Hava Durumu

Erkekler kadına şiddeti konuştu...

Yazının Giriş Tarihi: 25.11.2018 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.11.2018 06:00

Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen DB Pozitif firması ve İlham Veren Konuşmalar (İVK) ve Sibel Bağcı Uzun Marka İletişimi iş birliğinde "Erkek Dili ile Şiddeti Konuşuyoruz" etkinliği Almira Otel'de düzenlendi.

Etkinlik kamu, sivil toplum kuruluşu ve özel sektör temsilcilerini buluşturdu...

Sibel Bağcı Uzun toplantının açılışında şunları söyledi:

"Bugün bir sorunu çözmeye çalışmayacağız, giderken aklınızda bir cümle kalsa yeter. Sizinle düşünmeye sorgulamaya bu mücadeleye nasıl destek oluruz diye düşünmeyi, sorgulamayı hedefliyoruz..."

Ardından söz alan Mor Salkım Derneği Başkanı Dilek Üzümcüler, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında düzenledikleri etkinliklerle tüm topluma kadına yönelik şiddete karşı bilinçlendirici mesajlar verildiğini söyledi.

ERKEKLER DE SÖZ ALIYOR

Kadına şiddete karşı farkındalık mesajları vermeyi amaçladıklarını anlatan Üzümcüler, "Etkinliklerimiz gelenekselleşti. Birleşmiş Milletler'in Kadınlar İçin Erkekler kampanyası ile birlikte kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için erkekler de söz alarak toplumsal değişime katkı sunmaya başladılar" dedi.

Üzümcüler Mor Salkım Derneği hakkında da bilgi verdi:

"Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği 2012 yılında kuruldu bir danışma merkezi olarak faaliyet gösteriyoruz. Derneğimize 5 binin üzerinde kadın 3 binin üzerinde çocuk başvurdu. 7x24 açık şiddet hattımız var. Hukuki ve psikolojik süreci ücretsiz veriyoruz..."

KADIN ERKEK BEYNİ / İYİ BEYİN

Çok sayıda kamu ve sivil toplum kuruluşu ile özel sektör temsilcisinin katıldığı etkinliğin moderatörlüğünü Sibel Bağcı Uzun üstlendi.

"Bırak Tadımız Kaçsın" başlıklı "Psikolojik Perspektif" temalı ilk oturumun konuşmacıları Nişantaşı Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Batı ve psikolog Ferhat Aydın'dı...

Prof. Dr. Uğur Batı kadın ve erkek beyni tartışmasının yanlış olduğuna dikkat çekerek bu tür tartışmaların toplumsal cinsiyetçi yaklaşımlara zemin hazırladığına vurgu yaptı. "Kadın ya da erkek beyni değil iyi beyni konuşmamız lazım. Bilim diliyle oluşturulan fetişist söylemler popüler kültürün dilinden daha çok zarar veriyor" diyen Batı, 300 yıl önceki kadın beyninin erkek beyninden hafif olduğu yönündeki saptamaya atıfta bulunarak,

"Bilim diliyle oluşturulan fetişist söylemler popüler kültürün dilinden daha çok zarar veriyor. Bugün beynin ağırlığı ile zeka arasında hiçbir bağlantı olmadığı ortaya çıkmıştır" dedi.

Prof. Dr. Batı, şiddetin kendini doğallaştırarak çoğalttığına vurgu yaptı. 

Ferhat Aydın da biyolojik farklılıkların kadınlarla erkeklerin eşit olmasına engel olmadığına değinerek, "Yeteri kadar egzersiz yaptığınızda her işi yaparsınız. Bu kadın için de geçerli, erkek içinde. Kadınlar duygusaldır deniyor. Erkek şairler var. Erkeklerin uzaysal zekaları öndedir derseniz kadın mühendisleri ve pilotları nasıl açıklayacaksınız?" dedi.

HALI SAHA MAÇI

Ferhat Aydın kadınlara evlenmeden önce eş adayını halı saha maçında izlemelerini, yenildiğinde çıldırıp çıldırmadıklarına bakmalarını önerirken, Prof. Dr. Batı da hem evlenmeden önce, hem de çocuk sahibi olmadan önce çiftlerin ana baba ehliyeti alması gerektiğine vurgu yaparak, "Ehliyetsiz insanlar ölümlü trafik kazalarına yol açıyor. Yanlış evlilikler de tüm sülalenin, toplumun hayatını tehlikeye atıyor" dedi..

Prof. Dr. Batı akıllı insanların büyük hata yaptığına dikkat çekerek, "Karar verirken sağlama yapmaz, hatalı karar verir. Beyin o kararı referans noktası olarak bir yere oturtur ve başka hatalı kararları da onun üzerine inşa eder" dedi.

İş Yaşamında Cinsiyetçiliğin paylaşıldığı "Kişi Kendinden Bilir İşi" konusunu ise Turizmci ve İş İnsanı Dr. Cem Kınay ile Minteks'ten sanayici Özkan İrman gündeme getirdi.

"Bir Derdim Var Dinleyin" diyerek "Medya, Sanat ve Şiddet İlişkisi"nin aktarıldığı oturuma ise konuşmacı olarak, radyocu ve seslendirmeci Mert Rusçuklu, besteci ve aranjör İrsel Çivit ile sanatçı ve akademisyen Cenk Yüksel katıldı...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.