Hava Durumu

Doğa Koleji'nde öğretmenlere maaş yok ama ceza var!

Yazının Giriş Tarihi: 16.01.2020 06:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.01.2020 06:12

Doğa Koleji Okulları'ndaki kriz sürüyor. Türkiye genelinde 82 bin öğrencisi olan Doğa Koleji'nin öğrenci sayısı 45 bine düşerken, hâlâ 6 bin civarında öğretmen maaş almadan görev yapıyor.

Doğa Koleji'nde sıkıntı yaşanan 15 ildeki 214 şube arasında Bursa'daki okullar da yer alıyor.  

Doğa Koleji'nin Özlüce ve Hamitler Kampüsü'nde anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde okuyan bine yakın öğrenci ile halen maaş alamayan 150'nin üzerinde öğretmen ve 50'nin üzerinde de yardımcı personel var.

Doğa Koleji'nin Çekirge'deki okul binası kapatıldı. Beşevler Odunluk mevkisinde yapılan yeni okul binası ise hiç faaliyete geçemedi. Öylece duruyor.

'ÖĞRETMENLERİ TAKDİR EDİYORUZ'

Dün Doğa Koleji ile ilgili pek çok öğretmen, veli ve öğrenciyle konuştum. Çocuğu Doğa Koleji Lisesi'nde okuyan ve başka özel okula nakleden velilerden S.Ş. şunları söyledi:

"Benim çocuğum başarılı ve üniversiteye hazırlanıyor. Riske atamazdık. Başka bir özel okula yazdırdık. Ödediğimiz paraya gelince; hukuksal yollara başvurduk başvurmasına da ödediğimiz parayı geri alabileceğimizden umudum yok. Bizim gibi pek çok veli var. Zaten avukatımız da davanın birkaç yıl sürebileceğini söyledi!.."

Halen çocuğu Doğa Koleji'nde okuyan velilerden A.C.  ve L.K. ise şunları söyledi:

"Biz öğretmenlerin maaş alamamasına rağmen derslere girmesini büyük bir takdir ve şükranla karşılıyoruz. Çocuğumuzun iyi bir eğitim alması için bu okula gönderdik ve para ödedik. Bütçemiz şu anda ikinci bir özel okul parası ödemeye uygun değil. 

Ama öğretmenlerin durumu daha da vahim! Onlar hiç maaş alamıyorlar. Çok zor durumda olmalarına karşın, istifa etmediler. Okul kayıt yenilerken bize her şeyin düzeleceği vaadinde bulundu. Ama öğretmenler maaş alamıyor. Nereye kadar dayanacaklar. Bu durumun bir an önce çözülmesini istiyoruz. Biz de mağduruz, öğretmenler de!"

Veliler belirsizliğin kanıtı olarak öğretmen maaşlarının ödenmemesini görüyor.

MAAŞA GELİNCE YOK, CEZAYA GELİNCE VAR!

Dün Özlüce'deydim; İzmir, İstanbul ve Ankara'da dersleri boykot eden Doğa Koleji öğretmenleri var. Bursa'da var mı? Yok...

Görüştüğüm ve adının açıklanmasını istemeyen Bursa Doğa Koleji öğretmenleri ise "Derslere girmeme halinde Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şikâyet edilecekleri ve ceza alacakları" yönünde bir kaygı taşıyorlar.

Çok ilginç! Hem suçlu, hem de güçlü denir ya, tam da böyle bir şey!.. Hem maaş ödenmesin, hem de derse girmeyen öğretmenler cezalandırılsın. İnanamadım ama doğruymuş!..

 Eğitim-İş Bursa Şubesi Başkanı Özkan Rona'ya sordum...

"Özel okullardaki öğretmenler de devlet okullarındaki öğretmenler gibi memur disiplin yönetmeliğine tabi. Derslere girmeme halinde okul yönetiminin Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildirilmesi durumunda, müfettiş gönderiliyor ve disiplin cezası veriliyor. Milli Eğitim Müdürlüğü veli ve öğrenci penceresinden bakıyor. 'Veli parasını ödemiş. Öğrencinin eğitim hakkı elinden alınamaz' diyor. Öğretmenin maaş alamamasını özel okul arasındaki bir ticari ilişki olarak görüyor!"

İSTİFA, İŞSİZLİK, MAAŞ ALAMAMA VE CEZA!

Doğa Koleji öğretmenleri dediler ki:

"Bize sunulan seçeneklerden biri de istifa etmemiz, yarı dönemde özel okullarda iş bulmamız mümkün değil. İşsizlik maaşı da alamayacağız. İstifa halinde ödenmeyen birikmiş ücretlerimizi ve kıdem tazminatımızı talep edebiliyoruz, ancak davaların uzayacağı konusunda avukatlar hemfikir.

