Hava Durumu

Bursa'da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları

Yazının Giriş Tarihi: 30.10.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.10.2019 06:00

Bursa'da günün erken saatinde başlayan resmi Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, gün boyu sürdü. Günün erken saatlerinde Vali Yakup Canbolat, tarihi valilik binasında kent protokolü ile bayramlaştı.

 Daha sonra Heykel'de başlayan törende Vali Yakup Canbolat ve Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Yıldız birlikte halkı selamladı... Öğrenciler şiir okudu. Mehteran takımı, kılıç kalkan ekibi ve halk oyunları ekipleri gösteri yaptı.

 Vali Canbolat konuşmasında  şunları söyledi:

"Devletimizin kurulduğu gün olan 29 Ekim 1923, şüphesiz binlerce yıllık şanlı tarihimizin en kudretli günlerinden biridir. Bugün bu büyük günün 96'ncı yıl dönümünü gururla, şerefle ve coşkuyla kutluyoruz. Tarihimiz boyunca, bu toprakları vatan kılma arzusuyla toprağa düşen tüm şehitlerimizi, şanlı ecdadımızı ve her karışı şehit kanıyla sulanan bu aziz toprakların, aziz milletimizin ebedi yurdu olduğunun en güçlü delili olan Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda kan ve ter döken tüm kahramanlarımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyorum..."

Türklerin tarihte pek çok devlet kurduğuna medeniyet oluşturduğuna dikkat çeken Vali Nihat Canbolat Osmanlı'ya atıfta bulunarak 622 yıl hüküm sürdüğünü ve 22 milyon metrekarelik bir coğrafyaya hâkim olduğunu hatırlattı.
 

Vali Canbolat konuşmasında 15 Temmuz'a da atıfta bulunarak şunları söyledi:

"Bu karanlık ve kirli odaklar bazen içimizdeki hainlerle bir olup meclisimizi bombalamışlar, bazen de vatani görevini yapan yiğit askerlerimize kurşun sıkmışlardır. Her zaman hakkın ve hakikatin yanında olan devlet ve milletimiz şer odaklarına karşı daima galip gelmiştir. Dün olduğu gibi Cumhuriyetimizin 96'ncı yılını kutladığımız bugünde birlik ve beraberliğimizi korumaya ve milli dayanışmaya ihtiyacımız vardır. 2023, 2053, 2071 hedefler bizim için çizilmiş ufuklardır. Bu hedeflerin gerçekleşmesine sadece ülkemizin değil tüm insanlığın ihtiyacı vardır..."

CHP'NİN 29 EKİM KUTLAMASI

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında CHP Bursa örgütü Setbaşı'ndan Atatürk Anıtı'na bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe yaklaşık bin 500 kişi katıldı. Etkinlikte CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş ile Birleşik Kamu-İş Bursa temsilcisi ve Eğitim-İş Bursa Şubesi Başkanı Özkan Rona birer konuşma yaptı.

CHP Bursa İl Başkanı Hüseyin Akkuş ise sözlerine şöyle başladı:

"Ebedi Başkomutanımız büyük devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk, "Benim iki büyük eserim vardır; biri Türkiye Cumhuriyeti, diğeri Cumhuriyet Halk Partisi'dir" demişti... Büyük Önderimizin "Bilhassa, kimsesizlerin kimsesidir" diye tanımladığı Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 96'ncı yılındayız... Bu en büyük millet bayramı, kutlu olsun! İçinde bulunduğumuz bu dönemde, bizim önemli bir görevimiz var; Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti'ne sahip çıkmanın; demokrasiye, özgürlüğe, eşitliğe, kardeşliğe, akla, bilime sahip çıkmak anlamına geldiğini herkese göstereceğiz."

