Hava Durumu

Bursa Barosu'nun kongresi yine ertelendi!

Yazının Giriş Tarihi: 30.10.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.10.2020 06:00

Bursa Barosu'nun olağan genel kurulu 2 Ekim'de yayımlanan İçişleri Bakanlığı genelgesindeki sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının kongre ve toplantılarını kovid-19 salgını nedeniyle erteleyen hükmüne takılmıştı...

Sadece Bursa Barosu değil, pek çok meslek örgütü genel kurulunu gerçekleştirememişti.... Genelgede siyasi partilerin kongre, toplantı ve etkinlikleri ise kapsam dışında tutulmuştu.

15 Ekim tarihinde yazmış olduğum yazıda Bursa Barosu'ndaki seçim sürecini gündeme getirmiştim.

Bursa Barosu'nda Gürkan Altun ile İrfan Koçak'ın öncülüğünde iki liste yarışıyordu. Bursa Barosu İdare Mahkemesi'ne kongreyi yapabilmek için yürütmeyi durdurma davası açmıştı.

Ayrıca Bursa Barosu Yönetim Kurulu, genelge doğrultusunda alınan idari kararın, Avukatlık Kanunu 82. maddesindeki açık ve emredici hükmün önüne geçemeyeceğinden hareketle, genel kurul sürecini işletmişti.

 3 Ekim günü Bursa Barosu BAOB Hizmet Birimi'ndeki ilk toplantıda çoğunluk sağlanamayınca genel kurulun 10 Ekim 2020 tarihinde Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde (AKKM) toplanacağı tutanağa bağlanarak, Osmangazi 1. İlçe Seçim Kurulu'na bildirilmişti.

 10 Ekim'de Merinos AKKM yönetimi, kongre için kiralanan salonu açmadı. Açık alanda yapılan toplantıda, Bölge İdare Mahkemesi'ne açılan dava henüz sonuçlanmadığından Genel Kurul 25 Ekim tarihine ertelenmişti.

Seçimde yarışan diğer aday İrfan Koçak da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada mevcut Baro yönetiminin bu girişiminin yanında olduğunu belirterek kongrenin bir an önce yapılmasından yana tavır koymuştu.

MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURDU

28 Ekim'de Bursa 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verip Baro'nun talebini yerinde bulmasına rağmen...

28 Ekim'de Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, sosyal medya hesabından İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurduğunu açıklayarak süreç hakkında ilk bilgilendirmeyi şöyle yaptı:

"Bursa Barosu olarak açtığımız iptal davasında Bursa 2. İdare Mahkemesi İçişleri Bakanlığı genelgesi ve bu genelgeye dayalı olarak Bursa İl Hıfzıssıhha Kurulunca 'Bursa Barosu'nun olağan genel kurulunun ertelenmesine yönelik olarak' alınan kararı hukuka aykırı bularak yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Böylece gecikmiş olsa da hâlâ hukukun işleyebildiğini görüyor ve Muğla ve İzmir'den sonra Bursa'da da hakimler var diyebiliyoruz. Yaşasın Adalet!"

Ardından ikinci açıklama geldi:

"Baro Başkanlığımızca Bursa 2. İdare Mahkemesi'nin 28.10.2020 tarihinde oybirliği ile verdiği Yürütmeyi Durdurma kararı ile birlikte Osmangazi 1. İlçe Seçim Kurulu'na başvurularak Avukatlık Kanunu Yönetmeliği 41/b kapsamında Genel Kurul Başkanlık Divanınca 31 Ekim ve 1 Kasım 2020 tarihlerine ertelenen genel kurul ve seçimlerimizin ertelenen gün ve saatlerde yapılması talep edilmiştir..."

İLÇE SEÇİM KURULU'NDAN KONGREYE ENGEL!

Osmangazi 1. İlçe Seçim Kurulu talebi şu gerekçeyle reddediyor:

"Erteleme kararı verilen genel kurula ait seçim iş ve işlemlerinde tüm üyelere ulaşmak ve kısa süre içerisinde duyuru yapmak hem yasal hem de uygulama yönünden mümkün olmadığından, 1136 sayılı Av. K.nun 84. ve ek 3.maddesinde aranan koşullar yeniden yerine getirilmediği sürece erteleme kararı verilen bir seçimin kaldığı yerden işlemlerinin devamı yasal planda bulunmamaktadır."

Bundan sonraki süreç hakkında ise Gürkan Altun şu açıklamada bulundu:

"İlçe Seçim Kurulu'nun ret kararının ardından Bursa Barosu YK olağanüstü olarak derhal toplanmış ve YD kararı çerçevesinde 28-29 Kasım 2020 tarihlerinde olağan genel kurul ve organ seçimlerinin yapılmasına karar alarak gündemi ilanın yapılması için Basın İlan Kurumu'na göndermiş ve gündem ile yeni seçim takvimini üst yazı ile Osmangazi 1. İlçe Seçim Kurulu'na bildirmiştir. Kamuoyuna saygıyla sunarız."

Özetle Bursa Barosu'na "Size bu kongreyi yaptırmayacağız" deniyor!

Baroların bile mahkeme kararına rağmen hukuki mücadelede zorlandıkları bir süreçten geçiyoruz!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.