Hava Durumu

Dündar: Millet desteği verdi, başlayabiliriz

Yazının Giriş Tarihi: 04.04.2019 06:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.04.2019 06:02

15. Osman Gazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri 5 Nisan Cuma günü başlıyor. Sümbüllü Bahçe Konağı'nda düzenlenen basın toplantısında Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar şenlik programı hakkında bilgi verdi...

Toplantıya Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Gülşah Cebelli, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Kenan Kır, Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Bursa Rahvan Atçılar Derneği Başkanı İhsan Kır ile belediye meclis üyeleri ve bürokratlar da katıldı.

31 Mart yerel seçimlerinden başarıyla çıkan Mustafa Dündar konuşmasına başlarken;  "Millet desteği verdi, başlayabiliriz..." dedi ve Bursalılara teşekkür etti.

Dündar sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni dönemin ilk icraatı Osmangazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri'ni hayata geçiriyoruz. Bursa'mızı tarihimizle, kültürümüzle, modern belediyecilikle ileri taşıyacağız... Şenlikler 5 Nisan'da, Panorama 1326 Fetih Müzesi'nde saat 10'da Kanuni Sultan Süleyman Dönemi ve Bursa Sergisi ve Sempozyumu ile başlayacak... Sempozyum kitabını da önceden bastık.

6 Nisan Cumartesi günü ise Tophane Meydanı'nda şenliklerin açılışı gerçekleşecek ve ardından Fetih Yürüyüşü yapılacak. Geçen sene halkın ilgisi büyüktü, adeta izdiham yaşanmıştı, bu yıl tedbirlerini aldık. Bu yürüyüş Fetih Kapı'dan başlayıp Kamberler Parkı'nda sona erecek. Burada folklor gösterisi ve mehteran takımı konseri olacak..."

Program hakkında bilgi veren Dündar şunları söyledi:

"Bu yıl köy şenliklerimizi Çukurca ve Çeltikçi mahallelerinde yapıyoruz. Uzmanlar tarafından köyün tarihi, kültürü araştırıldı ve o da bir kitapta toplandı. 7 Nisan'da öğlende Çukurca'dan kızımızı alarak Çeltik'e gideceğiz, 13 Nisan'da Sukaypark'ta etkinliklerimiz var. 14 Nisan Pazar günü Kent Koşusu gerçekleşecek, 15 ülkeden yabancı atlet katılımı da var. Ödül töreni Pınarbaşı'nda yapılacak.
 

21 Nisan Pazar günü Armutköy'de Rahvan At Yarışı düzenlenecek... Orada kalıcı bir şekilde atlı sporlarının yapılacağı bir mekân da Bursa'ya kazandırıldı. 5-21 Nisan tarihleri arasında fotoğraf yarışması da olacak. Sırf bunun için Bursa'ya fotoğraf sanatçıları geliyor..."

Etkinliklerin somut ve somut olmayan mirasın ayağa kalkması açısından önemli olduğuna dikkat çeken Dündar, şenliklerin asıl amacının tarihi ve kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması olduğunu söyledi...

Fetih 1326 Panoramik Müze için "Anıt yapıt" diyen Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu sempozyum hakkında bilgi verdi:

 Osman Gazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri 15 yıldır düzenli olarak gerçekleştiriliyor. Her yıl bir konu seçilirken, bir yıl sonrasının da konusu seçiliyor. Tarihçilere, edebiyatçılara, sanat tarihçilerine gidiyoruz, araştırma yapmalarını istiyoruz. Bu yıl Sempozyum, Fetih 1326 Panoramik Müze'de gerçekleştirilecek... Kanuni'nin minyatürleri sergilenecek. Sempozyumda 36 bildiri sunulacak. Kanuni Sultan Süleyman'ın seferlerinden edebiyat eserlerine dek hepsi anlatılıyor ama Bursa da var. Kadı sicillerinden de Bursa'yı ekledik..."

'RAHVAN AT KÜLTÜRÜMÜZDÜR'

"İlk başladığımızda Rahvan At Yarışları'nda atlar çok azdı. Bu zahmetli bir iş, şehir dışından gelen atların bakımı zor; bu atlar halkın kullandığı atlardır" diyen Başkan Mustafa Dündar sözü Rahvan Atçılar Derneği Başkanı İhsan Gür'e verdi:

"Ata dizgin vuran Türklerdir. Türkler at üstünde doğmuştur. Son yıllarda motorize olduk, atları unuttuk. Bu atlar Türkleri zaferden zafere götürmüştür. Rahvan at 40, 50 kilometre götürür, İngiliz atı 5 kilometre sonra durur. Rahvan at bizim kültürümüzdür, bu kültürümüzü yeniden insanımıza ve dünyaya tanıtmak istiyoruz. İlk başlarda at bulamıyorduk, ne bulursak onunla katılıyorduk. Şimdi Bursa'da 300 rahvan at oldu. Akçalar'da 70 at var. Türk'ün özünü gösteriyoruz. Yürüyüşe 50 rahvan at katılıyor. Yarışa ise 200 civarında katılım var..."

2. NOVA BİLİM VE TEKNOLOJİ SEMPOZYUMU BAŞLIYOR

Özel Nova Fen ve Anadolu Lisesi 2. Nova Bilim ve Teknoloji Sempozyumu, 5 Nisan'da okul hizmet binasında gerçekleşiyor...

2018 yılındaki sempozyumu da izlemiştim ve kuantum fiziği, süper iletkenlik, kuantum ve dijital bilgisayarlar arasındaki fark gibi konuları ilgiyle dinlemiştim... Aklımda kalan iki husus vardı; biri "Eskiden bilgi birikiminin iki katına çıkması için 250 yıl geçmesi gerekirken, şimdi  ise bunun 12 saatte gerçekleşmesi..."

Diğeri ise "1000 kubit'lik kuantum bilgisayarının yapıldığı ve klasik bilgisayarlarda 64 bit bilgisayar saniyede 1 milyon işlem yaparken, 30 kubit'lik kuantum bilgisayarın ise saniyede 10 trilyon işlem yapması..."

5 Nisan Cuma günü düzenlenecek olan sempozyumda Prof. Dr. Atilla Aydınlı (Bursa Uludağ Üniversitesi) "Bilginin Evrimi"; Doç. Dr. Ersen Yılmaz (Bursa Uludağ Üniversitesi) "Yapay Zeka Nereye?"; Prof. Dr. Ekrem Aydıner (İstanbul Üniversitesi) "Evrenin Evrimi"; Prof. Dr. Yüksel Ergün  (Anadolu Üniversitesi); "Biraz da Karanlıkta Görelim" konularını gündeme getirecek... Sempozyum katılımcıları arasında Eskişehir Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feridun Ay da yer alıyor. Sempozyum "Gençlik ve Bilim" başlıklı forumla sona erecek...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.