Ve şunları söyledi:

"Bu millet Cumhuriyet'in önsözünü 1915'te Çanakkale'de yazdı... Çanakkale destanı, Cumhuriyet'e giden yoldaki ilk büyük adımdır... İkinci adım 19 Mayıs 1919'da Samsun'da, üçüncü adım 21 Haziran 1919'da Amasya'da, dördüncü adım 4 Eylül 1919'da Sivas'ta atıldı... 28 Ocak 1920'de Misak-ı Milli'nin kabulü ki en büyük adımlardan biridir. Altıncı adım, 23 Nisan 1920'de Büyük Meclis'in toplanmasıyla Ankara'da, yedinci adım 30 Ağustos'ta süngülerle Dumlupınar'da, sekizinci adım ise 9 Eylül 1922'de İzmir'de tarih sayfalarına yazıldı... Yıllar süren o büyük mücadelenin amacı, hür yaşamaktı, insanlık âleminin onurlu bir üyesi olmaktı, bağımsızlıktı, milli egemenlikti... Cumhuriyet, bir gün önce kararlaştırılıp, ertesi gün ilan edilmedi. Bu millet Cumhuriyet'i ilmek ilmek işledi, o günlere adım adım gelindi..."

Başkan Akkuş Cumhuriyet kazanımlarını ise "Cumhuriyet özgürlük, bilim, akıl ve yaşamı sorgulamak demekti... Bilhassa kimsesizlerin kimsesi olmak demekti... Laik cumhuriyet, dil, din, ırk, mezhep, inanç, cinsiyet farkı gözetmeden, bireyin özgürleşmesini, kardeş olmasını sağladı, sanatı ve sanatçıyı yüceltti. Kadınlarımızın eşit yurttaş statüsü kazanması ve sosyal yaşama katılması demekti" diyerek özetledi.
Ve sözlerini şöyle noktaladı:

"96'ncı yaşını kutladığımız Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, Cumhuriyet'in kuruluşuna giden yolda seve seve canlarını veren şehitlerimizi-gazilerimizi saygı ve sevgiyle anıyorum. Günümüzde de Cumhuriyet ile Cumhuriyet'in kazanımlarını korumaya kararlı olan, bu yolda canını esirgemeyen şehitlerimizi, gazilerimizi minnetle yad ediyorum. Tüm hemşehrilerimize içtenlikle sevgi ve saygılarımızı sunuyorum."
 

'CUMHURİYET KİMSESİZLERİN KİMSESİDİR'

Özkan Rona şunları söyledi:

"Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 'Türkiye Cumhuriyeti her manası ile büyük Türk milletinin öz ve aziz malıdır. Kıymetli evlatlarının elinde daima yükselecek, ebediyen yaşayacaktır' diyerek Cumhuriyet'e her koşulda sahip çıkılması ve Cumhuriyet'in yeni başarılarla geleceğe taşınması konusundaki sorumluluklarımızı anımsatmaktadır. Biz de onun vasiyetine sahip çıkarak Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96. yıl dönümünü, Cumhuriyet'in öneminin bilinci ve kurucusuna duyduğumuz saygı ve sevgiyle kutluyoruz.

Ulusumuzun Atatürk'ün çevresinde kenetlenmesiyle yürütülen Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanması ve ardından ülkemizi karanlıktan kurtararak aydınlığa çıkaran Cumhuriyet'in kurulması, tarihin ender kaydettiği bir başarıdır. Cumhuriyet'le birlikte hanedan egemenliği yerine halk egemenliği, teokrasinin yerine laiklik, dikta rejimi yerine de demokrasi uygulamaya konulmuştur."

Başkan Rona "Cumhuriyet, bilgisizliğe, bağnazlığa, yobazlığa, yoksulluğa, çaresizliğe karşı verilen savaşımın adıdır. Atatürk'ün deyişiyle, 'Cumhuriyet, bilhassa kimsesizlerin kimsesidir.'

Hedefini çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak ve onu aşmak biçiminde ortaya koyan Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk'ün başlattığı, demokrasiye geçişi de içeren yapısal dönüşüm sürecinin temeline lâiklik ilkesini yerleştirmiştir" diye konuştu...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.