Hava Durumu

Çember daralıyor!..

Yazının Giriş Tarihi: 25.10.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.10.2020 06:00

Bursa'da kovid-19 salgınında çember daralmaya devam ediyor... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şehirdeydi. Salgına dair uyarılarda bulundu...

"Durum, bölgesel bir yayılımdan daha ciddidir. Gelinen noktada yeni bir değerlendirme yapmak gerekmektedir. Bu noktanın adını koymak ise uyarıcılığı bakımından yararlıdır.

Bu sebeple, Bursa'da yaptığımız toplantının muhatabı 5 ilimiz ve diğer illerimizdir. Sabahki konuşmamda belirttiğim gibi İstanbul buna dâhildir.

Salgın Anadolu'da ikinci zirve dönemindedir. Riskli bir tırmanışla karşılaşıyoruz. İlk zirveyi, bir diğer tabirle ilk piki büyük illerde 14 Nisan'da, ikinci zirve noktasını da eylülde yaşamıştık. Anadolu'da ise ilk zirve eylülde görülmüştü. İkinci zirveyi şimdi yaşıyoruz.

Büyük illerimizde, her iki zirve noktasından sonra tedbirlere durumun gerektirdiği ciddiyetle sarılmış ve hızla sonuç almıştık. Ekimin ikinci haftasından itibaren salgın karşısında öncekilerden daha büyük bir sınavdayız..."

Bakan Koca, Bursa'da 1 ay öncesine göre vaka sayısının üç kat arttığını söylerken hastane yatak doluluk oranının da yeterli olduğunu söylemişti.

Bursa hastanelerinde tablo oldukça sıkıntılı. Çekirge Devlet Hastanesi, Yüksek İhtisas Hastanesi ve Şehir Hastanesi yoğun bir kovid-19 belirti başvurusuyla karşı karşıya... PCR testi sonuçları iki günde çıkıyor. Pozitif olduğunu bilmeyen hastalar ortalıkta dolaşıp duruyor. Özel hastanelerde süreç biraz daha hızlı yaşanıyor. Bazı özel hastaneler PCR testi için bile Şehir Hastanesi'ne yönlendirirken, bazı özel hastaneler ise kovid-19 tanısı almış hastaları kabul ediyor.

Yunuseli'ndeki basın mensuplarının kaldığı sitede oturan bir ailede önce anne pozitif çıkıyor, ardından da evin genç kızı... Kız astım hastası; her yeri kabarıyor, ambulans alıp hastaneye götürüyor; birkaç saat sonra da geri getiriyor...

Kovid-19 hastaları evden takip ediliyor. İki gün önce kızı kovid-19 pozitif olan meslektaşımızın evine hâlâ filasyon ekibi ulaşmamış, herhangi biri karantina koşullarını bildirmemiş!..

Muhtarlar bekçilerle birlikte mahallelerde gezip karantinada olan kişileri pencereye çağırıyor ve tek tek sayıyorlardı. Bizim mahallenin muhtarı da cami imamı ve bekçilerle dolaşıyordu. Şu anda vaka sayısı ve karantinadaki insan sayısı o kadar arttı ki; 24 saat işi gücü bırakıp dolaşıp saysalar yetişmeleri mümkün değil?!..

Yıldırım'da, Ankara Yolu'nun altındaki bir mahallenin muhtarı "Son bir hafta içerisinde 187 vaka bildirildi. Karantinada olan aile bireylerini izlememiz hiçbir şekilde mümkün değil!.." dedi.

SAĞLIK PERSONELİ YORGUN

Çekirge Devlet Hastanesi'nde çalışan bir hemşire şunları söyledi:

"Gül abla. Tükenmiş durumdayız. Hemşire arkadaşlarımızdan pozitif olanlar var, hizmetlimiz, idari personelimiz, doktorlarımız arasında da öyle. Hasta yoğunluğu çok fazla.

Aciller gece tıka basa dolu. Nasıl dayanacağımızı bilemiyorum! Eşim istifa et, deyip duruyor!.. 19 yıllık hemşireyim. Üniversitede okuyan iki çocuğum var. Evde yaşlı annem var ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız!..

Mart, nisan ve mayısta çok yorulmuştuk. Şu anda daha fazla hasta başvurusu var" dedi.

Dün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ailesinin kovid-19 olduğu açıklandı.

CHP Genel Merkezi tüm milletvekillerini Anadolu'daki çeşitli illerde görevlendirdi. Bursa milletvekilleri de dâhil hepsi Anadolu illerinde ya da bulundukları illerde sürekli ziyaret gerçekleştiriyor ve sürekli insanlarla temas halindeler. İktidar partisi ile muhalefet parti mensupları da yüksek risk altında.
Bursa Milletvekili Yüksel Özkan da dün PCR testi için hastaneye başvurdu. Son durumunu bilemiyorum, inşallah sıkıntılı bir durum oluşmaz!

CHP Yıldırım Belediye Meclis üyesi Nimet Yıldız'ın annesi, babası, kardeşleri de bulundukları ilde, evde kovid-19 tedavisi görüyorlar.

Nilüfer'in sevilen muhtarı Dilek Tez ve eşi uzun süren bir yoğun bakım sürecinden sonra iyileşerek taburcu oldu. Bir arkadaşım yine aile boyu pozitif, evde tedavi oluyorlar; ailenin büyüğü olan annesi ise hastanede. Tüm hastalara şifa diliyorum.

Çember epeyce daraldı; bu gidişle kovid-19 girmedik hane bırakmayacak. İnsanlara mutsuz, bir yandan işsizlik/ işsizlik korkusu, gelecek kaygısı, artan döviz ve hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, bir yandan da Kovid-19 kaygısı!

Allah yardımcımız olsun!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.