Hava Durumu

Bir diş hekimi 4 saatte 200 sürüntü alıyor!

Yazının Giriş Tarihi: 28.11.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.11.2020 06:00

Bursa Dişhekimleri Odası (BDO) geçtiğimiz hafta sonu "Türkiye'de Bilimsel Dişhekimliği'nin 112. yılıydı. Kovid-19 salgını nedeniyle tüm sağlık çalışanları çok zorlu bir sürecin içerisinde. Bu nedenle de her yıldönümünde etkinlikler düzenleyen BDO bu yıl kutlama yapamadan geçirdi...

BDO'ya kayıtlı diş hekimi sayısı bin 147. Oda üyeliğinin zorunlu olmadığı kamuda çalışan diş hekimlerinin sayısı ise 300'e yakın.

Dün görüştüğüm pek çok diş hekimi de dolgu gibi su püskürtmeli (aerosollü) işlemlerden kaçınıyor, diş çekimi, ilaç tedavisi gibi hizmetleri veriyor. Ancak yeni muayenehane açan genç diş hekimleri çok sıkıntılı; borçları var! Bazı özel sağlık kuruluşlarında, merkezlerde çalışan yeni mezun diş hekimlerinin ücretlerinde aksaklık yaşandığı da biliniyor.

Kamuda çalışan diş hekimlerine gelince, salgın nedeniyle sorunları katlanmış durumda. Bursa Dişhekimleri Odası Başkanı Emel Eroğlu ile görüştüm...

Kamu hastanelerindeki diş hekimlerinin bir kısmının mayıs ayından buyana ilçelerde filyasyonda; bazılarının ise Yüksek İhtisas ile Şehir Hastanesi'nde Kovid-19 testi için sürüntü almak üzere görevlendirildiklerini söyledi.

TUVALETE BİLE GİDEMİYORLAR!

Başkan Eroğlu'nun verdiği bilgiler hem diş hekimlerinin içinde bulunduğu hem de Kovid-19 salgınının Bursa'daki boyutunu özetler nitelikteydi:

"Mayıs ayından beri kamuda çalışan diş hekimlerinin dörtte üçü filyasyonda görevlendirildi. Bir kısmı da Yüksek İhtisas ve Şehir Hastanesi'nde Kovid-19 PCR testi için sürüntü alıyor. Son günlerde bir diş hekimi 4 saat içerisinde 200 hastadan sürüntü alıyor. Yaz aylarında 40, 50 civarındaydı. Şu anda hasta sayısı çok, ara veremiyor, tuvalete bile gidemiyorlar. Son günlerde sahadaki arkadaşlarımızdan aldığımız geri dönüşümlere göre Bursa'da günlük vaka sayısı 5-6 bin civarında."

GECE ORTASINA KADAR ÇALIŞIYORLAR!

Peki, filyasyon ekiplerinin durumu nasıldı? Başkan Emel Eroğlu şunları söyledi:

"İlçelerde diş hekimleri günde 50, 60 haneye giderek karantina takibi, filyasyon çalışması yapıyor, ilaçlarını veriyor. Mesai saatleri günün erken saatlerinden gece 01.00'e çıkmış durumda. Günde 16, 17 saat çalışıyorlar.

Can güvenlikleri sorunlu; gece 24.00'te ormanın içinde bir eve gidiyorlar; yanlarında şoförle, üstelik de filyasyon ekiplerinle görevlendirilenlerin çoğu deneyimli değil, yeni mezun. Meslektaşlarımız kendilerini güvende hissetmiyor.

Kovid-19 riski de yüksek. Gidilen adreslerin belli olmaması, kayıt için kişisel telefonların kullanılması gibi sorunlar yaşıyorlar. Kimi zaman koruyucu ekipmanları kendileri temin ediyor. Koordinasyon yetersizliği nedeniyle zaman ve işgücü kaybı yaşanıyor. Görev saatlerinin plansız, anlık belirlenmesi, çalışma saatlerinin belirsizliği; dinlenme düzenlemesinin olmaması; yemek verilmemesi ya da yemeğin ücretli olması, araç temininde sıkıntı nedeniyle kendi özel araçlarını kullanmak zorunda kalmaları gibi pek çok sıkıntı yaşıyorlar."

KOVİD GÖREVLENDİRMELERİNDE KAYIRMA OLMAZ!

Başkan Eroğlu idarecilerin filyasyon görevlendirmelerinde kişisel tercih kullanarak hakkaniyetli görevlendirme yapmadığına, izinlerin de kişisel ilişkilerle verildiğine da dikkat çekti.

Bu nazik ifadenin çevirisi "Torpil ve adam kayırma"dır. Bari salgın koşullarında bunu yapmayın! Böyle zamanlarda insanı işten çok bu tür işlemler nedeniyle yaşatılan haksızlığa uğramışlık duygusu yorar... 
BDO Başkanı Emel Eroğlu kamuda çalışan diş hekimlerinin Kovid-19 salgını ve görevlendirilmeleri sürecinde gelirlerinin yarı yarıya azaldığına da dikkat çekti ve bu durumun bir an önce düzeltilmesini talep etti.

Kamuda ağız ve diş sağlığı alanında sadece acil hizmetlerin nöbet sistemiyle verildiğini anımsatan Başkan Eroğlu "Kamu yeterli düzeyde ağız ve diş sağlığı hizmeti vermediği için vatandaş, bu hizmetleri özelden alıyor. Kamunun da kendi hizmetini Sağlık Bakanlığı protokolüne uyarak vermeye başlaması gerekiyor" dedi.  

Eroğlu sözlerini şöyle noktaladı:

"Kısaca; özellikle kamuda diş hekimleri, tükenmişlik, fiziksel yorgunluk, maddi kayıplar, görev tanımı olmayan, iş sağlığı güvenliğine uzak, mesleki tanıma ve onura uymayan görevlendirmelerle karşı karşıya kaldılar. Sorunlar aynı nedene bağlı, süreci nasıl tamamlayacağız kaygılıyız hem beden hem de ruh sağlığımız açısından kaygılıyız. Yorulduk, tükendik."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.