Hava Durumu

'Bursa'da Kadının Gücü'

Yazının Giriş Tarihi: 17.05.2020 04:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.05.2020 04:00

Bursa'da bir ay kadar önce tamamen ürün satmaya odaklı bir sayfa açılıdı; "Bursa'da Kadının Gücü". İlk günler "Haydi 500 kişi olalım"; "Bir de bakmışsınız 5 bin kişi olmuşuz" diye postlar paylaşılıyordu. Kısa denebilecek süre içerisinde 10 bini buldu; 20 bini aştı an itibarıyla da 43 bini geçti. 

Aklınıza gelebilecek ve gelemeyecek her meslekten kadın var sayfada. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, muhtar, gazeteci, mühendis, diş hekimi, diyetisyen, psikolog, öğretmenden tutun da ev temizliğine gidenlerden, gelinlikçiden müzisyenliğe, mutfak dolabı, parke yapana dek o kadar çok meslekten kadın var.

Çok sayıda kadın evde yaptığı tatlı ve yemekleri, tarlada ürettiği ürünleri satıyor. Az sayıda erkek üye de var; halı yıkamacı, kuyumcu, perdeci, boyacı gibi kadınların hizmet ve ürün satın aldıkları alanda ticaret yapan kişiler...

Sayfanın kuralları var; siyasi paylaşım yok; ürün dışı paylaşımlara izin vermemeye bakıyorlar; birbirinin malını kötülemeye izin verilmiyor. Ama ara sırada oluyor; sarınırım gözden kaçıyor, 4 yöneticinin 40 bin küsur kişinin paylaşımlarına yapılan yorumları takip etmesi zor; ancak kişi şikâyet ettiğinde işlem yapabilirler herhalde.

Mesela bir ara kiralık evi olan kadınlar büyük bir kibirle kiracılarını ve gayrimenkul alım satımı yapanları resmen gömdüler; emlak işi yapan kadınlar hızla sayfayı terk etmeye başladı. Bazen de yorumlarda ürün fiyatları üzerinden tartışma açılıyor.

Kullanılan dil ve Türkçe eğitim seviyesine göre iniş çıkışlı. Eğitim seviyesi okuryazarlıkla üniversite ve yüksek lisans arasında değişiyor.

Sayfa üye sayısının kısa sürede 43 binin üstüne çıkması, bu alandaki boşluğu ve ihtiyacı da gözler önüne seriyor... Zaten sayfayı açan kadınlar da koronavirüs günlerinde satış yapamayan kadınlara sayfa üzerinden dayanışarak destek olmayı amaçlamışlar.

Sayfa ve katılımcıları çok önemli. İnternet ortamında Bursa E-Kadın Pazarı'na dönüşebilir. BUİKAD'ın bu yönde çabası var. Ama sorun; ortalama kadın dilini kullanabilmek ve tüm kadınlara ulaşabilmekte. Yine de sayfaya göz atmaları fikir edinmeleri açısından iyi olur. Böyle bir projeyi hayata geçirebilecek finans gücüne sahip BTSO'nun Kadın Girişimciler Kurulu'nun ise bu alandaki kadınlara konum itibarıyla ulaşıp ortak dil oluşturarak sıcak bağlantı kurabilirler mi?

BUSMEK, YILMEK'TE ÖĞRENDİKLERİNİ İŞ EDİNMİŞ

Sayfa hakkındaki görüşlerime gelince; çok önemsiyorum. Kadınlar birbirlerine destek oluyor, ürünlerini satıyor ya da satın alıyor. Aynı zamanda da bir sosyal laboratuvar gibi;

Bursa'da belediyelerin BUSMEK; YILMEK, OSMEK gibi kadınların meslek edinmesine yönelik açtığı kursların kadınlardaki sonuçlarını gördüm. Olduğu gibi sayfaya yansımış. Bana göre çok önemli.

Binlerce kadın belediyelerin açtığı kurslarda öğrendiklerini kendileri için gelir kapısına dönüştürmüş; üretiyor ve satıyorlar. Kimi küçük dükkânlar açmış, kimi evden sipariş üzerine satış yapıyor.

 İğne oyasından takıya; kumaş, deri örme çantalardan aklınıza gelebilecek her türlü tığ ve örgü işi yapana; kitresinden amigumiye her türlü oyuncak bebek ve hayvancıklara; kumaş boyamadan ahşap boyamaya, hamur heykelciklere, çiniye, yağlıboya çalışmalara, ahşap yakmaya, tel kırmaya ve telkariye dek öğrendikleri her şeyi ürüne dönüştüren kadınlar var.

