Hava Durumu

Altıparmak'taki ucubenin öyküsü!

Yazının Giriş Tarihi: 07.01.2020 06:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.01.2020 06:18

Bir şeyin yıkıldığını görmek insanı memnun eder mi? Bazen...
Son gördüğüm yıkımdan oldukça memnun oldum. Hem bir gazeteci hem de bir eski Bursalı olarak!

Eski SSK binasının bulunduğu yere yapılan; kent merkezinin Doğanbey konutlarından sonraki ikinci ucubesinin duvarları yıkılıyor!..

Defalarca yazdığım, gündeme getirdiğim bir mevzuydu...

Altıparmak Caddesi'nin sonunda yer alan bu yer yıllarca SSK Bursa Bölge Müdürlüğü olarak yüz binlerce Bursalıya hizmet vermişti...
Hizmet dediysem... 1980'li yıllardan sonra işkenceye dönüşen bir şeydi!

Tüm kayıtlar elle tutuluyordu... Emeklilik işlemleri iki yıldan önce bitmiyordu. Araya birilerini koyup torpil yaptırırsanız bile en erken 8, 10 ayda bitiyordu.

İşverenlerin de prim ödemesi işkenceydi. Bankalardan ödeme yapılamıyordu. Yüzlerce insan kuyruklarda para ödemek için telef oluyordu...

Keza geçici iş göremezlik ödenekleri için kuruma başvuran sigortalılar da saatlerce kuyruklarda bekliyorlardı. 2000'li yıllara kadar süreç böyleydi. Ah'lı bir yerdi anlayacağınız!

Sonrasında SSK Bölge Müdürlüğü bir otele taşındı, olmadı. Taşınma süreciyle ilgili pek çok iddia ayyuka çıktı. Eski yerine geri döndüler.

İnönü Caddesi'ndeki Tekel binası, SGK Bölge Müdürlüğü için yeni yer olarak saptandı. Yıkılıp yapılmasından çok daha fazla para harcanıp bina SGK Bölge Müdürlüğü olarak hizmete girdi.

(Yeni binada tüm arşiv kayıtları bilgisayara geçirildi. Şimdi e-devlet sisteminde işlemlerin pek aksamadığı bir yapıya dönüştü. Yani eskisi gibi beddua almıyor!)

Eski SSK binası da İl Özel İdaresi tarafından Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi.


 

O UCUBEYİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAPMADI!

Büyükşehir Belediyesi de oraya şelaleli bir meydan yapılmasına karar verdi. 

İnsanlar Altıparmak'taki o şekilsizi Büyükşehir Belediyesi yaptı sanıyor... Yapmadı, ama yapılmasına vesile oldu. Meydan denilen alanın sadece zemin kaplaması Büyükşehir'e aitti... 

Şubat 2012'de BTSO ve Büyükşehir Belediyesi arasında bir protokol imzalandı.

Amaç Bursa'ya nefes aldıracak, Atatürk Stadyumu yerine olanla bütünleşecek bir meydan kazandırmaktı...

Büyükşehir Belediyesi 25 yıllığına meydanı kullanmak kaydıyla yapım işini BTSO'ya verdi.

Yer teslimi törenindeki açıklamalarda BTSO'ya ait idari bölümler, kafeteryalar ve şelalenin yapılacağı yer almıştı.

Kafeteryaları gören var mı? Yok! (Sadece BTSO'ya ait üst katta bir teras ve yemek yenebilecek bir alan var. Ara sıra iftar filan veriyorlar!..)
 

BURSA'NIN YENİ ÇEKİM MERKEZİ OLACAKTI

Hatta yan tarafta Yağcı Cemal'in köşkünün bulunduğu yerdeki Vakıflar'a ait bir başka çirkin binanın otoparkın da meydana dâhil edilmesi söz konusuydu.

Protokol imza töreninde "Bölgenin Bursa'nın yeni çekim merkezi olacağı" da yer alıyordu...

BTSO yönetimi de şehircilik anlamında 4 milyon dolarlık bir yapıyla kente katkı sunacakları için pek gururluydu!..

 Yanılmıyorsam meydan 2013 yılı sonlarına doğru bitmişti...

