Hava Durumu

BUÜ'nün sesini dünyada duyuracak proje

Yazının Giriş Tarihi: 16.02.2020 06:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.02.2020 06:01

Bursa Uludağ Üniversitesi, hayata geçirmekte olduğu AB projesi ile eğitim alanında dünyada ses getirecek bir çalışmaya imza atıyor

Proje kapsamında hazırlanacak olan cep telefonlarındaki mobil uygulamalar da dâhil olmak üzere dijital ortama yüklenecek program aracılığıyla; dünyanın herhangi bir ülkesindeki bir öğrenci, proje ortaklarının yer aldığı ülkelerdeki çeşitli üniversitelerin diploma denkliği, eğitim sistemi ve tanıdığı olanaklarla barınmaya dek çeşitli bilgilere ulaşabilecek.
 

Özellikle de diploma denkliği hem Türkiye'de okuyan yabancı öğrenciler için, hem de yurt dışında okuyan Türk öğrenciler için çok önemli.

AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi tarafından açılan ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından koordine edilen ve Erasmus Gençlik Programı KA2 Stratejik Ortaklıklar kapsamında hazırlanan proje Bursa Uludağ Üniversitesi tarafından yürütülüyor.

DÜNYA ÖĞRENCİLERİ İÇİN REHBER

Projenin adı "Uluslararası Öğrenciler için Eğitim Sistemine ve Hayata Uyum Rehberi".

Bursa Uludağ Üniversitesi tarafından hazırlanan projeye Türkiye'nin yanı sıra Fransa'dan, Romanya'dan ve KKTC'den bazı kurum ve kuruluşlar da destek veriyor...

Projenin resmi sorumlusu Rektör Prof. Dr. Saim Kılavuz iken, yürütücülüğünü ve koordinatörlüğünü ise Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz üstlenmiş durumda.
Dün İncirli Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve yurt içi ve yurt dışından 20 bilim insanı ve konunun uzmanının katıldığı toplantıda, proje kapsamında bugüne dek yapılan çalışmalar genel olarak değerlendirildi.

İngilizce ve Türkçe sunumların yapıldığı toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz projeye Romanya, Fransa, Ukrayna ve KKTC'nin yanı sıra yurt içinden de Ankara'nın çeşitli kurum ve kuruluşlarının da destek verdiğini söyledi...

HAZIRLIKLARDA EPEYCE YOL ALINDI

Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz proje hazırlıklarını anlattı:

"Ankara'da geniş katılımlı bir yabancı öğrenci buluşması gerçekleştirildi. Onların sorunları üzerinde görüşme yapıldı.

Yurt içinde Bursa da dâhil, Ankara, İstanbul, Kocaeli, Balıkesir, Erzurum, İstanbul, Kırşehir gibi çeşitli üniversitelerde farklı toplantılar gerçekleşti.

Yurt dışından 4 ülkede, Romanya, Fransa, Ukrayna ve KKTC'de de benzeri toplantılar yapıldı ve buralarda yabancı öğrencilerin sorunlarına yönelik anketler hayata geçirildi. Anket uygulamaları Ankara'daki ekip tarafından analiz edildi.

Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar da göz önünde bulundurularak anlaşmalar hazırlandı. Projenin yasal statüsü oluşturuldu.

Projenin logosu hazırlandı. Bursa Uludağ Üniversitesi üzerinden web sitesi hazırlandı, yazılımın ön ve ara yüzleri hazırlandı.

YÖK Yurtdışı Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları gibi kurumlarla mülakatlar yapılarak görüşleri toplandı."

YURT DIŞINDA OKUYAN ÖĞRENCİLERE BÜYÜK KOLAYLIK

Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz proje hakkında şu bilgileri verdi:

"Proje; kayıttan diploma denkliğine dek, Türkiye'den yurt dışına giden öğrencilerin ve yurt dışından Türkiye'ye gelen öğrencilerin yaşadıkları sorunları gidermek ve eğitimin öğretimin her aşamasında onlara yardımcı olabilmeyi hedefliyor.

Bu hedef doğrultusunda rehber kitaplar hazırlanacak...
Öğrencilerin uyumunda yol gösterici olması için cep telefonlarında mobil uygulamalarda ve bilgisayarlarda rahatlıkla çalışan rehber yazılım programı geliştirilecek.

Projenin kazanımları sayesinde mevcut sorunlar çözümlenecek, muhtemel sorunların da önü alınarak YÖK'ün, üniversitelerin ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların da katkısı sağlanacak..."

'DÜNYANIN DA İZLEDİĞİ BİR PROJE'

Prof. Dr. Alyılmaz, projeye destekleri için Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı Dr. Kemal Başcı'ya ve ekibine, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saim Kılavuz'a, Halk Bilimci Prof. Dr. Hülya Taş'a ve çalışmalarda görev alan diğer öğretim görevlisi ve asistanlara teşekkür etti.

Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz ile oturum arasında konuştuk, proje hakkında biraz daha ayrıntılı bilgi aldım; "Bu proje dünyanın da ilgiyle takip ettiği, izlediği bir çalışma. Gelecekte sadece 4 ülkeye değil, belki de dünya üniversite eğitim sistemine katkı sunacak bir proje" dedi.

Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz tarafından hazırlanan ve AB tarafından onaylanan projenin bütçesi 201 bin avro ve süresi 2 yıllık. Alyılmaz 6 aydır hazırlık çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Bu bir teknoloji projesidir, dolayısıyla da Bursa Uludağ Üniversitesi'ni dünya vitrinine taşıyacak bir çalışmadır. Zira dijital teknolojiyi dünyada en çok kullanan kesim gençler.

 Z kuşağı dijital devrimin içerisine doğdu. Projenin bu yönü onu daha da anlamlı ve çok geniş kitlelere ulaşılabilir kılıyor. Zira dünyanın herhangi bir ülkesindeki öğrenci bu dört ülkedeki üniversiteler hakkında tüm bilgilere ulaşabilecek.

Toplantının diğer oturumlarında Polar AŞ'den Yusuf Diker mobil uygulama hakkında bilgi verdi. Ankara'da faaliyet gösteren Kültürlerarası Araştırma ve Dostluk Vakfı'ndan (KARVAK) Fatma Nur Güner yaptığı sunumla çalışmaları paylaştı.

Romanya UOC'den Prof. Dr. Denis Ibadula; Türkiye ASYG'den Seda Akkaş Gürbüz; Fransa Solution'dan Patrizia Papitta; Ukrayna PDPUIHS'den Oksana Kovtun ile Türkiye'den H. Erdem Çatalbaş proje kapsamında yürütülen çalışmaları ayrıntılandırdı.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.