Hava Durumu

Bursa'da günlük vaka sayısı 1800'ü aştı!

Yazının Giriş Tarihi: 16.04.2021 05:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.04.2021 05:00

Kovid-19 salgını aldı başını gitti. Türkiye genelindeki vaka sayısı önce 50 binleri aştı şimdi de 60 binin üstüne çıktı. "Salgının üçüncü pikindeyiz" deniyor ya! Tüm piklerin en yüksek sayısına ulaşıldı. Yani pikin de pikindeyiz!..

Birkaç günlük kapanma henüz vaka sayılarına yansımadı. Tıpkı 60 binlerin üstüne çıkan vaka sayısının kovid'ten ölümlere yansımasının üç hafta sonra olması gibi...
Alınan kısmi tedbirlerin vakalara yansıması da en erken bir hafta sonrasına yansıyacak. Şu anda yakın çevremdeki kovid'li sayısı 20'nin üzerinde. Sevdiğim insanlara bir şey olacak diye çok korkuyorum. Hepimizin kaygı eşiği de pik yapmış durumda. Torunumun polen alerjisi kaynaklı hapşırık ve nezlesi bile aklımı başımdan alıyor!

Bursa'da kamu hastanelerinde çeşitli kliniklerdeki yataklar boşaltılıyor ve kovid servisine dönüştürülüyor. Mesela papyonuyla bütünleşen ve By Papyon isimli sitesi olan arkadaşımız Faruk Beyazıt, Tıp Fakültesi'nde yatıyordu. Geçen hafta sonu yüksek ateş ve tansiyon şikâyeti oluşunca yoğun bakım ihtiyacı doğmuştu. Tıp Fakültesi'nde yoğun bakım yatağı olmadığından, özel bir sağlık kuruluşu olan Esentepe Hastanesi'ne sevk edildi. Ardından da üzücü haber geldi; çoklu organ yetmezliğine girdi ve yaşamını yitirdi. Çok üzüldüm; daha 10 gün önce görüşmüştük; "İyi olacağım ablam" demişti. Soluğu yetmedi. Rahmetle anıyorum.

Kamu hastanelerinde yatak sıkıntısı yaşandığından özel hastaneler de kapattıkları kovid servislerini yeniden açtılar, katları boşaltıp sırf kovid hastalarına tahsis ettiler.

Evdeki kovid'li hastalar, hastaneye kendi imkânlarıyla gidiyor; ambulansların evden gelip aldığı hastalar, özel araçla ya da taksi ile evlerine geri dönüyor!..

BELİRTİSİZ KOVİD HASTALARI ORTALIKTA DOLAŞIYOR!

Bursa Tabip Odası (BTO) Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan; 30 akademik oda da dahil 30 meslek örgütü, sendika ve derneğin imzaladığı bir basın açıklaması gerçekleştirdi...

Açıklamada Bursa'daki günlük vaka sayısının bin 853 olduğu yer aldı. Bunlar bilinenler. Bir de hiçbir belirti göstermeyenler var. Mesela bir arkadaşımın oğlu temaslı olduğu kişiler kovid olunca test yaptırdı. Pozitif çıktı. Sıfır belirtisiz 10 günlük bir karantina geçirdi.

 Bir başka arkadaşımın kızının ameliyat öncesi yapılan PCR testi sayesinde kovid olduğu öğrenildi. Yani 1853 vaka bilineni!

Bir de ortalıkta hiçbir şikâyeti olmadığından dolaşan hastalar var. Parası bol bir arkadaşım kendisi ve ailesine antikor testi yaptırdı. Sırf meraktan "Acaba geçirmiş olabilir miyiz?" diye... Alayında antikor oluştuğu çıktı ortaya hem de yüksek düzeyde!.. "Kim bilir kaç kişiye bulaştırmışızdır" diyerek hayıflanıp duruyor...

 Şu anda kovid testi yurt dışına çıkacak olanlara, temaslılara yapılıyor. Toplumun geneline yönelik bir tarama yapılmıyor. Varyant virüsün testlerde kimi zaman çıkmadığı da söyleniyor. İki temaslı yakınımın da 4 gün sonra yaptırdıkları test negatifti, 10 gün sonrakiler pozitif çıktı; belirtilerin ortaya çıkması ise 13 gün filan sürdü... Hastalık eskisi gibi 4, 5 günde çıkmıyor, dolayısıyla da 10 günlük karantina ya da testler bulaşı önlemede yeterli olmayabilir! 

İKİ AYDA YÜZ BİNDE 34,87'DEN 418'E!

Sağlık Bakanlığı tarafından normalleşmenin başında iller bazındaki ilk renkli harita yayınlandığında Bursa hafif riskli ve sarı renkteydi. Şimdi kıpkırmızı! Şu anda Televizyonda Habertürk'te Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım'dan Prof. Dr. Necmettin Ünal konuşuyor; ortalıkta dolaşan belirtisiz 500 bin kovid hastası olduğunu, 60 bin vakanın önümüzdeki günlerde 600 can kaybı olarak ölümlere yansıyacağını söylüyor! Yani ayanı beyan ediyor!..

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Türkkan, salgının yayılmasında sorumluluğun vatandaşta olmadığını, kısmi kapanma gibi önlemlerle ancak kısmi sonuçlar alınabileceğini...

Ekonomik ve sosyal koşulları oluşturulmuş 28 günlük tam kapanma önererek salgının 4'üncü aşamasından başka türlü çıkmanın mümkün olmadığını savundu!

Başkan Türkkan şunları söyledi:

"8-14 Şubat haftasında yüz binde 34,87 olan haftalık kovid-19 yeni vaka sayısı yaklaşık 12 kat artarak 3-9 Nisan haftasında 418,4'e ulaştı. Şubat ayı başında günde ortalama 155 olan doğrulanmış vaka sayısı, nisan ayı başında 1853'e ulaştı. Günde bin 853 doğrulanmış kovid-19 hastasına yanıt verecek sağlık altyapısı ve emek gücü Bursa'da yoktur!

Bursa'da özellikle devlet hastanelerinin yataklarının ve yoğun bakımların dolu olması kovid-19 tanısı konulan hastaların hizmete erişiminde zorluk yaşamalarına yol açmaktadır. Hastanelerde sağlık çalışanlarının gözetiminde tedavi görmesi gereken bazı hastalar maalesef ilaç verilerek evde tedavi altına alınmak zorunda kalınmaktadır.

 Devlet hastanelerinin acil servislerinde hastalar yatak sırası bekler durumdadır. Daha önce de defalarca söylediğimiz gibi; Bursa'da büyük kentlerle kıyaslandığında nüfusuna göre çok daha az hasta yatağı ve yoğun bakım yatağı olması sıkıntıyı artırmaktadır!"

Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, Bursa'da günde 7 bin kişinin aşılandığını, salgınla mücadele için aşılamanın hızlandırılması gerektiğini de söyledi!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.