Hava Durumu

Çocuklar işbaşında...

Yazının Giriş Tarihi: 26.04.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.04.2019 06:00

Biri tiyatro kökenli olmak üzere iki genç girişimci Sebahattin Kılınç ve Sinan Yılmaz tarafından "Çocuklar İşbaşında" adlı eğlenerek ve uygulayarak çeşitli mesleklerin çocuklara öğretildiği merkez hizmete giriyor.

Odunluk'taki  Kızılay İş Merkezi'nde bulunan "Çocuklar İşbaşında"; 3 katlı 600 metrekarelik kapalı alanda  faaliyet gösterecek. Çocuklar İşbaşında hakkında bilgi veren Sebahattin Kılınç "Biz burada çocuklara drama yoluyla meslekleri eğlenerek ve uygulayarak öğretmeyi hedefliyoruz. 12 birbirinden farklı meslek grubu var" dedi...

Böyle bir çalışmanın nereden aklına geldiğini sordum; Kılınç "Örnekleri yurt dışında var.  Kids In Charge programı var. Biz bunun lisansını aldık, hayata geçiriyoruz" dedi.

Peki, Bursa'da bir örneği var mıydı? Bursa'da olmadığını ancak Türkiye'de farklı versiyonlarının olduğunu söyledi.

Meslek gruplarını sordum; anlattı:

"12 farklı meslek grubu var. Mutfak, televizyon ve sinema bölümü, moda tasarımı, itfaiye, hastane, 2 D, 3 D tasarım, inşaat, hastane, uzay merkezi, uçuş simülatörü, ahşap atölyesi, arkeoloji bir de gizli ajan eğitim merkezi var..."

12 MESLEK ATÖLYESİ VAR

Hepsini anladım da bu gizli ajanlık nereden çıkmıştı?

Kılınç, "Çocukların ilgisini çekmek adına programda var. Orada lazerler, sis makinesi gibi uygulamalar mevcut. Heykeller var. Çocuklar sis içinden geçerken lazerlere yakalanınca alarmlar çalıyor, Heykel'in arkasına gizlenen şeyi bulmaya çalışıyorlar. Çocukların dikkatini çekmeye ve enerjilerini boşaltmaya yönelik bir uygulama" dedi...
Peki, çocukların ilgisini çekiyor muydu?

Kılınç dedi ki:

"Emir-Koop Okulu'dan 160 çocuk geldi. Hepsi de gelmeden önce kendilerine verilen meslek listesinde en başta gizli ajan eğitimini ve arkeolojiyi işaretlemişlerdi. Çocukların ilgisini çekiyor.  Lostra bölümünü de bayramdan önce faaliyete geçireceğiz. Çocuklar ailesinin ve kendilerinin ayakkabılarını boyasın diye."

Atölyeleri tek tek gezdim. Sinan Yılmaz'a çocukların Mutfak Bölümü'ne ilgisini sordum;  "Çok ilgililer. Kızlar kadar erkek çocuklar da mutfağı seçti. Kek yapıp kendi isteklerine göre süs hamurlarıyla süslediler..."

YAŞAYARAK, EĞLENEREK ÖĞRENİYORLAR!

Atölyeleri gezdiren Sinan Yılmaz ve Sebahattin Kılınç şu bilgileri verdi:
"Hastane bölümünde hem yatan hasta hem de dişçi koltuğu var; Sinan Yılmaz "Burada çocuklar dişçi koltuğunda birbirlerinin dişlerinde çürük olup olmadığını muayene ederek görüyor...

Her meslekte önce mesleğe dair bir video gösterimiyle bilgilendirme yapılıyor. İnşaat bölümünde işçi sağlığı ve güvenliği konusunda bilgi veriyoruz.

Bakın burası İtfaiye bölümü. Önce yangının ne olduğunu, neden çıktığını anlatıyoruz. Uygulamalı olarak gördüğünüz bu yanık isleri bulunan evde gösteriyoruz. Yanlış anlaşılmasın, ateş yakmıyoruz. Lazerle, ışık oyunlarıyla gösteriyoruz...

Çocukların en çok ilgilendiği alanlardan biri de arkeoloji kazı alanı. Çocuklar burada kazı yapıyor,  buldukları parçaları birleştiriyorlar. Bir nevi yapboz gibi... Ahşap atölyesinde ise tahtaya dokunuyorlar. Onlar çiziyor, biz kesiyoruz. Onlara veriyoruz zımparalıyorlar. En çok ilgi gösterdikleri konulardan biri de uzay merkezi ve uçuş simülatörü..."

