Hava Durumu

Engin Er'den sel ve heyelan uyarısı, önerisi

Yazının Giriş Tarihi: 20.06.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.06.2020 06:00

Hafta içinde Bursa ve ilçelerinde, kırsal alanda şiddetli yağış ve ardından da seller yaşandı. Üstüne üstlük art arda gelen dolu felaketi de ürünleri tarlada, bahçede vurdu, üreticinin emeklerini heba etti, zora soktu!

Küresel ısınma ile birlikte mevsimsiz şiddetli fırtına, yağmur, dolu yağışı gibi felakete dönüşen doğa olayları sadece Türkiye'de değil dünyanın her yerinde görülür oldu. İnternette Meksika'dan Avustralya'ya ceviz büyüklüğünde dolu yağdığını görüyoruz.

Sibirya'da, mevsim normallerinde 0 olan bölgelerde hava ısısı 25 dereceye çıkmış; buzlar ülkesinde orman yangınları yaşanmaya başladı. Rus yetkililer, donmuş topraklar üzerine kurulan onlarca şehrin akıbetinden endişeleniyor.

Yetmezmiş gibi koronavirüs salgını var. Tüm bilim insanları önümüzdeki yıllarda benzeri küresel salgınların olacağı yönünde uyarılarını yineleyip duruyor.

Bursa'daki şiddetli yağış sonrası, birkaç yıl önce Çakırhamam'da sürüklenen kadın vakasına benzer bir başka sele kapılma olayı yaşandı. Sel suları 73 yaşındaki kadını İvazpaşa'dan Tahtakale'ye kadar sürükledi. Bir esnafın kurtardığı kadın hastanede! Bursa bu görüntülerle tüm Türkiye'nin gündemine oturdu!..

Oturduğum konutun baktığı sokak da Emirsultan'dan inen dik bayırın bittiği yerde! Sular İncirli Caddesi'nden geçip Kurtuluş Caddesi'ne doğru dere gibi aktı gitti... 

SORUN PLANSIZLIKTA!

Bursa'da sel, heyelan, deprem gibi afetlerde referans noktamız Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er.

Engin Er'e selleri sordum; şunları anlattı:

"Hepimizin bildiği gibi yağmur da normal doğal olayı. Biz şehirleşme yaparken, dere yataklarını ıslah etmeden yapılaşmaya açtığımız için seller oluyor. Depremselliğe hazır olduğumuzu zannettiğimiz gibi bir durum!

Bütüncül bir şehir planı yapmadan yapılaşma olduğundan böyle oluyor. 2008 yılında Şehir Plancıları Odası Başkanı Füsun Hanım ile bir basın toplantısı yapmış ve taşkın alanlarına dikkat çekmiştik.

Aradan 12 yıl geçmiş, hâlâ aynı şeyleri konuşuyoruz. Hepsinin nedeni plansız bir Bursa'dır!.."

HERKES HER ŞEYİ BİLMEZ!

Sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hepsinin nedeni plansız bir Bursa... Bizim siyasilerimiz her şeyi biliyor! Her şeyi bilen bir insan yok. Çok şükür can kaybı olmadı ama can kaybı yaşanan doğa olayları da var."

Engin Er'in çözüm önerisi ise şöyle oldu:

"Akademik odaların içinde olduğu bir istişare kurulunun kurulması şart. 16 yıldır Oda'da yöneticiyim. Bu konuda ciddi bir toplantı yapılmadı. Akademik odaların içinde olduğu bir çalışma yok. Bir çalıştay yapılsın herkes söyleyeceğini söylesin, çok güzel sonuçlar çıkar."

ANİ YAĞIŞLAR VE HEYELAN RİSKİ

Engin Er'e "Bu tür aniden bastıran yağışlar heyelanları tetikler mi?" sorusunu yönelttim; şöyle yanıtladı:

"Bursa'da heyelan riski taşıyan çok sayıda yer var. Geçen yıllarda sıkça yaşandı. Heyelanlarla ilgili her yıl ilkbahar ve sonbaharda basın açıklaması yapardık. Koronavirüs nedeniyle açıklamalarımız azalsa da yağışlar azalmıyor. İklim değişikliği de etkili bu ani yağışlarda. Herkes her şeyi bilmiyor ama hep beraber olursak bilebiliriz. Ne yazık ki böyle olmuyor!

Heyelan, boşluk suyu basıncından, zeminin özelliklerinden dolayı plansız bahçe duvarı gibi yapılan istinat duvarlarından oluşur.

Ya topuktan kazı ya taç bölümünden yükleme ya da drenaj yaparsınız. Drenajınız yağışları karşılamadığında da heyelan olur. Bursa'da heyelan oluşturacak bölgeler çok. Bursa'da heyelanlar oluyor, olmaya da devam ediyor. Ani ve yüksek yoğunluktaki yağışlar da heyelanı ve seli tetikliyor."

SELLER ENGELLENEBİLİR

Son günlerdeki yağışlar nedeniyle oluşan sellerden verimli tarım alanları da etkilendi. Er'e bu sellerin önlenip önlenemeyeceğini sordum; anlattı:

"Üstü kil olan bölgelerde sel olur. Yenişehir Ovası'nda var. Önlenebilir mi? önlenir. Drenaj yapılır. Yenişehir Ovası'nda DSİ'nin bu konuda yaptığı bir çalışma var. Bilime başvurursanız, zeminin bütün özellikleri çözülebilir.

 Yabancı mühendislere gerek yok, Türk mühendisleri bunu yapabiliyor. Demirtaş'ta bir fabrika vardı, taşkınlardan zarar görüyordu, etrafına drenaj sistemi kuruldu, taşkınlardan etkilenmez hale geldi."

Şehrin sisteminin yağmur suyu drenajına yeterli olup olmadığını sordum, "Tam olarak bilmiyorum. Üçevler bölgesinde yağmur suyu ile atık suların birbirinden ayrıldığı drenaj sistemleri yapıldı ama bütün Bursa'da yapılıp yapılmadığını bilmiyorum..."

Özetle JMO Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, her zamanki gibi şehri yönetenleri istişareye davet etti!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.