Hava Durumu

Bir 'İyilik hareketi: Muş İl-Der (1)

Yazının Giriş Tarihi: 31.10.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.10.2019 06:00

Muş İli Kültür Eğitim, Kalkındırma, Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (Muş İl-Der) Başkan ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyet YeniDönem gazetesini ziyaret etti.

Muş İl-Der heyetinde Başkan Mehmet Veysi Tutkun, Başkan Yardımcısı Mehmet Önder Mutlu, Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Bingöl, Genel Sekreter Şahin Değirmen, Mehmet Deniz, Ferit Gücüyener hazır bulundu.

Muş İl-Der 2010 yılında kurulmuş, yani genç bir sivil toplum kuruluşu; Mehmet Veysi Tutkun derneğin 4. başkanı... 

Yönetimdeki 'Dört Mehmet'ten Başkan Mehmet Veysi Tutkun, bir kamu kurumunda yönetici, Mehmet Deniz, Bursa Otobüsçüler Odası Başkanvekili;

Mehmet Akif Bingöl, Yıldırım Kent Konseyi Başkanı (Temmuzda seçilmiş), Mehmet Önder Mutlu avukat... 

Şahin Değirmen mühendis ve sendikacı; Ferit Gücüyener ise Bursa basınının tanıdığı bir isim; uzun yıllar bir gazetede grafik tasarımcı olarak çalıştı ve şimdi Osmangazi Belediyesi Basın Müdürlüğü'nde...

Hepsi de meslek sahibi, birikimli donanımlı kişiler... Bursa'da kaç Muşlu yaşadığını sordum; 200 bin civarında olduğunu, sadece İnegöl'de 40 bin Muşlu yaşadığını, Huzur Mahallesi'nin tamamının Muşlular'dan oluştuğunu anlattılar.

1990'lı yıllarda yoğunlaşan Muş'tan Bursa'ya göçün 2010'dan itibaren azaldığını, son yıllarda ise tersine göçün yaşandığı bilgisini paylaştılar. İç göçün pozitif yanını da yansıtan bir ekipti...
Sızlanmadılar, şikâyet etmediler, ihtiyaç bildirmediler, yani herhangi bir talebe aracılık etmemizi de istemediler. Sadece Muş İl-Der olarak hayata geçirdikleri projeleri, dernek faaliyetlerini paylaştılar.

Genelde il hemşehri dernekleri ile konuştuğumuzda öğrenci bursu, ramazan yardımları, yöre köy okullarına yardım gibi birkaç ana başlıkta projelerini anlatırlar...

Ancak Muş İl-Der'in o kadar çok hayata geçirdikleri projeler vardı ki, anlatmaya zaman yetmedi... Anlattıklarından bile birkaç köşe yazısı çıkar. İki güne sığdıracağız artık...

ÇOCUK VE GENÇLERE YÖNELİK PROJELER

Muş İl-Der'in kuruluş sürecinde de yer aldığını anlatan Başkan Mehmet Veysi Tutkun "2010 yılında fikir teatileri, istişarelerle kurulmuş bir derneğiz. Derneğimizin parolası da 'İyilik Hareketi'... Muş İl-Der'in kurulduğu günden bu yana hayata geçirdiği projeler, faaliyetleri de bir 'İyilik hareketi' olduğumuzun ispatıdır..."

Çocuk ve gençlere büyük önem verdiklerini ve desteklediklerini anlattı:

 "Çok samimi, içten, gönüllülük esasına göre çalışan bir yönetim kurulumuz var; bürokraside, siyasette, iş dünyasında, akademide belli bir yeri olan hemşehrilerimizden oluşuyor.

 Biz her yaş grubuna yönelik proje üreten planlama ve programı olan bir sivil toplum kuruluşuyuz.  Küçük erkek çocuklarımızın sünnet merasiminden tutun da kız çocuklarımızla ilgili bağlama, gitar gibi müziğe, sanata yönelik kurslara dek pek çok etkinlik düzenliyoruz..."

