Hava Durumu

D Vitamininize baktırın, düşükse takviye edin!

Yazının Giriş Tarihi: 22.11.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.11.2020 06:00

CHP Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan da tanıdığımız insanlar arasında Kovid-19'a yakalananlar arasındaydı. Neyse ki atlattı. Kendisini geçmiş olsun dileklerimi iletmek üzere aradığımda ise ısrarla D vitamini düzeyime baktırmamı önerdi. D vitamini düzeyi ile Kovid'in ağır seyretmesi arasındaki ilişkiye yönelik çok sayıda makale yayınlandığını söyleyerek uyardı.

En son geçen sene temmuz ayında Çekirge Devlet Hastanesi'nde ölçtürmüştüm. Sonuçlarım yanlış hatırlamıyorsam 10, 15 gün sonra gelmişti. D vitamini seviyem çok düşüktü, damla verilmişti.

En son ekim ayında zatürre aşısı yaptırmak üzere gittiğim aile sağlığı merkezinde aile hekimim, D vitamini tahlili yapılmadığını, devlet hastanesine başvurmam gerektiğini söylemişti...

Yani Aile Sağlığı Merkezleri'nde D vitamini ölçülemiyor!

Bir özel hastanede tahlilimi yaptırdım; devlet hastanesindeki gibi günler sonrasında sonucu alacağımı sanmıştım, kanı alan hemşire "Birkaç saat sonra çıkar" deyince de çok şaşırdım ve devlet hastanelerinde niye günlerce sonra sonuç alabildiğimizi sordum...

"D vitamini test kiti pahalı. Devlet hastaneleri anlaşmalı laboratuvarlara gönderiyor. Onlar da çoğunlukla Bursa dışında oluyor. O yüzden tahlil sonuçları gecikiyordur" dedi.

Kovid-19 ve pek çok hastalığın seyrinde önemli bir yeri olan D vitamini için durum bu... Özelde baktırdığınızda ise sadece D vitamini için ortalama 125 lira bir bedel ödüyorsunuz.

Neyse laboratuvar sonuçlarında D vitamini oldukça düşük geldi. Prof. Dr. Yüksel Özkan'ın hekim yönlendirmesiyle de tedavi protokolü düzenlendi... Şimdi D vitamini düzeyimi yükseltinceye kadar Kovid-19 olmamaya bakıyorum. Prof. Dr. Yüksel Özkan'a çok teşekkür ediyorum.

Şu anda bir milletvekili olmasına karşın insani ve mesleki yanını hiç unutmayan duyarlı bir insan. Siyasette böylesine az rastlanıyor. Çoğu kişi o milletvekili koltuğuna oturduğunda değişiyor, o değişmeyenlerden...

Ve ne kadar görüştüğüm insan varsa hepsine de kendilerine ve yakınlarına D vitamini tahlili yaptırmalarını söyledim. Bir kısmı yaptırdı ve hepsinin de D vitamini düzeyi çeşitli oranlarda düşük çıktı.. Tüm kaynaklar Türkiye'de genel olarak insanlarda D vitamini eksikliği yaşandığını yazıyor...
Bunda yiyip içtiklerimizin katkısı ne?

Yediğimiz gıdalar anne ve babalarımızın yediklerinden mi? Öyle olsa, para bulup da tüm besinleri dengeli bir şekilde tüketenlerde D başta olmak üzere vitamin ve mineral eksiği olmazdı.

İNGİLTERE, İSKOÇYA, KANADA BEDAVA D VİTAMİNİ DAĞITIYOR!

Opr. Dr. Mehmet Okan Özdemir, sosyal medyadaki sayfasında Kovid-19 salgınının ilk başladığı günlerden beri D vitamini konusunda kamuoyunu uyarıp duruyor...

16 Kasım'da sayfasında şunları yazmıştı:

"Pandeminin başından beri bağışıklığın temel direği olan D vitamininin önemini ve gerekliliğini anlattım. İngiltere ve İskoçya Devletleri Sağlık Yönetimi Kovid-19 riski altındaki milyonlarca vatandaşına D vitamini takviyesi dağıtmaya karar verdi.

Koruyucu ve tedavi edici olarak D vitamini kullanımının, ölümleri dramatik olarak azalttığına, hatta 50ngr/ml kan seviyesi üzerinde ölüm oranının sıfıra yaklaştığına dair birçok bilinen çalışma olmasına, vitamininin her türlü enfeksiyona karşı bir bağışıklık şemsiyesi oluşturduğuna, bu yolla kanser olasılığını azalttığına dair bilgiler genel tıp bilgileri olmasına rağmen ülkemizde yok sayılması ayrı bir araştırma konusudur.

İsveç, Norveç örnekleri verdim, Kanada'yı öğrendim hemen herkes D vitamini ve hatta magnezyum kullanırsa bu illeti ve sonra gelecek illetleri daha az zararla atlatabiliriz dedim. Bir avuç diğer değerli tıp mensubu gibi.

Pandemi başladığında aile hekimliklerinde D vitamini tahlillerini yasaklamanın, D vitamini ile ilgili tek bir cümle sarf etmemenin, hatta 'D vitamini tehlikelidir' diye tweetler atmanın, güneş ışınlarından D vitamini sentezleyecek insanları evlere tıkıp hatta tatile gitmekten korkutmanın ne tıbbi ahlak ne de tıp bilimi açısından affedilir bir yanı yoktur."

GİDİN D VİTAMİNİNİZE BAKTIRIN!

Merak edenler Sabri Ülker Vakfı'nın resmi sitesinde yer alan "https://www.sabriulkerfoundation.org/TR/D-vitamini-suplemantasyonu-akut-solunum-yolu-enfeksiyonlarini-onluyor-mu" sayfasına bakabilirler. Çok sayıda bilimsel makalenin referans gösterildiği sayfada bazı alıntılar yapmak istiyorum. (Tamamını ilgili sayfadan okuyabilirsiniz.)

"Bağışıklık sistemini güçlendirmek, Kovid-19 salgını sebebiyle toplumda büyük bir endişe haline gelmesine yol açıyor."

"Sıklıkla virüslerin neden olduğu akut solunum yolu enfeksiyonları ile korunma amacıyla D vitamini ilişkisi birçok bilimsel çalışmanın da konusu. Düşük D vitamini ile solunum yolu enfeksiyonları arasında bir ilişki olduğu düşünülüyor. Son yıllarda yapılan çalışmalar da D vitamini ve akut solunum yolu enfeksiyonları ilişkisini destekliyor."

Bilgilerde uyarı da yer alıyor: "Düşük D vitamini kan konsantrasyonuna sahip bireylerin D vitamini takviye alması koruyucu etki yaparken, kan konsantrasyonu normal olan bireylerin daha yüksek D vitamini alması yararlı olmayabiliyor."

Özetle; gidin kanınızdaki D vitamini seviyesini ölçtürün ve düşükse ki çoğunuzunki öyle çıkacaktır; hemen bir uzmana ya da aile hekiminize danışarak seviyesini normale çıkartın...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.