Hava Durumu

Albayrak "İnşaat sektörü yüzde 10 kapasite ile çalışıyor"

Yazının Giriş Tarihi: 22.04.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.04.2020 06:00

Koronavirüs önlemleri kapsamında tüm kurum ve kuruluşların toplantı düzenlemesi de yasaklandı. Bu da çeşitli kuruluşları sanal/online toplantılara yönlendirdi...
Dün de İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nin toplantısı vardı.  

Başkan Albayrak, koronavirüs salgınına atıfta bulunarak "Sonuç olarak insanlık bir sınav veriyor. Elbette bu sınavdan başarı ile çıkacağız. Ancak bunun bir de faturası olacak insanlığa. Hepimiz bu faturadan kendimize düşen kısmıyla yüzleşeceğiz" dedi.

İŞ YERLERİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Başkan Albayrak inşaat sektörünün salgında alması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

"Bütün şantiyeler karantina alanı şeklinde gözlem altında tutulmalı; çalışanların ihtiyaçları tek bir şirket çalışanı tarafından toplu olarak giderilmeli; giriş çıkışları denetlenmeli.

Her türlü denetim işlemleri, yemek molaları gibi işçilerin sahada olmadığı zamanlarda denetçi mühendis, şantiye şefi ve en fazla bir işçi başı (kalfa) tarafından oluşan heyet halinde yapılmalı; ölçüm gerektiren keşif, hak ediş gibi işler mesai saatleri dışında yapılmalı.

 Şantiyede mutlaka bir hijyen sorumlusu belirlenmeli; hijyen şartlarına uygun çalışma ortamı hazırlanmalı, tedbirlerin yeterli ve uygun şekilde alınıp alınmadığının denetimi gerek ortak sağlık güvenlik kuruluşları, gerek yapı denetimler ve gerekse bakanlık eliyle yapılmalı."

RAMAZANDA ŞANTİYELER KAPATILMALI YA DA YARI ZAMANLI OLMALI!

Şantiyelerde sosyal izolasyonun tam ve eksiksiz uygulanması ve uygulatılması gerektiğine dikkat çeken Albayrak sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Yaşları büyük ya da kalıtsal hastalıkları olanlar (iş yeri hekimlerince denetlenebilir) pandemi bitene kadar sektörde çalıştırılmamalı. Şantiye çalışanlarının tamamının giriş çıkışlarda ateş ölçümlerinin yapılması gereklidir.

 Şantiye soyunma alanları ve yemekhaneleri gözlemlenebilir, bu alanlar birbirinden izole olacak şekilde düzenlenmelidir.

Ayrıca yemek ve çay molalarının ekip olarak değil kişi veya 2 kişi halinde ve sosyal mesafeye uyularak yapılması sağlanmalıdır.

Dönüşümlü çalışma sistemine geçilmeli; kalabalık çalışma yönteminden mümkün olabildiğince kaçınılmalı.

 Kalabalık şantiyelerde sosyal mekânlarda zaman geçirilmesi mümkün olduğunca önlenmeli, bu alanların kullanımı ve hijyenine çok dikkat edilmeli.

Gurbetçi işçiler aynı konteynerde kalıp ortak yemekhane, duş, WC vs. kullanıyorlar. Bu grup çalışanlarımızın dış ortamla izolasyonu sağlanmalı; karantina altında çalışmaları sağlanmalıdır."

İnşaat şirketlerinin maske bulmakta yaşadığı sıkıntının çözülmesi gerektiğini söyleyen Başkan Albayrak; ramazan ayı süresince şantiyelerin kapatılması ya da yarı zamanlı çalışmasını önerdi.

SEKTÖRÜN SALGIN NEDENİYLE ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLARI

Başkan Albayrak, zaten sıkıntılı bir süreçten geçmekte olan inşaat sektöründe pandemi ile birlikte sıkıntıların daha da arttığına vurgu yaptı.

Ayrıca yapı denetim bürolarının da salgında mücbir sebep kapsamına alınarak vergi ve SGK ödeme ertelenmesinden yararlanması gerektiğini anlattı.

