Hava Durumu

'Dijital çağın kahramanları kadınlar olacak; Türkiye'den çıkacak'

Yazının Giriş Tarihi: 16.11.2019 06:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.11.2019 06:04

Kadın Ekonomi Platformu Derneği (KEP) düzenlediği '2023'e doğru kadın ve ekonomi' odaklı ekonomi zirvesi düzenledi. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Orhangazi Salonu'nda düzenlenen etkinlikte iş dünyasının önde gelen isimleri, kadın girişimciler ve kadın sivil toplum kuruluşu temsilcileri buluştu... Toplantıya Özhan Marketler'in kurucusu Tevfik Taner Özhan, Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Halide Serpil Şahin ile MHP İl eski Başkanı Tevfik Topçu da katıldı.

KEP Başkanı Elif Özhan "Kadın olarak ne kadar güçlü olduğumuzu Türkiye'ye hatta dünyaya duyurmak istiyoruz" diye başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Güçlü kadın ve güçlü ekonomi, bir araya geldiğinde daha güçlü bir Türkiye var olacaktır. Kadının toplum içinde, üretimde, ticarette, iş hayatında ve yönetimde liderlik eden, vizyon koyan bir yerde olmasını sağlamak için 7 yıl önce, 17 iş kadını bir araya gelerek Kadın Ekonomi Platformu Derneği'ni faaliyete geçirdik.

Kuruluş amacı, sosyal yaşamda cinsiyet farklılıklarının oluşturduğu problemleri tespit etmek ve bu problemlere yönelik çözüm önerileri geliştirmekti. Çalışma hayatı ve sosyal yaşamda cinsiyet ve fırsat eşitliği kavramları bizim için çok değerli..."

KEP olarak bu hedefler doğrultusunda 7 yıldır çalıştıklarını anlatarak faaliyetler hakkında bilgi verdi:

"Eğitim kalitesinin yükselmesi hedefiyle, çalışmalar yapan Kadın Ekonomi Platformu 3 bin öğrenci ve 20 üniversitenin katılımı ile gençlerin gelecekte meslek seçimlerinde doğru karar vermelerine yardımcı olmak amacıyla 'Yüksek Öğretim Forumu'nu gerçekleştirdik.

'Kızlar Atakta', 'Altın kep', '2017 Ekonomi Zirvesi' ve 'Bana Kalbini Ver' projeleri ile kadınları, genç kızları ve çocukları güçlendirerek, daha iyi bir geleceğin mimarları haline getirmenin gururunu yaşadık... Şu anda Türkiye ekonomisi için milyarlarca dolar katma değer sağlayan kadınlar var. Ama 2023'ten sonra bu kadınlar hem bizler, hem de kamu kuruluşlarının desteğini aldıklarında daha başarılı olacaklardır"

Elif Özhan; 2023'te Cumhuriyet'in 100'üncü yılını tamamladıklarına değindi:

 "İkinci yüzyılında kadının, ekonomik anlamda çok daha başarılı ve zirvede liderlik yapan bir pozisyonda olması için elimizden geleni yapacağız. Yapılan araştırmalara baktığımız zaman Türkiye ekonomisinde kadının yeri çok düşük. Biz bunu çok daha yukarılara taşıyabiliriz. Biz kadınlarımıza sonuna kadar güveniyoruz. İstediğimiz zaman başaramayacağımız şey yok. Kadın olarak ne kadar güçlü olduğumuzu Türkiye'ye hatta dünyaya duyurmak istiyoruz."

TÜRKİYE CUMHURİYETİ BİR KADIN PROJESİDİR

Prof. Dr. Emre Alkın, Mustafa Kemal Atatürk'e vurgu yaparak başladığı konuşmasında kadına bakış açısının ailede şekillendiğine dikkat çekti. Türkiye, çocuk yoksulluğunda OECD ülkeleri arasında 1'inci sırada. Aile ve sosyal yardımlarda OECD'de sonuncu sırada olduğunu söyledi!

Sayısal büyüme ile nitelikli büyüme ve kalkınma arasındaki farkları gündeme getirdi. 2050 yılında dünyanın en büyük 4. ekonomisinin Endonezya olacağını, Meksika, Brezilya, Nijerya gibi ülkelerin ilk 10'da yer alacağını anlattı.

Ve "Çevrenize bakın, Avrupa ülkelerinde, Amerika'da yaşamak isteyen vardır, ama hiç sabah 'Endonezya'da, Nijerya'da, Meksika'da uyanmak istiyorum' diyen var mı?  Önemli olan nitelikli kalkınmadır" dedi.