Atatürk Stadyumu Meydanı ile birleşecekti... Altıparmak'ın görünümü değişecekti... Hakikaten değişti; ama tam tersi yönde!..

Sonuçta ortaya bir meydan ucubesi çıktı.

İlk tartışılan heykeldi... En çok da maliyeti konuşuldu, yazılıp çizildi. Parası BTSO'nun kasasından çıkmıştı. Bursalılar heykele göre göre alıştılar. Hatta şehre dışarıdan gelenler yanında anı fotoğrafı bile çektirir oldu.
 

Asıl ucube; doğal sarmaşıkların yolunup, doğal travertenlerin sahteleriyle kapatıldığı yol yol kahverengi su lekeli duvarlarla ortaya çıktı. BTSO'nun  o şekilsiz, mimari estetik kaygısı taşımayan binası da tuzu biberi oldu.

O dönemde bize gösterilen proje görselinde; o şekilsiz su lekelerinin yol yol kararttığı, yeşerttiği duvarlar yerine tertemiz duvardan akan temiz sular ve sarmaşıklar, altta da genişçe bir meydan vardı!..

ARTIK KİMİN AHI TUTTUYSA!

SSK binasının yerinde çok daha eskiden Bursa'nın doğumevi vardı. O yüzden de 1970'li yıllarda eski SSK memurları arasında binada gece cücelerin dolaştığına dair öyküler anlatılırdı.

Çalışanlar ölen bebek ruhlarının gece bir şekilde insanlara cüceler şeklinde göründüğüne inanır ve gece binada olmaktan korkarlardı. 

Şöyle ya da böyle eski SSK binasının bulunduğu yerde artık cüceler mi çarptı; yoksa kapısında 'bugün git, yarın gel' muamelesine maruz kalan, çile çeken  Bursalıların ahı mı tuttu bilemem!..

Bildiğim şu; o yerde bir kademsizlik var... Eski SSK binası iflah olmadı...

Yıkıldı gitti; yerine yapılan da şimdi yıkılıyor...
Bakalım ortaya ne çıkacak?

Haa, bir zamanlar "Off the record"a takılmıştım; şimdi yeri gelmişken yazayım, zaten o belediye bürokratı da kalmadı, çoktan tasfiye edildi...

Altıparmak Stadyum Meydanı olarak tanıtılan projede o doğal kayaların üzerine yapılan duvarda sarmaşık ekilmesi için hazırlanan toprak havuzlar vardı.

 O dönemde Büyükşehir'den birilerine neden doğal sarmaşık ekilmediğini sormuş ve işin gerçeğini öğrenmiştim:

"Yapılmasında yeteri kadar bütçe olmadığından duvar yeterince güçlü yapılmamıştı. Sarmaşıkların içine ekileceği yere toprak konulduğunda duvar taşımayıp çökebilirdi..."

Aradan 6 yıl geçti; duvar yıkılıyor; milyonlarca lira çöp / moloz oldu.

İşte bu yüzden canlı sarmaşık dikilemedi oraya. Şelale sularının duvarlarda oluşturduğu kirliliği bir şekilde kapatmak gerekiyordu. Plastik sarmaşık ne güne duruyordu!

Tepeden aşağıya sallandırdılar. Ama bir kısmı yağmura, kara, fırtınaya dayanamadı, döküldü, renkleri soldu. Doğa kendini yeniler, ama plastik sarmaşıklar yenileyemedi.

 Bir kısmını yoldular. Otoparka yakın olan duvardaki kısmı kaldı. Hepten çıplaklaşan duvar ucubeleştikçe ucubeleşti!..

Tamamlandığında Altıparmak'ın silüeti değişecekti. Hakikaten de değişti...  Hepten berbatlaştı!
Şimdi Millet Bahçesi projesi kapsamında dozerler oraya da girdi.

O yüzden hafta sonu duvarın yıkılmaya başlandığını gördüğümde "İyi olmuş" dedim...

Yerine ne yapılacağı konusunda bir fikrim yok!.. Ama her halükarda eskisinden daha düzgün bir şey olacağı kesin...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.