Hava Durumu

Düğün salonları iflasın eşiğinde!

Yazının Giriş Tarihi: 02.09.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.09.2020 06:00

Koronavirüs salgını her kesimi, her sektörü etkiledi. Etkilenenlerden biri de evlenecek çiftler oldu. Kimi nikah dairesinde, birkaç kişinin katıldığı törenle evlendi, kimisi de yaz aylarına erteledi.

Kimileri de salgının hız keseceğini, yasakların gevşeyeceğini düşünerek yaz aylarına erteledi. Erteleyenlerin bir kısmı da salgının belirsizliğinden kaygılanarak düğün tarihini hazirandan ağustosa sıkıştırdı.

Sosyal mesafe, maske, dezenfektan, sandalyelerin ve masaların arasının açık olması gibi kurallar vardı. Kurumsal düğün salonları kurallara uydular; davetlilerin de uyması konusunda çaba sarf ettiler.

Ancak koronavirüs vaka sayısındaki önlenemez artış beraberinde yeni kısıtlamaları getirdi.

İçişleri Bakanlığı'nca yayınlanan genelgeye göre, Bursa'nın da olduğu 14 ilde yapılacak düğün ve nikâhlar, en fazla 1 saat içinde tamamlanacak. Oyun ve dans yasak. Gelin ve damadın birinci derece akrabaları hariç 65 yaş üstü ve 15 yaş altının düğüne katılımı yasak. Her nikahta en az bir kamu görevlisi olacak.

Bunun tek bir anlamı var... Düğünler iptal olur; nikâhtan evlenilir! Bu durumdan hem evlenecek çiftler, hem de düğün sektörü etkilenmiş durumda. Devletin düğünlere getirdiği kısıtlamada asıl etken, her türlü kontrol ve denetimden uzak yapılan sokak düğünleri oldu.

Dün İstanbul'da evlenecek çiftler ile düğün salonu sahipleri sokağa çıkarak seslerini duyurmaya çalıştı.

"SALONDA DÜĞÜNLER İPTAL EDİLİYOR!"

Bursa'da da Düğün Saloncuları ve Organizasyoncuları Derneği, Nilüfer Davet'te bir toplantı yaparak yaşadıkları sıkıntıları kamuoyu ile paylaştı. Toplantıya dernek yöneticilerinden Sabri Zümre, Gültekin Zarflı, Kadir Güler ve Derya Kocamış katıldı.

Dernek yöneticileri şunları söylediler:

"Hem düğün salonları sektörü etkilendi hem de düğün sahipleri. Biz arada kaldık. Devletle düğün sahipleri arasında köprü vazifesi görüyoruz. Son yaptırımlardan sonra düğün sahipleri ödediği kaporayı geri almak istiyor. Çalışanlara ücret ödemekte zorlanıyoruz. Kira ve vergi ödüyoruz. Aldığımız kaporanın vergisini önceden ödemiş oluyoruz."

NİKÂHTAN SONRA SABAHA KADAR EĞLENİYORLAR!

Ardından da evlenecek çiftlerin arka yollardan dolanarak nasıl düğün yaptıkları gündeme getirildi:

"Salondaki düğünü iptal eden çiftler, nikaâh dairesinde evlenip, oradan içkili restorana, gece kulübüne, bara gidip sabaha kadar yiyip, içip oynayıp eğleniyor ve düğünlerini o mekânlara taşıyor.

 Bizde masalar bir buçuk iki metre aralıklı; sandalyeler 60 santim mesafeli. Her masada dezenfektan kapı girişlerinde dezenfektan, maskesiz misafir kabulü yok. Kurallar ve denetim var. Ama gece kulüpleri, bar gibi mekânlarda bu tedbirlerin hiç birisi yok!.."

DÜĞÜNLER BAŞKA ŞEHİRLERE KAYIYOR

Derya Kocamış'ın gündeme getirdiği yan yollardan biri de şöyleydi:

"Orhangazi'deki düğünler Yalova'da yapılıyor, davetliler servislerle taşınıyor. İnegöl tarafındaki düğünler Bilecik'te gerçekleşiyor. Bursa'daki düğünler başka şehirlere kayıyor. Buradaki düğün salonları ise iflasın eşiğinde!

Pek çok işletme küçülmeye gitti. Düğünlerin iptalinden çerezcisi, pastacısı, kuaförü, çiçekçisi, gelinlikçisi, kuyumcusu, aşçısı, garsonu, yemek firmaları, fotoğrafçısı, müzisyeni hepsi etkileniyor. Hele de müzisyenlerin durumu çok sıkıntılı!..

Düğün salonu sahipleri adına dernek yöneticileri diyor ki:

"Bizim talebimiz şu; düğünler bir saat değil de iki saate uzatılsın; kontrollü bir şekilde yeme içme ikramı verilsin. En azından gelin damadın oynamasına ve müzik yayınına izin verilsin."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.