Hava Durumu

Bursa Kastamonu Günleri başlıyor

Yazının Giriş Tarihi: 20.06.2019 06:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.06.2019 06:06

Bursa Kastamonu Dernekler Federasyonu, 8. Bursa Kastamonu Günleri'ni 21-24 Haziran tarihleri arasında Çarşamba Pazaryeri'nde düzenliyor...

İlki 2012 yılında başlamıştı... O zaman Federasyon yoktu. Federasyon, 2014 yılında Bursa Gemlik Kastamonulular Derneği, Bursa Yıldırım Kastamonulular Derneği, Bursa Nilüfer Kastamonulular Derneği, Bursa Kastamonu Sanayici ve İş Adamları Derneği bir araya gelerek Bursa Kastamonu Dernekler Federasyonu'nu kurdu...

2012 yılında düzenlenen ilk etkinlikten önce dönemin Kastamonu Dernek Başkanı İsmail Tiftik, bir grup gazeteciyle birlikte Kastamonu ve Cide'ye teknik ve kültürel bir gezi düzenlemişti.

ÇOCUKLUĞUMUN BURSA'SINA BENZİYORDU

 Önce Kastamonu'ya gitmiştik. Doğasına, tarihi evlerine hayran kalmamak mümkün değildi. Her biri sivil mimari örneği olan evlerin olduğu sokaklarıyla, hâlâ içinde insanların yaşadığı çok katlı konaklarıyla, Osmanlı ve Selçuklu bakiyesi cami, hamam ve medreseleriyle çok güzel ve huzurlu bir şehirdi.

Türkiye'nin tek şapka müzesi de Vedat Tek Kültür Merkezi'ndeydi. Bursa gibi 'Evliyalar Şehri' olarak da anılıyordu. Kastamonu'da dönemin valisini, belediye başkanını, ticaret ve sanayi odasını ziyaret etmiştik. Şehrin turistik potansiyelinin farkındaydılar, hedeflerini bu yönde belirlemişlerdi.

Kastamonu'dan Cide'ye gitmiştik. Cide ünlü yazar Rıfat Ilgaz'ın doğup büyüdüğü ilçeydi ve Rıfat Ilgaz Sarı Yazma Kültür ve Sanat Festivali vardı. Ilgaz'ın öykülerine konu olan Sarı Yazma'nın deseni ve renkleri Cide yöresine özgü sarı bir çiçekten kaynaklanıyordu. Ilgaz'ın evini ziyaret etmiştik. Yöreyi gezmiştik. Dağları arkasına alan Cide, uzun kumsalıyla, denizi ve ırmaklarıyla yeşil ile mavinin buluştuğu şahane bir yerdi. Hele Amasra yolunda Gideros diye bir koy var. Yolunuz düşerse mutlaka görün... Küçücük köyde ev pansiyonculuğunun geliştiğini, Ankara'dan İstanbul'dan kalmaya gelenler olduğunu gördüğümde çok şaşırmıştım.

Velhasıl, hiç bilmediğimiz ilk kez gördüğümüz bir kente, Kastamonu'ya dair bir farkındalık oluşmuştu. Çocukluğumun Bursa'sını anımsattığından olsa gerek Kastamonu'yu çok sevmiştim.

Kastamonu ve Bursa tarihi, kültürel ve sosyal dokusu açısından birbirine benzeyen iki şehirdi. Hatta orada Kastamonu'nun geçmişinde aynı Bursa gibi tekstilin, dokumacılığın çok gelişmiş olduğunu, sonrasında sönümlendiğini anlattılar. Sanayi gelişmeyince Kastamonu göç veren bir şehir olmuş. Bursa da bu göçten payını alan şehirler arasında.

İLK ETKİNLİĞİN BAŞARISI

Bu teknik ve kültür gezisinin ardından da yine İsmail Tiftik'in öncülüğünde Bursa Kastamonu Günleri düzenlenmişti. Bu ilk etkinliğin kentte hazırlıkları ve tanıtımı oldukça iyi yapılmış,  Bursalıların ilgisinin yanı sıra Kastamonu'dan hem kent protokolü hem de esnaf katılımı sağlanmıştı...
İlk düzenlenen Bursa Kastamonu Günleri başarılı olunca; sonrakileri de tetiklemişti. 

