Hava Durumu

Büyükşehir topu kaleye, pardon ilçe belediyelerine attı!

Yazının Giriş Tarihi: 26.09.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.09.2020 06:00

Bindiği dalı kesmek tam da böyle bir şey olsa gerek! Bursa'da yüksek su faturaları konusunu temmuz ayında araştırmıştım. Salgında evlerini kapatıp köyüne gidenlere bile 25 liranın üzerinde su faturası gelmişti!.. Kullanılmayan suyun bedeli olur muydu?

Farklı kişilere ait su faturalarını karşılaştırdığımda katı atık bedelleri dikkatimi çekmişti. Hiç su kullanmayanların faturasını şişiren buydu. İlçelere göre de değişkendi. Mesela benim faturamda 14,60 lira iken Nilüfer'de 21, Osmangazi'de 19 liraydı.
Epeyce araştırdım; Mevzu şuydu:

Büyükşehir Belediyesi kuruluşu olan BUSKİ, ilçe belediyeleri adına katı atık bedelini vatandaştan tahsil ediyor ve ilçe belediyelerine veriyordu. Eskinin çöp vergisi olan katı atık bedelinin tahsilatına sadece aracılık ediyordu. İlçe belediyeleri ise katı atık bedelini meclis kararıyla belirliyordu.

28 Temmuz tarihli köşe yazımda tüm bunları yazmıştım... Katı atık bedellerinin ilçelere göre listesini de yayınlamıştım. Listeyi incelediğimde şaşırmıştım; zira Bursa'da tüm ilçeler arasında vatandaştan ve işletmelerden en yüksek katı atık bedelini Nilüfer Belediyesi alıyordu!..
Eskiden çöp vergisini belediyeler toplardı, düzenli ödenmezdi, konutu satarken hepsini ödemek zorunda kalırdınız.

872 sayılı Çevre Kanunu ve 27 Ekim 2010'da Resmi Gazete'de yayımlanan 27742 sayılı yönetmelik evsel katı atık ücretinin vatandaştan tahsilini zorunlu kıldı. 2011'de yürürlüğe girdi. Belediyeler katı atık tahsil etmedikleri takdirde kamu zararı oluşturdukları gerekçesiyle Sayıştay denetimlerine takılıyor.

Nilüfer Belediyesi 9 Aralık 2019 tarihli Meclis oturumunda, Nilüfer'deki 141 bin konut, 12 bin 240'ı küçük, 81'i büyük, 58'i orta olmak üzere 12 bin 379 iş yeri için 2020 yılı evsel katı atık bedelini konutlarda 21 lira; büyük işletmelerde 5 bin 250 lira; orta işletmelerde 850 lira; küçük işletmelerde ise 69 lira 30 kuruş olarak belirledi.

Nilüfer Belediyesi ilçe sınırları dâhilindeki özel okulları katı atık bedeli açısından fırsat olarak görmüş ve büyük işletme statüsüne sokarak KDV'siyle 6 bin 195 lira tahakkuk ettirmişti. (Özel okullara, 16 Mart'ta kapandığı; ağustos ayından beri de 8. sınıf ile 12. sınıf düzeyinde kısıtlı eğitim yapıldığı halde aynı bedel tahakkuk ettirildi, önceki gün okul sahipleri de isyan ederek bu duruma itiraz ettiler!..)

Şimdi ne oldu?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin katı atık bedelsiz su faturasıyla BUSKİ'nin katı atıklı su faturası mukayese edilince, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da konuyu Meclis toplantısına getirdi ve BUSKİ'nin ekim ayından itibaren ilçeler adına katı atık bedeli tahsil etmeyeceği karara bağlandı...
Meclis toplantısında "Su faturası yüksek" diyen CHP'liler ise çekimser kaldılar. Zira başta Nilüfer olmak üzere CHP'li belediyelerin kasasına artık düzenli katı atık/çöp bedeli girmeyecekti!..

Bazı belediye başkanları art arda katı atık bedeli tahsil etmeyeceklerini açıkladılar. Mesela Mustafakemalpaşa Belediyesi yılda 3 milyon liralık katı atık bedelinden feragat ettiğini söyledi... 

Bu para, Nilüfer Belediyesi'nin BUSKİ'den aldığı aylık katı atık bedelinden fazla! Ayda 4 milyon 280 bin liralık bir tahakkuk var... Yılda 51 milyon lira ediyor! Elbette firesi vardır, ama belediyenin kendisinin toplaması halindeki fire ile mukayese edilemez...

Büyükşehir topu kaleye, pardon ilçe belediyelerine attı... Zaten kısıtlı bütçelerle hizmet veren ilçe belediyeleri de miktarı birkaç yüz bin liradan 3 milyona ve 50 milyona ulaşan gelir kaynağından oldu! Almayacaklarını açıklayan belediyeler, belki meclislerde sembolik bir bedel kararı alarak aşabilirler. Yine de vatandaştan talep etmekle yükümlüler. Zira yasal olarak katı atık bedelinin tahsilat zorunluluğu var...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.