Aslında çocuklarda mesleklere dair bir farkındalık oluşturmaya çalışırken aynı zamanda güncel konularda bilgilendirme de yapılıyor...

SUNUM VE DRAMA DERSLERİ DE VAR

Sebahattin Kılınç, 12 meslek atölyesinin güncellenerek geliştirileceğini, yeni mesleklerin ekleneceğini anlattı:

"Burada aynı zamanda sunum ve drama dersleri de verilecek. Aynı zamanda velilerimizin dinleneceği bir kafeterya da oluşturduk. Burada kahvaltı, doğum günü kutlamaları gibi etkinlikler de yapılacak... Biz burada çocukların hem kaliteli zaman geçirmelerini, eğlenmelerini, eğlenirken de yaşayarak öğrenmelerini hedefledik..."

"Çocuklar İşbaşında" yılın 12 ayı faaliyette olacak. Hafta içi okul organizasyonları, hafta sonları da bireysel katılımlı etkinlikler planlanıyor. Yarımşar saatlik programlarda meslekleri tanıyıp uygulamalı eğitimlerin yapıldığı 2,5 saatlik programlar var; çocuklar 4,5 atölye seçip oradaki eğitimlere katılıyor. Eğer istiyorlarsa eğitimleri tamamlayacaklar.  Hedef kitlemiz ise 5-13 yaş arası anaokulu, ilkokul ve ortaokul öğrencileri..."

BURSA ÖZEL TİYATROLAR BİRLİĞİ

Hazır Sebahattin Kılınç'ı bulmuşken Bursa'daki tiyatro gruplarının sıkıntılarını sordum; "Biz Bursa'da 15 özel tiyatro bir araya gelerek Bursa Özel Tiyatrocular Birliği'ni kurduk. Bursa'da özel tiyatro yapan okullu, eğitimini almış, vergi yükümlülüğünü yerine getiren 15 özel tiyatro var. Birlikte hareket etmeye çalışıyoruz.

Özel tiyatroların Bursa'daki en büyük sorunlarından biri sahne bulamamak. Sahneler çok pahalı. Nilüfer Belediyesi belirli zamanlarda çok uygun, kimi zaman da ücretsiz salon tahsis ediyor. Ama Yıldırım ve Osmangazi'de oynama şansımız yok! " dedi...

Bursa'da 15 özel tiyatro olduğunu ben bile bilmiyordum... Ama şundan çok eminim; Bursa gibi iki üniversitenin; 80 bine yakın üniversite öğrencisinin olduğu 3 milyonluk bir şehre 15 özel tiyatro aslında az bile! Özel tiyatroların biraz daha desteklenmeye, tanıtıma ihtiyacı var...  

BURÇ GÖSTERİ VE KÜLTÜR MERKEZİ

Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü mezunu olan Sebahattin Kılınç ve eşi  Mersin Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk mezunu Işılay Kılınç ile birlikte Burç Gösteri ve Kültür Merkezi'nin de sahibi.

Burç Kültür ve Gösteri Merkezi sahnesi Altıparmak Caddesi'nde eski Burç Sineması'nın olduğu yer. Orada hem yetişkinlere hem de çocuklara sertifikalı tiyatro ve drama dersleri veriliyor.  Ayrıca Burç Kültür Merkezi olarak hazırlanan çocuk ve yetişkin oyunları da var. Hafta sonu cumartesi-pazar çocuklar için genelde saat 14.00'te Duvarcı Ustası ve Demirci Ustası ile Kralın İcraatı adlı iki çocuk oyunu sahneleniyor. Ekip, geçen yıl Testosteron adlı oyunu Burç Kültür Merkezi, Uğur Mumcu Sahnesi gibi Bursa'daki çeşitli salonlarda sahneledi.

Bursa dışından tiyatro ekiplerinin de oyunlarını sahnelediğini anlatan Sebahattin Kılınç, "İzmir'den iki ekip geldi. Önümüzdeki hafta da İstanbul'dan uyarlamasını ve yönetmenliğini Tanya Aksu Gökdeniz'in yaptığı 'Devri Alem oyuncularının "Hiç kimse" adlı oyunu 4 Mayıs'ta seyirci ile buluşacak" dedi.  

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.