Gençlere yönelik dernek faaliyetleri hakkında ise şu bilgileri verdi:

"Hem Bursa'da hem de Muş'ta ilk ve ortaokul ile lisede eğitim gören çocuklarımıza kitap, kırtasiye ve kıyafet yardımı yapıyoruz.

Muş'taki 12 okulu bu şekilde destekledik. Yaş olarak biraz daha büyük üniversite aşamasındaki gençlere tercih noktasında yardım ediyoruz.

Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi'nde okuyan Muşlu öğrencileri ayda bir kez bir araya getiriyoruz. 

Bursa'da üniversite eğitimi gören Muşlu öğrencilere burs veriyoruz. Bu yıl 111 öğrenci planladık, başvurulara göre bu sayıyı 120'ye ulaştırmak istiyoruz.

Bir taraftan burs verirken, bir taraftan da dayanışma buluşmalarıyla yüreklerine dokunuyor ve aidiyet duygusunu ortaya çıkartıyoruz."

300 KİŞİLİK SALONLU 4 KATLI HİZMET BİNASI

Kadınlara yönelik Anneler Günü, Kadınlar Günü gibi özel günler kapsamında etkinlik düzenlediklerini ve çeşitli konularda bilgilendirme ve eğitim toplantıları gerçekleştirdiklerini anlattı...

 Ardından da kendi dernek binalarında 300 kişinin rahatça dinleyebileceği ortamda konferanslar düzenlediklerine değindi...

300 kişilik bir konferans salonu, derneklerde pek alıştığımız bir durum değildir. Nilüfer Esentepe'de Nilüfer Belediyesi'nin 30 yıllığına tahsis ettiği yerde 4 katlı bir bina yapmışlar...

 Üstelik de 6 ay gibi kısa bir sürede dernek hizmet binasını kendi imkânlarıyla tamamlayıp hizmete açmışlar. Her katında ayrı bir etkinlik olan dernek binasında eğitim, kültür, spor ve sosyal yardımlaşmaya yönelik sürekli faaliyet olduğunu anlattılar... Kutlamak lazım.

DERNEĞİMİZDE KAHVE İŞLETMECİLİĞİ MANTIĞI YOK!

Başkan Veysi Tutkun, Muş İl-Der bünyesinde düzenlenen söyleşilerde akademisyenleri, kanaat önderlerini, başarılı Muşlu iş insanlarını dernek üyeleriyle buluşturduklarını anlattı:

"Alinur Aktaş'tan Mustafa Bozbey'e yerel yöneticileri, Hakan Çavuşoğlu'ndan Lale Karabıyık'a Bursa milletvekillerimizi, Uludağ Üniversitesi Rektörü'nden Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü'ne pek çok konuk ağırladık."

Bu anlatılanlar pek klasik hemşehri derneği faaliyet kapsamına pek de uyan işler değildi; bunu söylediğimde Başkan Tutkun ile diğer yönetim kurulu üyeleri şu yorumu yaptı:

"Biz klasik hemşehri derneğinin ötesinde bir şeyler; iyiye güzele dair ne varsa onu yapalım, diyerek yola çıktık. Aslında bizim 49 kişilik bir yönetim heyetimiz var, 11 resmi yönetim kurulu üyesine yönetim yetkilisi diyoruz. Bizim derneğimizde kahve işletmeciliği mantığı yok. İçeride kitap okumak dışında bir şey yok. Sürekli sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiren bir kuruluşuz..."

Ve beni bir kez daha şaşırttılar; zira bazı hemşehri dernek lokalleri kahvehane gibi çalışır hatta lokalinde kâğıt oyunları ve tavla oynanan dernekler bile vardır... Doğrusu Muş İl-Der'in yaptığıdır.

Bu tespitime dernek lokalini kâğıt oyunlarına açmayıp, kahvehane gibi kullandırmayanlar hiç alınmasın lütfen. Diğerlerinin alınmasında bence bir sakınca yok!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.