Hava Durumu

Bursa'da beş yılın ortalamasına göre günde 56 ölüm fazla!

Yazının Giriş Tarihi: 04.12.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.12.2020 06:00

Türk Tabipleri Birliği Covid-19 İzleme Grubu ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala Kasım ayına yönelik son beş yıllık verileri paylaştı...

Prof. Dr. Kayıhan Pala'nın yapmış olduğu paylaşım şöyle:

"Bursa'da son 2016, 2017,2018, 2019 ve 2020 olmak üzere son beş yılda vefat edenlerin sayıları Bursa Büyükşehir Belediyesi Vefat Bilgisi Sorgulama (https://www.turkiye.gov.tr/bursa-buyuksehir-belediyesi...) kaynağı kullanılarak incelendiğinde; bu yıl Kasım ayında 2 bin 994 kişinin yaşamını yitirdiği anlaşılmaktadır. Geçen yıl aynı ayda vefat eden kişi sayısı ise bin 276'dır.

2020 yılının Kasım ayında 2019'a göre 1.718, son dört yılın ortalamasına göre ise 1.668 fazla ölümün kayıtlara geçtiği anlaşılmaktadır."

ATEŞ DÜŞTÜĞÜ YERİ YAKIYOR

Prof. Dr. Pala diyor ki:

"Bu yıl Kasım ayında geçen yıllara göre ortalama olarak her gün 56 kişi daha fazla yaşamını yitirmiştir."

Tekrarlıyorum; Bursa'da önceki 5 yılın ortalaması ile kıyaslandığında her gün önceki yıllara göre fazladan 56 kişi ölüyor!

Doğruluğundan o kadar eminim ki!  Sayfalara girip kontrol bile etmedim...

 Zira, artık pek çoğunuz gibi sosyal medya sayfamı açmaya korkar oldum; "Bugün hangi tanıdığım, arkadaşım, yakınım öldü ya da hastalandı veya yoğun bakımda ve plazma arıyor?" Onlar anne, baba, evlat, nine, dede, torun, kardeş, teyze, hala, dayı, amca, arkadaş, dost, komşu...

SOSYAL MEDYA YAS MEDYASI

Ateş düştüğü yeri yakıyor...

Dün birisi mesaj attı; "Bu Kovid-19 vakaları abartılıyor; öyle denildiği kadar ölüm yok; hastalık da grip gibi seyrediyor aslında" diye...
Tam da Mimar Naci Yılmaz'ın; Arkadaşım Asuman Aybat Durmuş'un kardeşi Sonnur Kazancıoğlu'nun eşi Mazhar Kazancıoğlu'nun ve meslektaşımız Sevinç Çelebi'nin kayınpederinin Kovid-19 nedeniyle vefat ettiğini henüz öğrenmişken ve pek çok tanıdığın Kovid-19'a yakalanıp bir kısmının hastanelik olduğunu duymuşken...

O kadar kızdım ki; üşenmedim, dün ne kadar ölüm, hastalık paylaşımı varsa ekran görüntüsünü alıp gözüne batsın diye araya nokta koyarak tek tek Whatsapp'tan gönderdim. Onlarca idi.  Sonrasında aradım kendisini telefonla, sürekli meşguldü.

 Kara mizah derler ya işte öyle bir şey! Gönderdiğim sosyal medya ekran görüntüleri arasında 4 kişi tanıdığı çıkmış. Onları aramakla meşgulmüş... Abartı gelebilir ama gerçekten yaşanmış bir durumdur... Her gün göndereceğimi söylemiştim vazgeçtim; kendime yazık... Muhtemelen aklı başına gelmiştir.

ÖLÜM SAYISININ ARTIŞINDA SALGININ ETKİSİ

Prof. Dr. Kayıhan Pala açıklamasını şöyle sürdürüyor;

"Bu ölümlerin kaçının COVID-19 hastalığına bağlı olarak gerçekleştiği bilinmemekle birlikte, ölüm sayısının artışında pandeminin etkisi açıktır.

Bursa'da bir önceki yılın Kasım ayına göre bu yılın Kasım ayında karşımıza çıkan ölüm sayısındaki yüzde 135'lik artış, salgının yayılımı ve etkisi hakkında alarm vermektedir."

Salgının ilk dalgasının inişe geçtiği günlerde bir hekim arkadaşım şu soruyu sormuştu:

"Hastane acilleri bomboş! Kalp hastaları, diyabetliler, koah hastaları nereye gitti?"

Ardından da şunları söylemişti:

"Ameliyat olacak hastalar olmuyor. İnsanların hastalıklarını ertelemesi söz konusu olamaz. Hastalık ertelenmiyor; insanlar hastaneye gitmeyi erteliyor ya da Kovid nedeniyle sağlık hizmetlerine yeterli erişimi sağlayamıyor. İnsanlar evlerde hareketsiz kaldı. Şikayetleri var, belki kanser, belki ileri kalp damar sorunları var, ama hastaneye gitmediği için teşhis konulmuyor, tedavi de olmuyor. Zaman kaybı yaşanıyor. Kaygı eşikleri çok yüksek. Ayrıca insanların yaşam döngüsünde önceden olmayan bir maske kullanımı var. Öncesinde hekimler ya da kemotrapi görenler, diyaliz hastaları, bulaşıcı hastalık hallerinde kullanılırdı. Toplumun çok az bir kesimi. Şimdi herkes kullanıyor; karbondioksit ve maskenin kimyasalını soluyorlar. Ve buna mecburlar.  Bunların bir bedeli olacak. Beş altı ay içerisinde halkta ciddi sağlık sorunları yaşanacak."

O hekim arkadaşım, o gün bana insanların bir süre sonra Kovid'ten değil bu anlattıkları yüzünden ölmeye başlayacağını çok net bir şekilde söylemişti.
Bursa'daki son 5 yılın ortalamasına göre 56 fazla olan ölümlerin bir nedeni de bunlar olabilir. Ama bilinmesi için araştırılması gerekiyor.

"COVID-19 pandemisi sırasında Bursa'da fazladan ölümler"in nedeni belirlenmezse insanların kafası karışmaya devam edecek...Ne yazık ki Prof. Dr. Kayıhan Pala'nın Bursa'da 2020'de ve son 5 yılda gerçekleşen ölümlere yönelik yapmak istediği bilimsel çalışmaya üniversitenin izin vermesine rağmen Sağlık Bakanlığı kendileri yaptığı gerekçesiyle izin vermiyor.

Sakla, sakla nereye kadar! Mızrak çuvala sığmıyor!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.