Hava Durumu

Bugün 15 Temmuz

Yazının Giriş Tarihi: 15.07.2020 06:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.07.2020 06:07

Bugün 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü; Demokrasi ve Milli Birlik Günü...

Bizim kuşak, en kötü demokrasinin bile olmaz ama olduğunu varsayalım; en iyi darbeden bin kat daha iyi olduğunu yaşayarak öğrenmiştir.

 15 Temmuz 2016'da Cumhuriyet tarihinin en kanlı darbe kalkışması yaşandı.

Kurtuluş Savaşı'nda tek bir mermi bile almayan TBMM bombalandı. 248 şehit verildi, 2196 vatandaş yaralandı.

Cumhuriyet tarihimizde 3 darbe ve birkaç da darbe teşebbüsü yaşandı. O darbelerde bile böylesine kan dökülmemişti.

Darbelerde can alan süreç, genelde darbe sonrasında sıkıyönetim mahkemelerinin idam kararlarıyla yaşanırdı.

Yani tarihimizin en kötü darbelerini bile mumla aratacak Türk Milleti'ne düşman hukukuyla yaklaşan bir şeye teşebbüs edilmişti.

Halkın da karşı koymasıyla engellendi. FETÖ'nün maskesi düştü; gerçek yüzü ortaya çıktı.

O günlerde sürekli dilediğim bir husus vardı!..

Milli birlik, beraberlik, hukukun üstünlüğü, kuruluş felsefesi; kutuplaşmalardan uzak durulması...

(Darbe şerrinden doğabilecek en hayırlı şeydi.)

Hâlâ aynı temenniyi tekrarlamaktayım!..

DİŞ HEKİMİNE ŞİDDETE 11 YIL CEZA

Koronavirüs salgını sağlık çalışanlarının gayretini, kıymetini, toplum için ne kadar önemli bir işleve sahip olduğunu net bir şekilde gösterdi.

Sağlıkta şiddet, koronavirüs salgınında azalsa da sürdü. Şiddetin her türlüsündeki artışın nedenlerinden biri de cezasızlık; takım elbise, kravat olarak tanımlanan iyi hal indirimleri...

Eylül 2019'da, Bursa Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'nde görevli diş hekimi Hamdi Gören tedavisini yürüttüğü bir hastası tarafından bıçaklanmıştı.

Bu defa saldırgan ödül gibi değil, ceza gibi ceza aldı. Bursa Dişhekimleri Odası (BDO) da üyesi olan Hamdi Gören'in davasını üstlenmiş ve takipçisi olmuştu...

BDO Başkanı Emel Eroğlu davanın karar duruşmasının tamamlandığını ve sanık Mert Demir'in 11 yıl 8 ay hapis cezasına mahkûm olduğunu paylaştı...
Başkan Emel Eroğlu diyor ki:

"Türk Dişhekimleri Birliği ve Bursa Dişhekimleri Odası olarak diğer bütün diş hekimleri odaları ile birlikte en başından itibaren davayı dikkatle takip ettik.

 Mahkeme tarafından, savcılık görüşüne uygun olarak, önce adam öldürmeye kalkışma suçundan 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı, takdiri indirim uygulandıktan sonra sanığın cezası 11 yıl 8 ay olarak belirlendi.

Sağlık hizmetlerinde hiçbir şekilde ve hiçbir gerekçeyle kabul edilemeyecek olan şiddetin ortadan kalkmasına bu kararın da katkısı olması dileğiyle, meslektaşımıza bir kez daha geçmiş olsun diyoruz."

ŞİDDETE MASKE OLMA

Bursa Eczacı Odası (BEO) Başkanı Okan Şahin, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Dilek Üzümcüler desteğinde, Bursa'da 965 eczaneyle kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında "Şiddete Maske Olma" protokolü imzaladı...

Proje Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyor.

Dilek Üzümcüler kadına şiddetin pandemi döneminde arttığına dikkat çekti:

"Kovid-19 salgın sürecinin başlaması ile beraber şiddet hattına ulaşanların sayısı yüzde 90 oranında arttı. Türkiye'de kadına yönelik şiddetin pandemi sürecinde hızla çoğaldığını biliyoruz.

 Ayrıca bu süreçte 40 kadın Türkiye'de yaşamını kaybetti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü verilerine göre yüzde 38 şiddet arttı."

Malum koronavirüs salgınında pek çok işletme kapanmış, sokağa çıkma kısıtlamaları olmuş ve evde kalınmıştı.

Dilek Üzümcüler, kadınlar için en güvenli alan olması gereken evlerin en güvensiz yer olduğuna ve kadın cinayetlerinin yüzde 75'inin ev ortamında işlendiğine dikkat çekti.

Ve "Şiddete Maske Olma" projesinin üstlendiği işlevi vurguladı:

"Bu süreç şiddet anında, şiddete maruz kalan ya da şahit olan bireylerin ulaşabilecekleri mekanizmalara dair bilgi edinmiş olmaları şiddetin önlenmesinde önemlidir."
BEO Başkanı Okan Şahin de eczacıların vatandaşla bire bir muhatap olduğunu anımsatarak oda olarak pek çok sosyal sorumluluk projesinde yer aldıklarını anımsattı.

Şahin, temelinde cinsiyet eşitsizliğin olduğu kadına yönelik şiddetle mücadelede iş birliği ve dayanışmanın önemine dikkat çekti.

Kadına şiddetle mücadelede somut bir proje; zira şiddete maruz kalan kadınlar hastaneye gitmek yerine eczanelere başvurup pomat, ağrı kesici, bandaj gibi ilaç ve malzemeleri oradan temin ediyorlar. Eczanelerde kadınları bilgilendiren broşür dahi olsa işe yarar...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.