Bayat ekmeklerin değerlendirilmesi kampanyası

H. Gül KOLAYLI 28 Mart 2019 Perşembe, 06:05

Seçimlere az bir süre kaldı. Siyaset olanca ağırlığıyla üstümüze basmışken; dün harika bir gün geçirdik. Gündelik yaşamın üstüne tuz biber olan seçim gerilimini geride bırakarak bayat ekmeklerle şahane yemekler yaptık.

Hem de Bursa'da alanında bir ilk olan ve kısa sürede markalaşan Gastro Akademi'nin mutfağında... Modern ekipmanlarla ve aşçı kadınların nezaretinde!  Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi, başta ekmek olmak üzere gıda israfını önlemek ve farkındalık oluşturmak için bir kampanya başlattı...

İşte proje kapsamında Bursa'da farklı meslek gruplarına mensup 10 kadın usta aşçı nezaretinde mutfağa girip bayat ekmeklerin değerlendirildiği yemek pişirdik... Sonra da pişirdiğimiz bu lezzetli yemekleri afiyetle yedik...

Proje hakkında bilgi veren Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Mihrimah Kocabıyık şunları söyledi:

"Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Türkiye'de günlük üretilen her 100 ekmekten 10'unun, çeşitli nedenlerle israf edilerek çöpe atıldığını belirtiyor.  Bu israfın Türkiye ekonomisine olan maliyeti ise yılda ortalama 1,5 milyar dolar civarında.

Ekmek israfının büyük kısmı fırınlarda, geri kalanları ise restoran ve evlerden kaynaklanıyor.
Kimi tüketiciler yiyebileceğinden fazla ekmek alıyor; bayat ekmek yerine tazesini tercih ediyor ve böylece israfa katkıda bulunuyor. Hem üretici hem de tüketici tarafında çözülmesi gereken ve ülke ekonomisine ciddi boyutta zararı olan bir sorunla karşı karşıyayız.
Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak biz de ülkemizin kanayan yarası olan ekmek israfını Bursa'da ele alarak farkındalık yaratmak için kolları sıvadık.   'Ekmek tarlada çiftçinin, sofrada senin emeğin' sloganıyla yola çıktık..."

10 KADIN ÇOCUKLAR GİBİ ŞENDİK!

Başkan Kocabıyık, evlerde israfın önüne geçebilmek için dört aşamalı proje geliştirdiklerini anlattı...

Projenin ilk aşaması "10 ünlü kadınla yemek yapma etkinliği"ydi...  Gastro Akademi'nin kurucusu Recep Hakan Ziya'nın mükemmel ev sahipliğinde; şef Ayşegül Bahtiyar ve Aslıhan Çağlayan nezaretinde aşağıda isimleri geçen 10 kadın birlikte yemek yaptık:

Mihrimah Kocabıyık (Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı ve Kadın Meclisi Başkanı, Gözdem Başarır (Diyetisyen / Diyetlif firması sahibi); Ayşe Dalgıç (Yüzme antrenörü), Avukat Sibel Özbudak (Bursa Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü), Aslı Elibol (Moda Tasarımcısı, Clue Marka kurucusu), Nurcan Özdemir (EPSA Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı); Hacer Özyürek (BEKAYDER Başkanı), Dr. Aysel Gürel (Nilüfer Kadın Korosu Şefi ve Derneği Başkanı) Ferah Aslanoba Gürsel (CaremellcakeCafe, Pastane, restoran sahibi); H. Gül Kolaylı (Gazeteci, YeniDönem gazetesi)...

Toplantıya Kent Konseyi Kadın Meclisi üyesi kadınlar da gözlemci olarak katıldı...

BAYAT EKMEK YEMEK YARIŞMASI

Projenin ikinci aşamasında, 20 Nisan'da yapılacak bayat ekmek yemek yarışması düzenlenecek..

Yemek yarışması hakkında bilgi veren Başkan Kocabıyık şunları söyledi:

"Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi, Kadın Meclisi, BUSMEK, BESAŞ, Gastro Akademi iş birliği ile organize edilen bayat ekmek yemek yarışmamız, evde kalan bayat ekmekleri değerlendirmek adına kadınlarımızın marifetli ve becerikli elleriyle yaptığı yemekleri kamuoyuna duyurma ve yapılan yemeklerden birer kitapçık oluşturma amacını taşıyor.

Başvuru formumuza yemeğin adını, görsellerini, varsa etnik hikâyesini ve yöresini yazarak müracaat edenlerin yemekleri jüri tarafından değerlendirilecek ve yarışma sonuçlanacaktır.

Yarışmamız sonunda birinciye kristal su takımı, ikinciye tencere takımı, üçüncüye çatal-kaşık-bıçak takımı hediye edilecektir. 20 Nisan 2019 Cumartesi gününe planlanan etkinliğe tüm Bursalılar davetli... Başvuru süresi 18 Mart - 18 Nisan arası..."

Projenin üçüncü aşamasında ise BESAŞ Ekmek Fabrikası ziyareti, dördüncü aşamada ise 27 Nisan'da bayat ekmeklerin değerlendirilmesi amacıyla sokak hayvanları ve hayvan barınakları ziyareti gerçekleşecek...

Proje kapsamında üretilen sloganlara gelince; her biri çok anlamlıydı:

"Ekmeğini çöpe değil, midene at!"; "Ekmek demek, emek demek"; Ekmek israfı yapma, geleceğini karartma!"; "Artan ekmekleri köpek barınaklarına verebilirsiniz"; "Duyarlı ol israf azalsın, yalnız sen değil ülke kazansın"; "İsraf azalıyor ülke kazanıyor"; "Çöpe atılan ekmeklerle köprü olur, yol olur, okul olur"; "İsrafın insafı yoktur, ekmeğimizi israf etmeyelim"; "Eğer tadını bilirseniz ekmeği paylaşmak ekmekten daha lezzetlidir"; Ekmek nimettir yeri çöp değildir"; "Ekmek emek ister"...

Etkinlik sonrasında katılımcılara, Gastro Akademi Başkanı Recep Hakan Ziya tarafından birer sertifika ile Kent Konseyi Başkanı Şuayip Toprak ve Kadın Meclisi Başkanı Mihrimah Kocaabıyık tarafından plaket takdim edildi...

GASTRO AKADEMİ

Uzun yıllardır Öztiryakiler Güney Marmara Bölge Bayiliği yapan ve aynı zamanda Hakan Soğutma ile Hakan Endüstriyel firmalarının da Yönetim Kurulu Başkanı ve Gastro Akademi Kurucu Başkanı Recep Hakan Ziya şunları söyledi:

 "Gastro Akademi'de sosyal projelere destek veriyoruz. Çeşitli sosyal yardım amaçlı sivil toplum kuruluşu projelerinde yer aldık. Bu mutfakta down sendromlu çocuklarla da pizza pişirdik. LÖSEV'den çocuklarla da yemek yaptık. Kadın Meclisi'nin bu anlamlı projesinde yer almaktan, Bursalı kadınları mutfağımızda konuk etmekten mutluluk duyuyoruz."

Gördüğüm kadarıyla Gastro Akademi kendi alanında, özgün ve öncü bir kuruluş ve sektördeki bir açığı kapatıyor. Recep Hakan Ziya, örnek bir girişimcilik modeli oluşturmuş; kutlamak lazım...