Hava Durumu

Bursa kadın cinayetlerinde 6. sırada!

Yazının Giriş Tarihi: 02.01.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.01.2020 06:00

Kadına şiddet 2019 yılında da durmadı... Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun açık kaynaklardan derlediğine göre, 2019 yılında Türkiye'de 474 kadın öldürüldü. Bursa'da öldürülen kadın sayısı ise 13... Sene başından beri tuttuğum kadın cinayetleri çetelesi ile kısmen örtüşüyor.

Sadece bendeki sayı 14... Araştırdım; hastanede yatıp taburcu olan, ancak saldırıda aldığı yaralar nedeniyle üç ay sonra yaşamını yitiren bir kadına ait.

(Ondan da bir yakını vasıtasıyla haberdar olmuştum.)

Bursa'da ya da Türkiye'de kaç kişinin yaralandığını, kaç kişinin ölüm tehdidi aldığını, kaç kişinin koruma ve uzaklaştırma kararı aldığını bilemiyoruz. Zira devlet sırrı muamelesi görüyor!..

Yine Bursa'da kaç çocuğun tacize uğradığından bihaberiz. Zira bu konudaki tüm veriler de yine aynı şekilde devlet sırrı muamelesi görüyor!..

Ancak... Şu da biliniyor; Türkiye'de Bursa çocuk istismarında 3.; kadın cinayetlerinde ise Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre 6. sırada... Bir başka kaynağa göre ise 4. sırada!

Öte yandan...

Bursa'da çocuk istismarına yönelik iç acıtan davalar var. Durum berbat! Kadın örgütleri de takip ediyor. Çok açık ve net söylüyorum ki; bu davaların takipçisiyim... Bilmediğimizi sanmasınlar!..

Davalar sonuçlandığında çocukları koruyarak yazacağım elbette.

Misal... Yıldırım'da fiziksel engelli bir kız çocuğuna yönelik cinsel taciz davası sürüyor... Bir başka davanın mağduru ise 8 yaşındaki bir kız çocuğu; zanlı ise bir öğretmen. Şimdilik sadece bu kadarını yazabiliyorum...

(Bu arada bir dip not düşeyim; mağdur kadar zanlının da elbette savunma hakkı vardır. Ama siz; gündelik hayatınızda tam aksini savunurken, savunmanızı erkek egemen cinsiyetçi dil üzerinde kuruyorsanız bu üstünüze yapışır.

Tıpkı Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu'nun Münevver Karabulut cinayetinde testereli katil Cem Garipoğlu'nun babası Nida Garipoğlu'nun avukatlığını yapmasında olduğu gibi... (Üstelik katilin değil babasının avukatıyken!) Yarın öbür gün (ya da dün!) Baro Başkanlığı'na, belediye başkanlığına ya da milletvekilliğine aday olursunuz; üstünüze yapışan bu davalar karşınıza çıkar!..)

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN GENELGESİ ÇOK ÖNEMLİ

Cinsel taciz ve istismara ve şiddete maruz kalan çocuk ve kadınları; kamu kurumları, yargı, kolluk kuvvetleri nezdinde güçlendirilmesi ve korunması bu tür olayların açığa çıkmasını hızlandırır...

Misal, İçişleri Bakanlığı yılın ilk gününde bir genelge yayımladı... Tüm toplumsal cinsiyetçi homurdanmalara karşın 6284 sayılı Yasa ile İstanbul Sözleşmesi'nin özellikle de önlemeye ve korumaya yönelik hükümlerini içeren bir genelde...

Şöyle de bir durum var; insanların kamu kurumlarından, hukuktan cesaret alıp şikâyetlerini gündeme getiriyor olması, olayların arttığına dair bir algı oluşturacaktır.

 Aslında mesele basına ya da yargıya yansıyanların buz dağının görünen kısım olmasıdır. Altta susturulmaya yönelik çok sayıda vaka var. Devletin kendilerini koruduğunu düşünen mağdur aileleri ya da mağdurlar kolluk kuvvetlerine, yargıya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde kurulan Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri'ne (ŞÖNİM) daha sık başvuracaklardır.

İçişleri Bakanlığı'nın 2020 yılının ilk gününde Bakan Süleyman Soylu imzalı 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genelgesi'nde yükümlülüğü bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşları ile bu alanda görev alan kamu görevlilerinin sorumluluklarını gecikmeksizin yerine getirmeleri ve bu konuda topyekûn mücadele edilmesinin gereği vurgulanıyor.

BURSA'DA BELEDİYELERİN KONUK EVLERİ VAR MI?

İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinde yer alan en önemli hususlardan biri de nüfusu 100 binden fazla olan belediyelerin konuk evi açıp açmadığının müfettişlerce denetlenecek olması...

Şimdi... Bursa'da sadece Büyükşehir Belediyesi'nin Kadın Konukevi var.

Nüfusu 100 binin üzerinde olan ilçelere gelince; Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, İnegöl, Gemlik ve Mustafakemalpaşa. Hiçbirinde Kadın Konukevi yok!

(Mudanya ile Gürsu'nun da nüfusu 2019'da 100 bini aşma ihtimali var.)

Belediye Kanunu gereğince büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100 bin üstü ilçelerde kadın konukevleri açılması zorunluydu.

 Ancak açılmıyor! Olanlar da kapatıldı!..

Misal Yıldırım Belediyesi geçici bir binada hizmet veriyordu. Kapattı!

Nilüfer Belediyesi ise çalışanlarıyla davalık olduğu konuk evini yine aynı gerekçeyle yani binanın yetersiz olduğundan hareketle kapattı. Çok daha iyisini yapacaklarına dair söz verdiler. Neredeyse iki yıla yakın zaman geçti; hâlâ açılmadı!

Gemlik Belediyesi konukevi açmayı programına aldı. Osmangazi Belediyesi Kadın Konukevi inşaatı tamamlanmak üzere, bildiğim kadarıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na da başvuru yapılmış.

Ancak İnegöl Belediyesi'nin hiçbir girişimi yok. Bundan sonra olur herhalde!

Bursa'da belediyeler bu sorunlu alanda bir şeyler yapmaya hiç istekli değiller; yapmayanlara da bugüne kadar herhangi bir yaptırım uygulanmamıştı. Bundan sonra denetlenecekler!

GENELGENİN ÖNEMLİ YANLARI

Genelgenin en önemli yanlarından biri kurumlar arası koordinasyonu zorunlu kılması... 500 bin kolluk kuvvetine eğitim verilecek.

 İllerde vali başkanlığında "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon, İzleme, Değerlendirme Komisyonu" kurulacak...

Komisyon toplantılarına kadın dernekleri, akademisyenler, barolar da davet edilecek. Kadın Acil Destek (KADES) Uygulamasının Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasıdır.

En büyük sıkıntılardan biri de koruma altındaki kadınların bilgilerine belediyeler ve eğitim kurumları aracılığıyla erişilebilmesiydi. 3'üncü kişilerin bilgilere erişimi engellenecek.

Bir diğer önemli husus da şiddet uygulayana sıkı takip uygulanması; şiddet uygulayanlara rehabilitasyon ve öfke kontrolüne yönlendirilmesi. Aslında bu konu yasada var olan ama yargı mensuplarının hiç uygulamadığı bir maddedir!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.