Ve Türkiye'nin kuruluş felsefesine dikkat çekti:

"Türkiye Cumhuriyeti bir kadın projesidir. Felsefesi kadın ve erkeğin yan yana yürümesidir.  Dünyadaki en yüksek büyüme oranı yüzde 15'ti. Türkiye ilk 15 yılda yüzde 45 büyümüştür. Ancak, Cumhuriyet'in ilk 15 yılındaki kadınların ekonomiye olan katkısını bugün göremiyoruz. Cumhuriyet'in 100'üncü yılına az bir zaman kaldı. Fabrika ayarlarımıza geri dönmeliyiz... IMF bile Türkiye ekonomisinin 2023'te 1 trilyon dolara yaklaşacağını söylüyor. 15 Temmuz darbe girişimi, Suriye sorunları, bir sürü şey oluyor, ama yine de kuruluş felsefesi sayesinde ayaktayız. Kuruluş felsefesi kadının ve erkeğin yan yana yürümesidir."

Türkiye'de kadın yönetici oranının yüzde 20 olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alkın, "Yüz yüzden utanır söyleyemez' diye bir söz var. Kadınlar söyler. Bir firmada ne kadar çok kadın varsa o firma o kadar güvendedir. Zira aksayanı, yanlışı söyler. Kadınların mesajı nettir. Önceliğin doğru tespiti kadınların çok olduğu yerlerde olur..."

Prof. Dr. Emre Alkın dünyada değişen koşullara dikkat çekti:

"Türkiye tasarlayan ülke olmalı. Kadınları dinleyin, onlar geleceği biliyor. Gençleri tanıdığımızı iddia edip hiç tanımıyoruz. Gençleri yargılamayın. Kişiyi kafaya takan sistemler çöküyor. 2027 freelens yılı olacak. Gençler çalışmak istemiyor. 

ALGORİTMALAR KADINI ÖNE ÇIKARTACAK

Prof. Dr. Hüseyin Bayazıt ise dijital çağın kahramanlarının kadın olacağı tezini savunarak çarpıcı  uz görülerini paylaştı:

"Derinlikli teknoloji gündemde. Kahramanı kadın yetiştirir. Kahraman ile lider karıştırılıyor. Lider önderlik yaratır. Kahraman ise zamanı yarar ve zamana ruhunu verir. Fatih Sultan Mehmet, Mustafa Kemal Atatürk kahramandır. Dünya bir gömlek değiştiriyor. Bunu yapacak olan kadınlardır Bu benim uzgörümdür, bugüne dek hep gerçekleşmiştir. Kadın kahramanlar geliyor. Dünya ekonomisi iyi değil, çevre sorunları var. 2017'den sonra en büyük sorun iklim değişikliği, çevre sorunları, mülteci ve göç olarak belirlendi. Teknoloji dönüştü, kadın kahraman zamanı geliyor. Bu tarihsel bir kırılma. Kadınlar için muazzam fırsatlar gelecek, tonu 500 dolara mal satıyoruz dışarıya, başkası gramı 100 bin dolara satıyor. Yeni gelen algoritma yazılımı kadını öne çıkartacak."

Prof. Dr. Bayazıt sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ekonomi paradigması değişti, bireysel faydayı maksimize etmek bitiyor. Paylaşılan değer oluşturmak öne çıkıyor. Derinlikli teknoloji 2030 yılında dünya ekonomisine 17 trilyon dolar katkı sağlayacak. Savunma sanayinden aklınıza gelen her sektör bilgi devrimi, big data, data analitik, robotiks, yapay zeka etkileşimi yaşayacak.
Tasarım öne çıkacak. Bu kadın aklıdır, erkeğin kafası basmaz. Yeni gömlekler giymeliyiz. Bunu kadın kahramanlar dikecek. Yeni bir tarih yazılacak ve bu tarihi kadınlar yazacak."

Cengiz Han'ın annesi ile eşinden Hz. Muhammed'in eşine dek kadınlardan örnek veren Prof. Dr. Bayazıt, şunları söyledi:

"Nene hatunlar yapay zekaya el atacak. Kadınlar arasında yeni Bill Gates'ler çıkacak. Bu ruh bizde, Türkiye'de var. Biraz da Balkanlar'da vardır. Kadınlar olarak gönülleri mayalayacaksınız. İnsanı anlamadan ekonomiyi anlayamazsınız. Artı değer anlayışı değişiyor ve derinlikli teknolojide, yapay zekada kadınlar belirleyici olacak. Gönülle aklı dengeleyecek. 10 sene içerisinde göreceksiniz. Tarih kırılma noktasında. Dünyayı bu hale getiren anlayış da değişecek. Modernizasyon, transformasyon yeni işletme modellerini getirecek. Yapak zeka ile modernizasyon olur. Aynı işi alıp farklı tasarımlarla farklı alanlarda kullanırsanız bu transformasyondur. Az para ile milyar dolarlık şirket yaratırsın. Alibaba.com örneğinde olduğu gibi."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.