Hava Durumu

Bursa Kadın Girişimci Kooperatifi ve GÜÇ-KAT dayanışması

Yazının Giriş Tarihi: 28.02.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.02.2020 06:00

Bursa Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Kooperatifi  (BKGÜİK) 2015 yılında kuruldu. 3 yıldan beri başkanlığını Nagihan Doğan yürütüyor. Kooperatifçilik deyip geçmeyin!..

Zordur, Türkiye'de pek çok mikro ölçekli kooperatif ayakta kalmayı başaramamıştır. Üstelik kooperatiflerin kurulması zordur, kapatması daha da zordur. Yasaları çok iyi uygulamanız, iyi bir mali müşavir ile çalışmanız şarttır. Zira herhangi bir sorunda yöneticiler ağır ceza mahkemelerinde yargılanır.

Nagihan Doğan ile kooperatif hakkında konuştuk. 5 yılda kooperatifçilik konusunda kendisini epeyce yetiştirmiş. "Eğitimler alıyoruz" dedi ve anlattı:

"İstanbul'da Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDEV) var. Başkanlığını Şengül Akar yürütüyor. Üç yıldır KEDEV'den eğitim alıyoruz. Üst birliğimiz olan SİMURG'un Güney Marmara Temsilcisiyim. Birliğin de eğitimleri oluyor. 7, 8, 9 Nisan tarihlerinde 7. Kadın Kooperatifleri Kurultayı Ankara'da gerçekleşecek...

 Kooperatifimizin kuruluş amacında elbette üyelerimize para kazandırmak da var, ama hepsinden önemlisi kadınların hayatına dokunmak. Küçük ya da orta ölçekli iş kuran ya da iş kurmak isteyen girişimci kadınlara yardımcı olmak.

Seminerler vererek gençlere ve üniversite öğrencilerine kooperatifçiliği anlatmak istiyoruz. Almanya, İspanya, Amerika gibi kooperatifçiliğin çok güçlü olduğu kalkınmış ülkeler var. Biz kooperatifçiliğin önemini biliyor ve yaygınlaştırmak istiyoruz."

YEREL YÖNETİMLER KADIN KOOPERATİFLERİNİ DESTEKLEMELİ

Nagihan Doğan son yıllarda devlet nezdinde de kooperatifçiliğe önem verildiğini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı çatısı altında toplanıldığını anlattı ve şunları söyledi:

 "Sık sık çalıştaylar yapılıyor. Sorunlar, işleyişteki aksaklıklar, gelecekteki projeler tartışılıyor. İlgili bakanlıklar kooperatiflere önem verdiklerini söylüyorlar. 5 Aralık'ta Kooperatif Fuarı vardı. 4 yabancı ülke katıldı.

Kadın kooperatiflerine yerel yönetimlerin daha çok destek olması gerekiyor. Bunu yapan belediyeler var. Gaziantep Belediyesi kadın kooperatiflerinin ürettiği moringa bitkisini destekliyor. Çay gibi pek çok ürün yapılıyor bu bitkiden. Keza İzmir'deki büyükşehir ve ilçe belediyeleri de kadın kooperatiflerini destekliyor, ürünlerini tüketim kooperatiflerinde satıyorlar.

'İHRACAT YAPIYORUZ'

Kooperatif olarak sürdürdükleri faaliyetlerle ilgili şunları anlattı:

"Kooperatifimizin faaliyetleri üyelerimizin iş alanlarıyla uyumlu bir şekilde yürüyor. Ev tekstili ve perde; kaftan ve gelinlik, organizasyon, filografi, tam ve yarı değerli takı ile tespih, tel kırma çanta ve giysi işleme, türban tasarımı var.

 Kimyager üyemiz probiyotiklerle kimyasal olmayan antibakteriyel ürünler üretiyor, aralarında dezenfektan da var. Aramızda ajansı olan üyemiz de bulunuyor. Üyelerimizin kendi iş yerleri de var. Ayrıca kooperatif için de üretiyorlar.

Biz kooperatif olarak pazarını buluyoruz. Üyelerimiz üretiyor ve biz satıyoruz. Yurt içinde Hatay ve Gaziantep gibi illere kaftan gönderiyoruz.

 Azerbaycan'a ev tekstili ve gelinlik ihraç ediyoruz. Bursa Kültür AŞ'ye takı ve tespih verdik. Muradiye Külliyesi'nde satışta. Düğün, kına gibi organizasyonları üstleniyoruz. Tüzüğümüz hükümleri elimizde olmayan ürünleri yurt dışından temin edip satmaya uygun. Önümüzdeki süreçte İŞKUR ile istihdama yönelik eğitimler düzenlemek istiyoruz..."

