Hava Durumu

Cargill biyoetanol tesisine itiraz

Yazının Giriş Tarihi: 31.10.2018 06:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.10.2018 06:15

Cargill, hakkındaki onca davaya adeta tüy dikerek biyoetanol ek tesisi yapıyor...  1997 yılından beri süregelen Cargill davaları Bursa Barosu'nda pek çok başkan eskitti. Kitaplaştı. Baro'nun haklılığı AİHM'de bile tescillendi.

Devamlılığın esas olduğu Baro'da her gelen yönetim öncekinden devraldığı davaların takipçisi oluyor...

Dün de Baro Başkanı Gürkan Altun ile eski başkan ve milletvekili Ali Arabacı, Cumhur Özcan ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı basın toplantısında konuyla ilgili bilgilendirme, Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Üyesi Av. Erol Çiçek tarafından gerçekleştirildi.

 Cargill'in ana tesise ek biyoetanol tesisi inşaatını gündeme getiren Çiçek, 'Tesis için ÇED gerekli değildir' kararı verildiğine dikkat çekti.

 "ÇED gerekli değildir kararı, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'na eklenen geçici 4. maddeye istinaden, söz konusu alanın tarım dışı arazi kullanımı iznine ve 1/1000 ölçekli plan değişikliğine ilişkin olarak açılmış ve halen derdest iki dava devam ederken ve de AİHM'nin, mahkemelerin verdiği kesin kararların bir daha sorgulanamayacağını hatırlatmasına rağmen verilmiştir.

5403 sayılı yasaya eklenen geçici 4. maddeyle verilen izinler, mevcut kurulu tesisler içindir ve buna izin veren kanun hükmünün kendisi de geçici hükümdür. Geçici madde ile tarım arazisi niteliğinden çıkarılan ve sanayi arazisine dönüştürülen bir alanda, daha sonra başka tesislerin kurulması yasanın özüne ve amacına da aykırıdır..."

Çiçek'in vurgu yaptığı hususlardan biri de şuydu:

"Bu geçici madde af hükmünde olup; af konusu faaliyetin, ileriye dönük olarak devamına göz yummaktır. Hiçbir yasa hükmü, af niteliğinde bile olsa, 'yasa dışı faaliyeti ileriye dönük olarak sürdürmeye izin verir' şekilde yorumlanamaz..."

Çiçek'in uyarıları arasında biyoetanol tesisinin çevredeki tarım arazileriyle yer üstü ve yer altı su kaynaklarına zararı olup olmadığının araştırılmadığı da yer aldı...

Bir yanda onlarca yargı kararı, AİHM kararı var... Öte yanda biyoetanol tesisleri...

Tam da ortasında küresel kalkanıyla adeta dokunulmazlık zırhına bürünen Cargill duruyor!

Bu arada bir de Tek Gıda-İş Sendikası'na üye oldukları için işten atılan işçiler mevzusu var. İşçilerin direnişleri ve dava süreci sürüyor.
Cargill'in hukuk sicili ortada, başka türlüsü olamazdı zaten!

Bilindiği üzere sendika üyeliği Anayasal bir hak!..

"İYİ PARTİ MERKEZE TALİP"

Dün İYİ Parti İl Başkanı Yahya Bahadır ile il yöneticileri Yurdanur Oktay, Oğuz Hançer, Nurettin Bacak ve Birol Mumcu'dan oluşan heyet YeniDönem gazetesini ziyaret etti. Kutlucan Holding Yönetim Kurulu üyesi Fatih Kutlucan, Genel Müdür İbrahim Öge ile köşe yazarlarının da bulunduğu ziyarette Başkan Bahadır partisindeki yeniden yapılanma süreci hakkında bilgi verdi...

İYİ Parti'nin, MHP içinde başlayan bir hareket olmasına karşın merkez sağda konumlandığına ve merkez sağın oylarına talip olduğuna dikkat çeken Bahadır dedi ki:

"MHP'nin fotokopisi olan bir parti değiliz. Merkez sağda, liberal, milliyetçi, sosyal demokrat, insanların kendi gömleğini çıkarmadan siyaset yapacağı bir partiyiz. Türkiye'nin merkez bir partiye ihtiyacı vardır..."

Sıfırdan kurulan bir parti olarak genel seçimlerde başarılı olduklarını söyleyen Bahadır, yerel seçimlerde de eksikliklerini tamamlayarak başarılı olmayı hedeflediklerin söyledi...

Yeniden yapılanma sürecinde kadroları tasfiye ederek değil istişare ederek genişlediklerini anlattı...

Bu aslında kamuoyunda MHP kökenlilerin partiden tasfiyesine yönelik iddialara bir yanıt gibiydi.

İYİ Parti il teşkilatı olarak "Yereldeki sorunlara çözüm üreten makro proje; aday araştırma geliştirme; seçim strateji oluşturma" grupları kurduklarını da paylaştı...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.