Hava Durumu

Azerbaycan'ın 100. Kuruluş yıldönümü kutlandı

Yazının Giriş Tarihi: 05.02.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.02.2019 06:00

Bursa oldum olası göç şehridir. Başta Balkanlar ve Kafkaslar olmak üzere yurt dışından ve yurt içinden yoğun göç alır. Bursa'da önemli sayıda Azerbaycan Türk'ü de yaşar.

Azerbaycan'dan Anadolu'ya 1788-1792 Osmanlı Rus Savaşı döneminden itibaren başlayan göç, 19. ve 20. yüzyılda da devam etti. Kars, Ardahan, Iğdır gibi kentlere gelen Azerbaycan Türklerinden bir kısmının Batı'ya doğru göçü sürdü ve aralarında Bursa'ya yerleşenler de oldu... (Son yıllarda Azerbaycan'dan Bursa'ya çalışmak ya da üniversite okumak için gelenler de var.)

Yıllardır edindiğim izlenim şudur; Bursa'da yaşayan Azerbaycan Türkleri "İki bayrak, tek millet" der. Türkiye Cumhuriyeti'ne büyük bir aidiyetle bağlıdırlar. Kimlik siyaseti yapmazlar, ancak Azerbaycan'ı, Azerbaycan Türklüğünü de unutmazlar. Bursa'da düzenlenen Azerbaycan'ın Kuruluşu'nun 100. Yıl Dönümü Şöleni de bunun göstergelerinden biridir.

Şölen, Azerbaycan Kültür Derneği Bursa Şubesi öncülüğünde Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi iş birliğinde Merinos Kongre ve Kültür Merkezi Orhangazi Salonu'nda düzenlendi.

Etkinliği izleyenler arasında Azerbaycan Milletvekili Eflatun Amaşov, Bursa Vali Yardımcısı Nevzat Ergün, Türk Dünyası Yörük ve Türkmen Birliği ve Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Turgay Yel, Bursa Kent Konseyi Başkanvekili Şuayip Toprak da vardı.
Etkinliği, çok sayıda vatandaşın ve çeşitli kadın kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra Işıklar Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulu öğrencileri de izledi.
Türkiye ve Azerbaycan milli marşlarının okunmasıyla başlayan etkinliğin sunumunu ise Ankara'dan gelen Gönül Şamilkızı yaptı. Zaman zaman okuduğu şiirler ve ön anlatımlarla zenginleştirdiği sunumu çok başarılıydı.
 

AZATLIK MÜCADELESİ

Etkinliğin açılışında konuşan Azerbaycan Kültür Derneği Bursa Şubesi Başkanı Handan Askeran Ton, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kuruluşunda emeği geçen başta Mehmet Emin Resulzade ve dava arkadaşları olmak üzere, herkesi rahmet ve minnetle andı.

Ton sözlerini şöyle sürdürdü:

"'İnsanlara hürriyet, milletlere İstiklal' şiarı Mehmet Emin Resulzade'nin tüm insanlığa adanmış idealidir. Bu ideal çerçevesinde yüzyıllar boyu Çarlık Rusya'sının baskısı altında kalan Azerbaycan Türkleri milli bir devlet kurma ve özgürce yaşama sürecini 23 ay gibi kısa bir dönem içinde yaşamış, ancak Sovyetler eliyle sonlandırılan bu cumhuriyet dönemi hafızalardan ve hatıralardan hiçbir zaman çıkmamıştır. 70 yıl sonra başlatılan 'Azatlık Mücadelesi' en büyük gücünü bu Cumhuriyet'in ilkeleri ve ideolojisinden almıştır. Bugün Azerbaycan semalarında dalgalanan üç renkli bayrak Azerbaycan Türk'ünün gururla okuduğu milli marş 1918'de kurulan Cumhuriyet'in milletine bıraktığı en değerli mirastır.

Bundan 100 yıl önce kurulan bu Cumhuriyet, temel insan hak ve özgürlüklerine saygı duyan ve uygulayan, inanç, söz ve ifade özgürlüğünü sağlayan, demokratik seçimler geçiren ve şark dünyasında kadınlara seçme ve seçilme hakkını ilk tanıyan, parlamenter sistem içindeki demokratik uygulamalarla bugünün ileri demokrasi örneklerini yaşayan ve yaşatan bir devlet yaratmıştır."

Handan Askeran Ton; Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a, Kent Konseyi Başkan Vekili Şuayip Toprak'a, Genel Sekreter Murat Başlar'a  ve etkinliğe katkı sunan herkese teşekkür etti...

DOSTLUK VE KARDEŞLİK MESAJI

Azerbaycan Milletvekili Eflatun Amaşov Bursa'da olmaktan ve böyle bir etkinliğe katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Azerbaycan'dan kucak dolusu selam getirdiğini söyledi. Türk dünyasında ilk Cumhuriyet yönetim formuna dayanan devletin, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti olduğunu anlatan Amaşov, kurulan bu cumhuriyetin tüm Türk dünyası için önemli olduğunu söyleyerek dostluk ve kardeşlik mesajı verdi.

Şölende Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu Şefi Abdullah Kurbani'nin yönetiminde Ankara Devlet Operası solistleri Esin Talınlı, Şenol Talınlı ve Azerbaycan Halk Sanatçısı Arzu Kurbani, Ankara Devlet Operası Piyanisti Melahat İsmayilova eşliğinde Azerbaycan ezgilerini seslendirdi.

Azerbaycan Kültür Derneği Halk Dansları Topluluğu ise Azerbaycan'ın farklı yörelerine ait dansları sundu.

Etkinliğe ilgi çok fazlaydı. Orhangazi salonu tıklım tıklım doluydu, yer bulamayan pek çok kişi merdivenlere oturarak izledi. Bu tür etkinliklerde protokol sıraları ilk yarım saatte, hadi bilemedin ilk aradan sonra boşalır. Sunumundan orkestraya ve sanatçılara, halk dansları topluluğuna dek herkes öylesine başarılıydı ki etkinlik uzun sürmesine rağmen herkes finale kadar salonda kaldı. Bu başarılı etkinlikten dolayı Azerbaycan Kültür Derneği Bursa Şubesi nezdinde dernek başkanı Handan Askeran Ton'u kutlamak gerekiyor.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.