Hava Durumu

CHP'de Bursa bilmecesi

Yazının Giriş Tarihi: 20.12.2018 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.12.2018 06:00

Salı günkü CHP PM toplantısında İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayları netleşti... Mansur Yavaş'ı sadece CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun değil aynı zamanda İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in de istediği biliniyordu...

Yani İYİ Parti ile ittifaktaki kilit isimlerden biriydi... CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi'nde (PM) Mansur Yavaş'ın Büyükşehir adaylığını istemeyen muhalif bir kesim de vardı.

PM toplantısı öncesi Kılıçdaroğlu çok kesin bir dilde kendisini de ortaya koyarak Mansur Yavaş'ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın oylanmasını talep edince; PM ve MYK üyeleri risk alamadı ve 12 muhalif oya karşın büyük bir çoğunlukla Mansur Yavaş'ın adaylığı oylandı.

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi için Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun adı üzerinde PM'de Mansur Yavaş gibi bir tartışma yaşanmadı...

Oylanan ve açıklanan diğer illerde de!

BURSA AÇIKLAMASI NİYE ERTELENDİ?

CHP'de MYK kararı gereği, Bursa Büyükşehir Belediye başkan adaylığı için Mustafa Bozbey'in de 18 Aralık tarihli PM toplantısında görüşülmesi bekleniyordu.

Hatta yaygın medya internet haber sitelerinin pek çoğunda ismi geçmişti. Ancak PM'de Bursa görüşülmedi. En zor, en tartışmalı iller olan Ankara ve İstanbul'da karar verilirken, Bursa'nın açıklanması ileri bir tarihe bırakıldı.

CHP'ye yakın çizgisi ile bilinen "gercekgundem.com" sitesinde Bozbey'in adaylığına yönelik şöyle bir haber yer aldı:

"www.gercekgundem.com'un edindiği Bozbey ile yapılan görüşmelerde, Bozbey'in önce Bursa'nın ilçelerinin açıklanmasını istediği en son kendi adaylığının açıklanmasını talep ettiği belirtildi. Mustafa Bozbey'in önümüzdeki günlerde yapılacak Parti Meclis toplantısının ardından CHP'nin Bursa Büyükşehir Belediye başkan adayı olması bekleniyor..."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Bozbey'e Nilüfer için söz verdiği biliniyor. Bozbey'in ise Turgay Erdem'i istediği söyleniyor.

TÜRKYILMAZ'IN ADAYLIĞI

Gerçek Gündem'in yazdığı "ilçeler"e gelince; CHP camiasında 'Bursa'daki ilçeler açıklansın' denilince ilk akla gelen isim Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz.

Türkyılmaz'ın yeniden adaylığına Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık karşı çıkarken, Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal'ın ise destek verdiği net olarak biliniyor.

Ayrıca Parti Örgütü ve Örgüt yönetimlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı'nın da desteklediği konuşuluyor.  Yani; Türkyılmaz'ın  Sarıbal'ın yanı sıra Salıcı'nın da desteğini aldığı doğruysa... Şansı yüksek demektir...

İL BAŞKANI GÖREVDEN ALINIR MI?

Öte yandan... CHP Genel Merkezi'nde İl Başkanı Hüseyin Akkuş'un görevden alınması seçeneğinin masada olmadığı, doğru bulunmadığı da gelen bilgiler arasında. (Siyasette hiçbir şey kesin değildir. Seçim üzeri olduğu için il kongresi ertelenir. Daha önce Gürhan Akdoğan'ın görevden alınmasında olduğu gibi!)
 

31 Mart sonrasında CHP'de kurultay olasılığı çok güçlü. Kılıçdaroğlu, muhtemelen bunu da göz önüne alıyordur. Akkuş'un en büyük destekçisi ise Orhan Sarıbal. Akkuş'un adı yeniden Nilüfer ilçe için geçmeye başladı.

Ancak Mustafa Bozbey, Büyükşehir başkan adayı olursa buna asla izin vermez. 

Bozbey'in; Feza Soysal, Meral Çakıcı, Bukle Erman, Seden Bozbey, Pınar ve Yalçın Yiğit'in de olduğu bir çalışma grubu kurduğu konuşulanlar arasında.

Belediye Meclis üyeliği için Fırat Yılmaz, Atakan Çorbacı, Mehmet Tansal, Şemsi Oğuz ve Ali Kızılkaya gibi isimler dillendiriliyor. Doğruysa, aralarında dönem dönem Bozbey ile sorun yaşayan isimler de var.

Öte yandan... Mustafa Bozbey'in bugün Ankara'da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşeceği de söyleniyor.

Muhtemelen önümüzdeki hafta yapılacak olan CHP PM toplantısında durum netleşir...

Son söz; siyaset dengeler üzerine kuruludur... Hiçbir şey kesin değildir; siyasetin matematiği farklıdır.  CHP Bursa'da parti içi mücadele tam gaz sürüyor. Freni patlamış kamyona dönerse, seçimlerde ağır hüsrana uğrar...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.