ÇELİKPALAS'TAKİ GECEDE ÖZGÜR ŞAHİN SAHNEYE ÇIKACAK

Nagihan Doğan "Bursa Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Kooperatifi, alanında Bursa ve Türkiye'de ilk ve tek kooperatif. Ticaret Müdürlüğü'ne bağlıyız" dedi.

Diğer kadın kooperatiflerle dayanışma içerisinde olup olmadıklarını sordum; şunları söyledi:

 "Kadın Kooperatifleri olarak üst birlik kurma çalışmalarımız var. Türkiye genelinde 168 kadın kooperatifi var. Bursa'da 7 kadın kooperatifi var, 8.sinin kurulma çalışmaları sürüyor. YILKAKOOP, biz ve Orhaneli Kadın Kooperatifi ticaret alanında, diğer kadın kooperatifleri ise ağırlıklı olarak tarım alanında faaliyet gösteriyor."

Nagihan Doğan, 4 Mart Çarşamba gecesi saat 19.30'da Çelikpalas'ta bir dayanışma gecesi düzenleyeceklerini söyledi:

"Gülay Çelenk'in başkanlığını yürüttüğü Dezavantajlı Kadınlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (GÜÇKAD) yararına düzenliyoruz gecemizi.

 Özgür Şahin sahneye çıkacak. Hem dayanışacağız, hem de güzel bir gece geçireceğiz. Gecede müzayede de yapacağız. Biletler 120 liradan satışa sunuldu."

Özgür Şahin'i birkaç kez dinlemiştim. Konservatuvar mezunu; kendi özgün besteleri ve CD'si olan, efendiliğiyle takdir edilen bir sanatçı. Özgür Şahin çok iyi yerlere gelmeyi hak eden biri. Sesi ve sahnesi çok güçlü.

ÜLKEMİZDE VE DÜNYADA KOOPERATİFÇİLİK

Kooperatifçilik, işleyişi açısından bize hiç de yabancı değil. Toplumumuzun imece geleneğine, lonca ve Ahilik gibi yüzlerce asırlık dayanışma, ortaklaşa ve yardımlaşarak iş birliği geleneğine bire bir uyuyor.

Dünyadaki ilk resmi kooperatif 19 yüzyılda kuruldu, Osmanlıda ise Memleket Sandıkları adı altında uygulandı...

Türkiye'de Cumhuriyet ilan edildikten bir yıl sonra, 1924 yılında ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Aydın İncir Müstahsilleri Kredi ve Satış Kooperatifi kuruldu ve aynı yıl Zirai Birlikleri Kanunu çıkartıldı. Ekonomi Bakanlığı 1936'da Iğdır, Ege ve Trakya'ya farklı kooperatiflerin kurulmasını sağladı...
Şimdi... Kooperatif denilince, soğuk savaş döneminden kalma, sol, sosyalist işi gibi bir algı var. Oysa halen dünyanın en zengin, kişi başı milli geliri en yüksek olan ülkelerinde başta Amerika ve Avrupa ülkeleri ile Japonya ve Kore gibi Uzak Doğu ülkelerinde kooperatifçilik çok yaygın uygulanıyor...
Misal Danimarka'da yüzde 98 oranında kooperatif örgütlenmesi var. Amerika'da 1920 yıllarından başlayan kooperatif örgütlenmesi tarımın yanı sıra enerji, gıda, lojistik gibi çeşitli alanlarda yaygınlaşmış durumda.

Amerika, Almanya, Hollanda gibi ülkelerde kooperatifleşme oranı yüzde 90'larda. İtalya'da parmesan peynirinin yüzde 90'ı, İspanya'da zeytinyağının yüzde 80'i kooperatifler aracılığıyla piyasaya sürülüyor.

Japon Ulusal Tarım Kooperatifleri Federasyonu, ülkenin tamamını kapsıyor ve gıda dağıtımının yüzde 60'ı kooperatifler aracılığıyla gerçekleşiyor. Güney Kore'de de aynı yaygınlığa sahip.

İngiltere ve İsveç'te de kooperatifçilik ülke genelinde yaygın. Türkiye'de 8 milyon kooperatif üyesi varken, İsveç'te nüfusun yarısı olan 4 milyon kişi ülkedeki iki kooperatiften birine üye. 

Son yıllarda gıda fiyatlarındaki spekülatif artış, üretim ve satış kooperatifleri kadar tüketim kooperatiflerinin de aslında ne kadar gerekli olduğunu ortaya koydu. Türk toplumunun özünde var olan kooperatifçiliğin ülkemizde güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması şart!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.