Dün Almira'da düzenlenen basın toplantısına, Bursa Kastamonu Dernekleri Federasyonu Kurucu Genel Başkanı İsmail Tiftik, Keles Kaymakamı Ahmet Karakaya, Sanayi ve Ticaret İl  Müdürlüğü Şube Müdürü İlkez Özdemir, Cüneyt Çallık, Cafer Çevik, Melahat Murat, Zeynur Körüstan, Bahar Kömürcü, Arif Çorapçı, Erol Badır katıldı...

'TÜM BURSALILAR DAVETLİ'

"Yine, yeni, yeniden 8. kez Kastamonu Bursa'da" diyen İsmail Tiftik, etkinliğin 21-24 Haziran tarihleri arasında Çarşamba Pazaryeri'nde düzenleneceğini söyleyerek tüm Bursalıları, Bursa Kastamonu Günleri'ne davet etti. İsmail Tiftik; yedi yılın sonunda Bursa ile Kastamonu arasında köprü kurulduğuna, Bursa'dan Kastamonu'ya, Kastamonu'dan da Bursa'ya turistik ziyaretlerin ve iki şehir arasındaki ticaretin de arttığına dikkat çekti.

Doğrudur, artık Bursa'da Kastamonu yöresinde yetişen kadim siyez buğdayından yapılan un, ekmek, bulgur gibi ürünler, Taşköprü sarımsağı, Tosya pirinci, Azdavay balı, Kastamonu pastırması, çekme helvası biliniyor... Tiftik, yöre ürünlerine yönelik Bursa'da bayiliklerin de olduğuna dikkat çekti.

ETKİNLİK MERKEZİ İHTİYACI

Etkinlik nedeniyle Bursa'ya 400'ün üzerinde Kastamonulunun geldiğini anlatan Tiftik, bunun otellere, esnafa, dolayısıyla da kent turizmine de katkısı olacağını söyledi. Etkinliğe ilk olarak Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladıklarını, ardından FSM Hastane alanında düzenlediklerini ve şimdi de Çarşamba Pazaryeri'nde gerçekleştireceklerini anlatan Tiftik, "Resmi bir sıfatımız yok. Ama Bursa'ya katma değer sağlayan bu tür etkinliklerin yapılabileceği bir kongre merkezine ihtiyacımız var. İstanbul ve Ankara'da bu tür etkinliklere tahsis edilmiş, suyu lavabosu olan yerler var. Böyle bir yerin olmasının Bursa'ya faydası vardır. BUTTİM, daha büyük ticaret fuarlarına uygundur" dedi.

Tiftik, Bursa Kastamonu Günleri'nin protokol stantları, gıda ürünleri ve hediyelik eşyalar olmak üzere 3 ayrı salonda gerçekleşeceğini anlattı. Kastamonu'nun üniversitesiyle, tüm yerel yönetimleriyle, ticaret ve esnaf odalarıyla katılım sağlayacağını da söyledi. 

Ve "Biz bu yola çıkarken ilimizi tanıtmak istedik. Mikro milliyetçilik yapmıyoruz. Bursalıyız. Önceliklerimize göre; 'Hemşehrilerimiz Bursa ile entegre olmalı' dedik. Bu yüzden de kabul gördük" dedi.

Kestel Kaymakamı Ahmet Karakaya ise şöyle konuştu:

"İki şehir tek yürek diyoruz. Bursa'yı öncesinden bilen, Uludağ Üniversitesi'nde bir sınıf okumuş biriyim. Kastamonulular bulunduğu şehre katkı sunar.

Kastamonu gibi 800 yıllık medreseleri olan çok az kent var. Kastamonu ve Bursa tarih olarak birbirine benziyor. İki şehrin de muhteşem bir doğası var. Bunları iyi değerlendirmek lazım. Bursa kadim bir kent. Herkese kucak açan bir kent. Kastamonu da kucaklaşmayı seven bir kent."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.