İnşaat mühendislerindeki işsizlik oranına dikkat çeken Başkan Albayrak'ın, sektörün süreci en az hasarla atlatabilmesine yönelik taleplerinden bazıları ise şunlar:

"Kredi Garanti Fonu devreye sokulmuş ancak öyle görünüyor ki Bursa'ya henüz ulaşamamıştır! Bu anlamda düşük faizli finansman desteğine sektörün acil ihtiyacı vardır!..

Sektörümüzde çalışan işçilerimiz yevmiyeleri kesilmesin diye hastalığını dahi gizleyebiliyor. Gündelik yani yevmiye usulü çalışanların sosyal güvencesi bile olamıyor zaman zaman. Ülkemizin kanayan yarası olan bu duruma pandemiden sonra da uygulanabilecek kalıcı bir düzenleme gerekli. Dolayısıyla bu tür çalışanların da problemleri çözüm bekliyor.

Satışlar durma noktasındadır. Konut kredisi faiz oranının 0.90 olması iyi bir adım. Ancak yeterli gelmeyecektir. KDV oranları en az iki yıl makul seviyelere çekilmelidir. Bunun yanında tapu alım-satım harç oranlarının da düşürülmesi gereklidir.

Bütün dünyada; dolayısıyla ülkemizde salgın ekonomik olarak büyük tahribata yol açıyor. Bu nedenle vergilerin ötelenmesi bir geçiştir. Ancak ötelenen vergileri altı ay sonra sektör bileşenleri ödemekte zorluk çekeceklerdir. Mutlak surette yeni vergi düzenlemesine ihtiyaç vardır.

2019 yılında inşaat sektörünün GSMH içerisindeki payı yüzde 9 oranında azalmıştır. Şayet gerekli önlemler alınmazsa bu düşüş 2020'de daha da artacaktır. Bu durum da işsizliğe direkt olarak etki edecektir."

SADECE İNŞAAT SEKTÖRÜYLE KALKINMA OLMAZ!
10 küsur yıl önce evde kullandığım bilgisayar birden çok ağırlaşınca soluğu bilgisayarcıda almıştım. 

Bilgisayarıma virüs atıldığı ve kameranın aktifleştirildiği ortaya çıkmıştı. Hemen format attırmış, virüs koruma programı satın almış ve yüklemiştim.  

O günden bugüne kullandığım tüm bilgisayarlarda virüs programı da dâhil olmak üzere akla gelebilecek her yerde mikrofon ve kameraları engellediğinden online basın toplantılarında kullandığım bilgisayarlarda resmen çakılıyorum.

 İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak'ın düzenlediği basın toplantısına son anda cep telefonu ile katılabildim.

Daha sonra Başkan Albayrak ile telefonda tekrar konuştuk. İnşaat sektörünün yüzde 10 kapasite ile çalıştığını söyleyen Albayrak bu durumun betondan demire, camdan seramiğe, mobilyadan avizeye 400'e yakın sektörü etkilediğine dikkat çekti. Bir de anladığım kadarıyla sektör temsilcileri kovid-19'un iş kazası sayılabileceğine yönelik haber ve yorumlardan da tedirgin. Başkan Albayrak "Koronavirüs öngörülemeyen bizim dışımızda gelişen bir salgın" dedi.
İnşaat sektörünün zaten sıkıntılıyken koronavirüs salgınıyla daha da sarsıldığını belirterek "2020'yi toparlanma yılı olarak görmüştük" dedi ve ardından da ekledi:

"Bu salgın bir kez daha gösterdi ki, bizim tarım alanlarımızı korumamız kaçınılmaz. Bu konuyu da ihmal etmemek lazım. Bir kez daha ifade etmiş olayım..."

Peki, sadece inşaat sektörüne dayalı bir kalkınma olur muydu? Bu soruyu da şöyle yanıtladı:

"Tüm diğer sektörler toparlanırsa inşaat sektörü de düzelir. Sadece inşaat sektörüyle kalkınma olmaz. İnsanlar konut alabilecek ki, biz ona konut üretelim.

Tüm ekonomik sistem çalışacak ki talep oluşsun, inşaat sektörü de konut arz etsin. Mesela bir işçi bir otomobil fabrikasında çalışacak ki, konut alabilsin."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.