Hava Durumu

BURSA'NIN DEPREM RİSKİ AZALTILDI!

Yazının Giriş Tarihi: 23.01.2019 06:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.01.2019 06:10

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) hem deprem yönetmeliğini hem de deprem haritasını güncelledi. Harita 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi...

Ancak hem deprem haritası hem de deprem yönetmeliğine meslek odaları ve bilim insanlarından itiraz geliyor. Yeni haritada sarı yerler düşük tehlikeli, kırmızı yerler ise yüksek tehlikeli yer ivmesini gösteriyor... 

Yeni haritaya göre, 52 ilin deprem tehlike değerleri değişti; 46 il merkezinin deprem tehlikesi azaltılırken, 6'sınınki yükseltildi.

Mesele deprem olduğunda Bursa'da referans olarak gördüğümüz Jeoloji Mühendisleri Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er ile konuşarak konuyla ilgili görüşlerine başvurdum.

BURSA'DA DEPREM RİSKİ DÜŞÜRÜLDÜ

Başkan Engin Er tanımlamanın değiştiğine dikkat çekti.

"Eski haritalarda birinci, ikinci, üçüncü derece deprem denirdi. Şimdi bu sınıflandırma kalktı.  Bunların yerini ivme değeri aldı..."

Eski deprem risk haritasında 150 civarında fay dikkate alınırken şimdi 300'ü geçmiş durumda. Segmentleriyle birlikte 500'ün üstüne çıkıyor.

Yani fayların hem sayıları büyüdü hem de genişledi. Buna karşın bazı bölgesel depremsellik anlamında daha güvenli bölge olarak sınıflandırıldı. Fayın sayısı arttığında riskin de artması lazımken risk azaltıldı. Bunun düzeltilmesi lazım...

 Yapılaşmadaki katsayı, ne kadar demir kullanılacağı, depreme ne kadar dayanıklı bina yapılacağı tamamen bu harita ve yönetmeliğe bağlı. Bursa'da Uluabat'ın güneyi ve Gemlik'in kuzeyi dışında her yerde deprem ivmesi düşürülmüş. Mesela Gürsu, Kestel ve İnegöl'de... Bursa merkezde de!

Anlayamadığım için Başkan Er'e tekrar tekrar sordum; "İvmenin düşürülmesi deprem riskinin düşürülmesi anlamına mı geliyor?" O da yanıtladı; "Evet, deprem riskinin düşürülmesidir!"

Yani... Bursa'da Uluabat'ın güneyi ile Gemlik'in kuzeyi haricinde her yerde deprem riski düşürülmüş!

TARİHSEL DEPREMELER YOK!

DEPREM PERİYODU 100 YILLIK!

Bursa'nın deprem riski düşürüldü diye tam sevindik olacakken, hevesim kursağımda kaldı. Zira Başkan Er, Yeni Deprem Haritası'na itirazlarını sıralarken tarihsel depremler yerine 100 yıllık deprem periyodunun dikkate alındığını söyleyiverdi:

 "Yeniden güncellenmesi gerekiyor. Deprem periyodu olarak 100 yıl alınmış... Eski deprem haritasında tarihsel depremler de yer alıyordu. Şimdi sadece 100 yılda olanlar göz önüne alınmış..."

Yani Bursa ve ilçelerinde son 100 yılda olan depremler göz önüne alınmış! Peki, 1855 depremi ne olacaktı? Yıkıcılığına yani şiddetine bakarak 6,5 ya da 7 büyüklüğünde deprem ürettiği düşünülüyor.  Bursa'nın 100 yıllık tarihinde yıkıcı deprem yok ki!

Başkan Er dedi ki:

"Zaten sıkıntı burada. Tarihsel depremler ve periyotları önemli. İstanbul'da neden 7,7 bekleniyor. Tarihsel deprem olmuş, o yüzden. Bursa'da 1855'te olmuş... Tarihsel depremlerin 100, 200, 300, 500 yıllık tekrarlanma periyotları olduğu varsayıldığında eksik değerlendirme yapılmış oluyor. Tarihsel depremlerde 10 bin yıl geriye kadar bakmak lazım..."

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ KRİZE SOKACAK YÖNETMELİK
1 Ocak'ta yürürlüğe giren Deprem Yönetmeliğİ Jeoloji, Jeofizik ve İnşaat Mühendisleri Odası'nı birbirine düşürdü. Zira Jeoloji ve Jeofizik mühendislerinde olan zemin etüt yetkisini inşaat mühendislerine de veriyor.

Başkan Er de, "Daha önemli bir konu var" diyerek bu konuya vurgu yaptı:

"Türkiye'de ve Bursa'da yapılaşmayı etkileyen daha önemli konularımız var. Yeni Deprem Yönetmeliği çıktı, buna uygun taslak kabul edilmedi. Şu anda yeni yönetmelik ve eski taslak geçerli.   Bir belediye yeni deprem yönetmeliğine göre ruhsat verirken, diğeri eski taslağa göre veriyor. Aslında her ikisi de doğru iş yapıyor.

Yanlış olan insanların bu aksak sisteme maruz bırakılmaları. Bu belediyelerin düzenleyeceği bir şey değil. Yılbaşından beri pek çok belediye ruhsat vermeyi durdurdu. Bu belirsizlik inşaat sektörünü doğrudan etkiliyor.

Sektördeki durgunluğun bir nedeni de budur. İnşaat sektörünün krize girmesi ekonomiyi doğrudan etkiler. Bir an önce uygulamadaki eksiklikler ve aksaklıklar giderilmeli ve mutlaka bu çalışmada meslek odaları ve bilim insanları yer almalı, multidisipliner bir yaklaşım göz önüne alınmalı. Odaların görüşü alınmadan gerekli düzeltmeler yapılmadığı takdirde sıkıntı sürecek..."

Başkan Er sözlerini şöyle noktaladı:

"Şu anda deprem rantçılığı yapılıyor. Türkiye'nin bütün planlaması, yapılaşması Yeni Deprem Risk Haritası ve Yeni Deprem Yönetmeliği üzerinden yapılacak.

Tüm statik hesaplamalar buradan alınacak bilgilere göre yapılacak. Deprem tehlikesi, deprem haritası, deprem yönetmeliği, rapor formatı revize edilmeli. Bunlar olmazsa zemin etütleri doğru olmaz. Belediyeler bir standart sağlayamaz. Bu da inşaat sektörünü yavaşlatır ve ekonomik durgunluğa yol açar."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.