Kış ayındayız. Hepimiz borçlandık. Kredi kartlarımızı, banka kredilerini ödeyemez hale geldik. Bizim de öğrenim çağında çocuklarımız var. Çok zordayız. Derslere giriyoruz, ama daha ne kadar dayanabiliriz bilemiyoruz. Bize maaşlarımızın yatacağı söylenmişti. Banka hesabı da açtırmışlardı. Ama bugüne dek hiç para yatmadı!"

"İki ucu!.."  diye başlayan söz aklıma geliyor da hadi 'Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık" demiş olayım... Derse girmesen ceza, derse girsen maaş yok, istifa etsen işsizsin!

Peki, ne olacak?

İTÜ Vakfı ile Doğa Koleji uzlaşma sürecinde, ilk ödeme kaleminin öğretmen maaşları olduğu açıklanmıştı... Ancak açık kaynaklarda yer alan bilgilere göre, İTÜ Vakfı henüz devir işlemini tamamlamamış. İTÜ'de devir işleminin yapılabilmesi için üçüncü bir vakıf kurulduğu bilgisi basında yer aldı. Bu da zaman gerektiren bir süreç... 

ÖĞRETMENLERE ÖDEME YAPILMAZSA ÖĞRENCİ KALMAYACAK!

Yine de öğretmenler, diğer okul çalışanları, veliler ve öğrenciler umutla bekleyişlerini sürdürüyor... Bu bekleyiş, 17 Ocak'ta başlayan yarıyıl tatiline kadar da sürecek.

Görüştüğüm tüm veliler diyor ki:

"Özel okullarda bir sonraki yılın planlamasını ve bütçesini yapabilmek adına devam edecek öğrencilerden yarıyıl tatilinde erken kayıt alınıyor yani biz gelecek yıl için ödeme taahhüdünde bulunuyoruz. Öğretmen maaşları ödenmezse, belirsizlik giderilemezse erken kayıt yaptırmayacağız. Seneye de başka okula vereceğiz çocuğumuzu."

Yani Doğa Koleji'nde başta öğretmen maaşları olmak üzere sorunlar hemen çözülmezse, İTÜ Vakfı ya da kim alacaksa artık; bir sürü binası olan öğrencisiz ve dolayısıyla da hiçbir ederi kalmayan bir fabrikasyon okul ile baş başa kalacak!

DAHA PEK ÇOK ÖZEL OKUL KRİZE GİREBİLİR!

Eğitim-İş Bursa Şubesi Başkanı Özkan Rona ise Bursa'da geçen yıl içerisinde de özel okullarda öğretmenlerin maaş sorunu yaşadığına dikkat çekti:

"Özel Okul Öğretmenleri Platformu kuruldu. Bizi de ziyarete geldiler. Onlara sendikalaşmalarını ve hukuksal olarak da yanlarında olacağımızı önerdim.

Ama sıcak bakmadılar. Herkes sendika kurabilir. Özel okul öğretmenleri sendika yasasında tanımlı değil ama kurarlar, reddedilirse yargıya giderler. Uzun soluklu bir süreçtir..."

Zor; zira sendikalaşan öğretmenler çıbanbaşı olarak görüleceğinden işsizliğe mahkûm olacaklar.

Rona'ya başka özel okullarda da benzeri ekonomik krizin yaşanıp yaşanmayacağını sordum; şöyle yanıtladı:

"Bu yıl bakanlık özel okullara verdiği öğrenci desteğini kesti. Teşvikler kesilince özel okullardan devlet okullarına geri dönüş oldu. Gelirler düştüğünde ilk etkilenen öğretmen maaşları oluyor.

Ülkedeki bu ekonomik koşullar devam ettiği sürece pek çok okul Doğa Koleji gibi sorun yaşayacak. Bu da eğitimin piyasalaşmasının bir sonucudur. Biz parasız eğitimi savunuyoruz. Eğitim kaygısı olan özel okullar da vardır. Ama özel eğitimin temelinde kâr amacı yatıyor."

YILDIRIM BELEDİYE ORTAOKULU MÜDÜRÜ'NDEN AÇIKLAMA

Yıldırım Belediye Ortaokulu Müdürü'ne, 'bodrum sınıflı okul' hakkındaki köşe yazımda, konuyu kimin sızdırdığına yönelik araştırmasıyla ilgili naif bir sitemde bulunmuştum.

Söz konusu okulun müdürü aradı ve nazik bir dille okulla ilgili sorunları dile getirdiğim için teşekkür etti... Çözümü yönünde de ilçe kaymakamının, belediye başkanının ve ilçe milli eğitim müdürünün okulu ziyaret ettiğini nakletti. Ve "Ancak okulda hiçbir öğretmene, size bu bilgiyi sızdırdığı yönünde baskı yapmadım, soruşturmadım. Ben kesinlikle öyle bir davranışta bulunacak karakterde biri değilim. Bu şekilde gündeme gelmekten dolayı çok üzgünüm" dedi.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.