Çekinmesinler! Engel çıkartılsa da birlikte mücadele ederek aşıyor, zafere ulaşıyoruz!.." dedi.

YAPILAMAYAN PİKNİK BEDELİNİ VALEO VE RAİCAM ÖDEDİ

Ardından bir başka soru daha yönelttim Mesut Erdem'e; "Sosyal medya sayfanızda salgın nedeniyle yapılamayan pikniklere yönelik ödemeler için işçilerin teşekkür mesajları vardı. Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?"

Şunları anlattı:

"İşçilerin yılda bir kez toplu olarak pikniğe gitmesi, toplu sözleşmenin uygulamaları arasındaydı. Kovid-19 salgını çıkınca zorunlu olarak tüm piknikler iptal edildi. Biz de fabrikalardan yapılamayan pikniklerin bedelinin işçilere verilmesini talep ediyoruz. Kimi firmalar anlayışla yaklaştı; 'Pandemiden dolayı yapamadık. Biz zaten bu parayı harcayacaktık' diyerek çalışanlara dağıtıyor. Valeo ve Gemlik Serbest Bölge'deki Raicam işçilerin kartına 430 lira yatırıyor."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.