Hava Durumu

Cezasızlık cesaretlendiriyor!

Yazının Giriş Tarihi: 28.04.2019 06:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.04.2019 06:14

5 yaşındaki çocuğa canavarca saldırı Türkiye'nin pek çok ilinde olduğu gibi Bursa'da da protesto edildi. Bursa Kadın Platformu'nun çağrısıyla yüzlerce farklı görüşteki kadın ve erkek, çocuğa şiddette birleşerek Atatürk Anıtı önünde toplandı.
Bazı feminist grupların erkek katılımını istemeyişleri, erkeklerin katılımını engelleyemedi. Çok sayıda erkek; "Bizim de çocuğumuz, torunumuz, kardeşimiz, anamız var. Çocuğumuz olmasa bile tüm çocuklar bizimdir" diyerek etkinliğe destek verdi.  

Eğitim-İş Başkanı Özkan Rona, Mustafa Özçelik, CHP'den İsmet Karaca ve çok sayıda siyasi partiden ve sivil toplum kuruluşlarından erkek de oradaydı. (Doğru olan da budur. Kadına ya da çocuğa yönelik şiddet tek başına kadınlarca durdurulamaz. Hep derim 'kadın insan, erkek insan, eşittir insan' Derdimiz kadının insanda eşitlenmesidir.)
Platform adına ortak açıklama yapan CHP İl Kadın Kolları Başkanı Vildan Özkula şunları söyledi:

"Suç skalası içinde vicdanları en çok yaralayan, öfkemizi en çok kabartan, toplumu umutsuzluk ve kedere en fazla sevk eden suç, çocuk istismarıdır. Çünkü bir suçun kurbanı ne kadar savunmasızsa, toplumun suçluluk duygusu o kadar artar.

Biz, son yıllarda bu suçluluk duygusuyla çok yüzleştik. Hemen hemen her gün ülkenin dört bir yanında çocuklara yönelik şiddet, taciz, tecavüz haberleriyle karşılaşıyoruz..."

Özkula, faillerin neredeyse ceza almadan topluma karıştığını, bazı davalarda iyi hal indirimi almasını eleştirdi ve "En son İstanbul Küçükçekmece'de 5 yaşındaki çocuğun cinsel istismara uğraması, toplumun her kesiminde büyük bir üzüntü ve kaygı yarattı. Artık insanların canına tak etti. Türkiye; çocuk istismarında üçüncü sıradadır" dedi.

Özkula, yılda ortalama 8 bin çocuğun istismara uğradığına, çocuk istismarıyla ilgili dava sayısının son on yılda 3 kat arttığına dikkat çekti ve somut önlemler alınmasını istedi.

SANİYE RIZA DAYANIŞMASI

Aynı gün Saniye Rıza Kız Çocuklarını Koruma Derneği'nin de Konak 18'de sezon finali olan dayanışma toplantısı vardı. Ekim ayından başlayarak her ayın ilk salı günü etkinlik düzenleyen dernek koruma altındaki kız çocuklarını destekler, yaşını doldurup ayrılanların ev açmasına, evlenmesine yardımcı olur, çeyizini yapar...

Etkinliğe Bursa Kadın Kuruluşları Birliği ve çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile dernek üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan dernek yöneticisi ve Bursa Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü, Bursa Barosu eski Kadın Komisyonu Başkanı Sibel Özbudak, 5 yaşındaki çocuğa yönelik saldırıyı gündeme getirdi.  Özbudak, istismarın artmasını değerlendirirken yasaların uygulanmasından söz edildiğine ama önleme konusunun konuşulmadığına, önleyici tedbirlerin olduğu yasaların uygulanmadığına dikkat çekti.

Sokakta oynayan çocuğun faili tahrik ettiğinden bahsedildiğine vurgu yapan Özbudak, istismarcıya alacağı cezanın varlığının da hissettirilmesi gerektiğine dikkat çekerek "Yasalarımız yeterli aslında. Sorun; hâkimler ve savcılar tarafından cezaların uygulanmaması" dedi. Özbudak "Bizler çocuklarımızın sokaklarda güvenle oynayacağı bir ülke yaratmak zorundayız. Bunun için mücadele ediyoruz ve edeceğiz" diyerek sözlerini noktaladı.

Saniye Rıza Kız Çocuklarını Koruma Derneği adına konuşan Habibe Çıngıloğlu da başta 5 yaşındaki kız çocuğu olmak üzere çocuklara saldırıları kınadı. Dernek faaliyeti kapsamında yıllardır bu konularda mücadele ettiklerini anlatan Çıngıloğlu, kız çocuklarına desteğe vesile olan tüm sivil toplum kuruluşu temsilcilerine ve Bursalı hayırseverlere teşekkür etti...

SANAT ZABITASI

Ülkemizde ne yazık ki kadına, çocuğa, insana, hayvanlara hatta doğaya şiddette artış var. Toplumsal cinsiyet ayrımcılığından beslenen eril dilden sanat da payını alıyor. Ressam Ayfer Demircioğlu ile 80 yaşındaki eğitim fakültesi eski öğretim üyesi ressam Avni Yamaner'in resim sergisinin, TKM'den müstehcenlik iddiasıyla kaldırılması da cinsiyetçi bakışın sanattaki tezahürüdür.

Üstelik de müstehcenlik atfedilen sanat eserleri figüratif kadın resimlerinden oluşmaktadır. Sergiyi şikâyet eden sanat zabıtasının Devlet Güzel Sanatlar Sergi Salonu'ndaki bronz heykelleri kaldırttığını söyleyerek şikâyet gerekçesini pekiştirmesi de başlı başına bir vakadır. Böylece yasağın sadece TKM'de değil DGS galerisinde de geçerli olduğunu öğrenmiş olduk.

Öte yandan...  Demek ki Bursa'nın resim zabıtası Osmanlı döneminde yapılan nü eserleri görse aklını oynatacak! Zira o resimlerin çoğu aslını olduğu gibi yansıtıyor...

Misal, Halil Paşa'nın (1857 - 1939)Nü;  İbrahim Çallı'nın (1882 - 1960) Yatan Çıplak; Namık İsmail'in (1890 - 1935) Nü; Cemal Tollu'nun (1899 - 1968) Pencere Önünde Model isimli eserlerini...

Ve bu bakış açısıyla Neşet Günal'ın, Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun, Feyheman Duran'ın, Hüseyin Avni Lifij'in, Vecihi Bereketoğlu'nun, Fikret Mualla'nın dünya müzelerindeki eserleri TKM'de yasaklıdır.

Haa... Bir de padişah Abdülaziz'in oğlu Abdülmecit Efendi de ressamdı. Dolmabahçe Sarayı duvarlarında eserleri asılı. Abdülmecit Efendi'nin Avluda Kadınlar adlı nü tablosu bir müzayedede 2013 yılında 1 milyon 600 bin liraya satıldı. Kayıtlarda başka nü eserlerinin de olduğu yer alıyor.

Bursa'nın sanat zabıta efendisi; Abdülmecit Efendi'nin üstelik de figüratif olmayan nü eserlerini görse ne yapardı acaba? Ecdada şikâyet dilekçesi verirdi herhalde.

Bugüne dek sergi salonundaki figüratif ya da realist eserleri görünce azıtıp saldırıya geçen çocuk, kadın, hayvan tecavüzcüsü ya da tahrik olup kadınları taciz eden birini hiç duymadım. Duyanınız var mı?..
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.