Hava Durumu

CHP'de sızan listelerin ortak yönü...

Yazının Giriş Tarihi: 14.02.2019 06:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.02.2019 06:02

CHP'de belediye başkan adaylıklarından sonra şimdi de belediye meclis üyelikleri muharebesi başladı...

Listelerde yer almak isteyenler... Alamayanlar... Yer alıp almadıkları belirsiz olanlar... Kontenjanlar... Küskünler... Kırgınlar... Kızgınlar... Herkes bir şeyler deyip duruyor.

 İyi Parti ve CHP arasında aday sayı ve sıralama paylaşımı da tartışılıyor.

Her gün bir başka liste geliyor önümüze... Anlamaya çalışırken; hoop başka bir liste daha geliyor...

Şimdi...

CHP İl Başkanlığı dün sert bir açıklama yaptı; aynen şöyle:

"Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Yönetim Kurulu toplantısında ilçe belediye meclis üyelikleri aday sıralaması ile ilgili görüşme yapılmış, listeler de kısmen şekillendirilmiştir.

Listelerin genel merkeze ulaşmasının ardından son değerlendirmeler yapılacak ve listeler ilçe seçim kurullarına verilmek üzere son şeklini alacaktır.

Hal böyleyken kimi basın-yayın organları ve internet siteleri ile sosyal medyada, görüşmeler sırasındaki "taslak" görüşlerin "sanki kesinleşmiş listeler gibi" kamuoyuna sunulduğunu görüyoruz.

Yayınlanan listeler, taslak aşamasındaki duruma ilişkin çeşitli aşamalara işaret ediyor olmakla birlikte, birçoğunda sıralamaların değiştiğini, dolayısıyla da bu listelerin net bilgi içermediğini söylemekte hiçbir beis yoktur.

Ayrıca taslak halinde de olsa, sıralamalara ilişkin ön değerlendirmelerin kamuoyuna sızdırılmasının ahlaki hiçbir yönü bulunmamaktadır. Bu ve benzeri davranış gösterenleri açıkça kınıyoruz.

Habercilerin de 'yayınlananlar benzeri', gerçeği yansıtmadığını özellikle belirttiğimiz 'çakma listelere' itibar etmemesini diliyoruz..."

TAHTANIN KURDU İÇİNDE

İyi hoş da, bu listeler gazetecilere malum olmuyor ki... Basın açıklamasında da yer aldığı gibi birileri tarafından sızdırılıyor...

Tahtanın kurdu içinde...  CHP içten bilgi sızdırma şampiyonudur. Hele de şimdi sosyal medya da var. Aleni yazılıp çiziliyor pek çok şey. Yine de liste sızıntılarına salt CHP açısından bakmamak lazım... Zira İyi Parti ile seçimi ittifakı var; bilgilerin bir kısmı da İyi Parti'den sızabilir. (Belediye başkan adaylarının belirlenmesi sürecinde İyi Parti Bursa Teşkilatı'ndan ön paylaşımlar olmuştu.)

Belli ki bu listeleri erişimi olanlar gönderiyor. Elbette kendilerini listelerde görmek isteyenlerin manipüle ettikleri de var... Tek tek karşılaştırınca aradaki farktan anlıyorsunuz...  Hele de,  aynı ilçedeki iki liste arasındaki üç isim farkından biri de listeyi gönderen kişi olunca!

Bu arada...  Sızan listelerde, başkan kontenjanlarında kadın belediye meclis adayı yok ve diğer belediye meclis üyesi adayları arasında kadın aday çok az...

ORTAK NOKTA KADIN ADAY AZLIĞI

Doğru ya da yanlış veya taslak...  Sızan tüm listelerin ortak noktası kadın belediye meclis adayı azlığı...
Hal gerçekten böyleyse;  kadın belediye meclis üyesi adaylıklarını CHP Bursa'da İyi Parti'ye havale etmişse,  külliyen yanlışta.
Zira Genel Başkanı'nın kadın olması kimseyi yanıltmasın. TBMM'de kadınların temsili 24 Haziran seçimlerinde yüzde 17,45'e çıkmasına karşın;  43 milletvekilinin; 3'ü yani yüzde 7,14'ü kadın... CHP'nin ise 146 milletvekilinden 18'i (yüzde 12,5) kadın...

 Her iki partide de kadın kotası olmasına karşın, bu tablo kadınların listelerde seçilebilecek yerlere yazılmadığını net bir şekilde ortaya koyuyor. Demek ki, kota yeterli değil; fermuar sistemi uygulanmalı... 

Sadece milletvekili seçiminde değil, belediye meclis adayı belirlenmesinde de...

CHP'nin ise Bursa milletvekili ve Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık'tır.  Belediye Meclis üyesi aday listelerinde kadınların azlığı doğrudan alanına giriyor. Gerçekten de listelerde kadın aday sayısı az ise, çok geç kalıp da listeler kesinleşmeden (kesinleşmediğini İl Başkanlığı'nın açıklamasından varsayıyoruz) müdahil olması gereken bir durum söz konusudur.

TBMM'de kadın temsili 1935'te yüzde 4,6; 1950'de yüzde 0,6'ya düşüyor ve kadınlar, seçme ve seçilme haklarını kullandıkları 1935 seçimlerindeki temsil oranını 62 yıl sonra 2007 yılında aşabiliyor!

(TBMM'de kadın temsili; 2002'de yüzde 4,4;  2007'de yüzde 9,1;  2011'de yüzde 14,3;  7 Haziran 2015'te yüzde 17,6;  1 Kasım 2015'te yüzde 14,7... )

Belediyelere gelince; halen kadınların temsil oranı belediye meclislerinde yüzde 10,7, belediye başkanlıklarında yüzde 2,86;  50 binden fazla muhtarın 674'ü kadın!  

Temennimiz bu tablonun değişmesidir...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.