KADINLAR NE OLMAK İSTERLERDİ, NE OLDULAR?


Sosyal laboratuvar gibi demiştim ya; sayfada o kadar çok şey var ki yazılacak!.. Mesela Bursa'da Kadının Gücü sayfasında bir kadın şöyle bir paylaşım yapmış:

"Üyecanlar sohbet postu açıyorum. Küçükken ne olmak isterdiniz, büyüyünce ne oldunuz"

Yüzlerce yorumu tek tek okudum; kadınların en çok istediği mesleklerin başında polis olmak, ikinci sırada hemşirelik ve üçüncü sırada da öğretmenlik geliyor. Kimi kadınlar hayalleriyle buluşabilmiş. Ama çoğunluğu için hayal olarak kalmış.

Yorumlardan bazıları şunlar:

 "Avukat olmak istemiştim, şimdi ütü paket firmam var. En güzel tarafı, yıllar önce hayalini kurduğum işimi yapıyorum diğeri çocukluk hayaliymiş..."

"Edebiyat öğretmeni olmak istemiştim, polislik sınavlarına girdim, muhasebeci oldum, şu an ev hanımıyım, hobilerimi mesleğe çevirdim."

"Hukuk okumayı hedeflemiştim, yeterli puanım da vardı ama nişanlım eğitim fakültesine yazdırdı, yaş 18 cahillik, eş durumundan öğretmen oldum"

 "Polis olmak isterdim. Polis kolejini birincilikle kazandım fakat gidemedim. Önce çiftçi sonra esnaf oldum ya nasip!"

"Polis olmak isterdim, direksiyon hocası oldum."

"Öğretmen olmak isterdim fakat rahmetli babam 'kızlar okumaz' dedi ve erken evlilik sonuçta 3 çocuğum var ve sonrasında her işi yaptık şimdi de koronadan işsiz kaldık."

"Pilot ya da bilim insanı olmak istemiştim maalesef parasız kalmamak için ne iş bulduysam yaptım. Şimdi de aşçılık yapıyorum."

"Arkeolog olmaktı hayalim kısmet değilmiş, şimdi kendi çapımda tasarımcı olmaya çalışıyorum."

"Son hatırladığım astronot olmaktı. Önce ressam, muhasebeci ve grafiker oldum. Hâlâ da bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum."

 "Olmak istediğim avukat, olduğum veteriner!"

 "Avukat olmayı çok istemiştim kuaför oldum, anne oldum, baba oldum."

 "Gastronomi okuyup şef olmak isterdim ama güzellik uzmanı oldum."

"Çocukluğumda, annem ile babam gibi tiyatro oyuncusu olmak isterdim. Ve 3 sene konservatuvar okudum. Şimdi de 4 çocuğuma gösteri yapıyorum. Gün geliyor komedi, gün geliyor trajedi."

"Hemşire olmak istemişimdir hep, bembeyaz giyimleri kepleri çok hoşuma giderdi.  Zabıta memuru oldum. Kıyafetim beyaz değildi ama lacivertti."

"Kuaför olmak istedim, sonra ev hanımı oldum, bir yıldır da petshop işletiyorum."

 "Bizim zamanımızda öncelik erkek çocuklarınaydı. Biz hayal bile kuramazdık!"

 "Tıp üzerindeydi hayalim, hemşirelik kolejini kazandım. babamın vefatı sebebiyle gidemedim, tekstilden emekliyim. Makine nakış öğretmenliği yaptım. halen ev tekstilinde modelci olarak devam ediyorum, üretici olmaktan mutluyum."

 "Hayalim hostes olmaktı. Rahmetli babam 'kız kısmı havalarda uçamaz' dedi. Liseden sonra banka sınavı vardı, bankaya işe girdim 25 yıl çalıştım. Emekli oldum."

"Tiyatro sanatçısı olmak istiyordum. Sınavı da kazandım, ailem izin vermediği için olamadım. Eşimle birlikte esnaf olduk, ama hep içimde kaldı! İyi bir tiyatro seyircisiyim, seyrederken oyunun içinde hissediyorum kendimi."

"İç mimar olmak isterdim ama ne yazık ki eski kafa beni okutmadılar. Yaşım 65 olmasına rağmen hâlâ kurstan kursa gidiyorum."

 "Savcı olmak istedim ama güzellik uzmanı ve kuaför oldum."

"Müzik öğretmeni olmaktı hayalim... Makine ressamlığı okudum... Eczacı teknisyeni oldum... Nerden nerelere!.."

"Hemşire olmak isterdim, ağdacı oldum..."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.