Hava Durumu

DEMEK Kİ İSTENİNCE OLUYORMUŞ

Yazının Giriş Tarihi: 09.09.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.09.2020 06:00

"Zeytinlikler ranta yenik düşüyor" başlıklı 4 Eylül tarihli köşe yazımda Mudanya ilçe sınırları dahilinde Bademli'de 2013 yılında tarla vasfını yitirdiği varsayılarak arsaya dönüştürülen ve imara açılan zeytinliğin dozerlerle, başka bir yere dikilmek üzere söküldüğünü yazmıştım.

Bursa Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Erdem Saker'den şöyle bir yorum geldi:

"Ben başkanlıktan sonra Bademli'de Olea43 sitesi inşaatında çalıştım. Arazinin yarısı zeytinlikti. Benim ziraat mühendisi arkadaşım hiçbir zeytini yok etmeden önce budayarak inşaat alanının dışına taşıdı. İnşaat süresince sulamaları, ilaçlamaları yapıldı.

Evler bitince her evin bahçesine üçer zeytin ağacı naklettik. Hatta sinenin önünde, yer altında sosyal tesis var. Sosyal tesisin üstü toprakla kaplandı, çimlendi. Belli aralıklarda 6, 7 metre çapında daire bölümler oluşturup buradaki toprak derinliğini 1 metrenin üzerine çıkarttık.

 Her birine zeytin naklettirdik. Yolunuz düşerse Olea43 sitesi önünden geçin, site önünde adeta zeytinlik var zannedersiniz. Hepsi nakledilmiş zeytinler ve sosyal tesisin çatısında. İşin ehli yaparsa hiçbir zeytin yok olmaz. Biliyorsunuz zeytin çok değerli bir hazinemiz. Yüzlerce yıl yaşıyor ve 150 yıl çok verimli ürün veriyor..."

Demek ki istenince oluyor
Erdem Saker başkanlığı sürecinde eğer Botanik Park'ı yapmamış olsaydı, Bursalıların soluk aldıkları o park; çarpık kentleşmeye yenik düşecekti. Demek ki istenince oluyor
Saker, gördüğü her yeşil alana, "Burada rant çok" diyerek gözünü dikmedi, şehrin insanları, geleceği adına korumaya baktı. Bu duyarlılığını Başkanlıktan sonraki ticari işlerine de taşımış.

Aslında 1995 öncesi tarla vasfını yitirmiş arazilerde arsanın yüzde 10'una inşaat yapılabiliyordu. O arazilerde de sökülen zeytinlerin yerine başka ağaç dikilmesi ya da taşınması gerekiyor. 1995'ten sonra tarım arazisi vasfını yitirip imara açılmışsa da, il ya da ilçe tarım müdürlüklerinden izin alınması gerekiyor...

 Zeytin ağacının taşınmanın uzman gözetiminde, kuralına uygun yapılması. Taşınmadan önce budanması,,  uzman gözetiminde  (ziraat mühendisi ) özel cihazlarla  sökülen ağaçlar kökleri keten çuvallara sarılmış halde, toprakları korunarak ve nemlendirilerek dikilecek yere nakledilmesi gerekiyor.

 Tüm bu işlemler için ise ilçe Tarım Müdürlükleri'nden izin alınması şart. Edindiğim bilgiye göre, yazımda değindiğim dozerle sökülen zeytin ağaçları için İlçe Tarım Müdürlüğü idari para cezası uygulayacak.

Zeytin ağaçlarını korumanın yolu, zeytin üreticisini korumaktan, doğru zeytin politikaları oluşturmaktan geçiyor. İtalya'da, İspanya'da zeytin ağaçları milli servet olarak görülüyor, Kimse zeytin ağacına dokunamıyor ama zeytin üreticisi de  emeğinin karşılığını alıyor...

MİHRAPLI PARKI YÜRÜYÜŞ YOLLARI

Osmangazi eski Belediye Meclis üyesi, sorumluluk sahibi Bursalı Cemil Aydın sık sık bilgilendirme notları gönderir; son gönderdiğinde Mihraplı Parkı yürüyüş yoluna değiniyor:

"Mihrapli parkı yürüyüş yolu kısa bir zaman önce asfaltlandı. Toprak yol, toz ve çamur sıkıntılarına sebep oluyor gerekçesi kabul edilebilir. Fakat, yol tamamen asfalt haline geldikten sonra park içindeki işletmelerden kiralanan bisiklet ve küçük araçlar aşırı hız sebebiyle tehlike saçmaya başladı.

Yürüyüş ve koşu yapan vatandaşlar her an bir kazaya maruz kalmamak için tedirginlik içinde spor yapmaya devam ederken, olası bir kazayı önlemek için bisiklet kiralama ve hızına bir düzen verilmelidir."

Beşevler'de, Çekirge'de, Orhaneli Yolu'nda, Nilüfer'de yaşayan insanlar yürüyüş yapmak üzere Mihraplı Parkı'na geliyor. İnsanlar orada da mı sağına soluna bakıp ezilmemek için kendilerini koruya  kollaya yürüyecekler?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.