Hava Durumu

"Gemlik'e doğru denizi göreceksin"

Yazının Giriş Tarihi: 19.04.2019 06:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.04.2019 06:07

31 Mart'ta Gemlik'te Belediye Başkanlığı seçimini Millet İttifakı'nın CHP belediye başkan adayı Mehmet Uğur Sertaslan kazandı. Mazbatasını da aldı.

Malum, seçim sonuçlarına partilerce itirazlar ediliyor.

Gemlik Belediye Başkanı Uğur Sertaslan ile görüştüğümde itirazları sordum;

 "Gemlik'te sandık sonuçlarına hiç itiraz olmadı" deyince şaşırdım açıkçası.

"Gemlik'te Islak imzalı tutanaklara sahip çıkabilme oranınız neydi?" dedim; Başkan Sertaslan "Tek bir eksiğimiz bile yok. Sandıkların tamamına sahip çıktık" diye yanıtladı...

Ve seçim başarısına dair ipuçlarını verdi:

 "Erken yola çıktık. Partinin öz evladı olarak seçim çevresinde çalıştık. Örgütün desteğini aldık. Aday adayı olduğumu ilan etmeden önce kendi sosyal çevremi dolaştım. Görüşlerini aldım. Seçimde genç bir ekiple çalıştım. Bütün bunlar bir araya gelince bu sonuç çıktı. Doğru yöntemleri, doğru zamanda, doğru insanlarla paylaştık. Başarı tek başına bana ait değil, bir ekip çalışmasının sonucu..."

Gemlik'te CHP Fatih Mehmet Güler ile 2009'da seçimi kazanmıştı. Sonrasında Güler'in dava süreçleri başladı ve görevden alındı. Siyasi rotasını değiştiren belediye meclis üyelerinin oylarıyla Refik Yılmaz, Güler'in yerine başkan oldu. Yılmaz 2014'te ise seçilmiş başkan olarak koltuğa oturdu...

Ve şimdi de Mehmet Uğur Sertaslan Gemlik Belediye Başkanı... Kamuoyunun karşısına pek çok projeyle çıkmıştı.

En önemlileri de Gemlik'i yeniden denizle buluşturacağına, yeniden Bursa'nın çekim merkezi olacağına; kooperatifçilikle tarımı destekleyeceğine, ortak akılla hareket edeceğine dair verdiği sözlerdi...

SERTASLAN'DAN KAMUOYUNA DUYURU

 Artık siyasilerin ve yerel yöneticilerin kamuoyuna yaptığı duyurularda sosyal medya da önemli bir iletişim aracı haline geldi...
15 Nisan gecesi 22,15'te Mehmet Uğur Sertaslan sosyal medya sayfasından şöyle bir açıklama yaptı:

"Kamuoyuna Duyuru

Bir takım kişilerin sosyal medya üzerinden benimle ilgili gerçeği yansıtmayan paylaşımları sebebiyle bu açıklamayı yapmam gerekmiştir.

Söz konusu kişiler Gemlik'te asılı bulunan ve üzerinde sayın cumhurbaşkanı ve ay yıldızımızın bulunduğu bir posteri indirttiğim hatta çiğnettiğim şeklinde asılsız bir iftirada bulunmuştur.

Aynı kişiler bir hafta önce de hafızlık kursuna giden öğrencilerin araç organizasyonlarını iptal ettirdiğim şeklinde bir yalan haber yaymışlardı.

Üstelik bunu yaparken kullandıkları dil aleni şekilde insanları kin ve nefret ortamına çekmeye çalışan bir lisandır.

İhalesini eski belediye başkanının yaptığı poster ve pankart yapım, söküm işlerini kazanan firmanın işçilerini resimleyip anında sosyal medyaya yaymaları da bence çok manidardır.

Buradan açıkça ilan ediyorum, ben ne hafız çocukların servisini iptal edecek bir talimat verdim ne de sayın cumhurbaşkanının posterini indirin talimatını.

 Bunu ispat edemeyen kişiler düpedüz iftiracıdır.

İnsanları birbirine düşürmek için gayret edenlere en güzel cevabı yine Gemlikli sevgili yurttaşlarımız barış ve huzur içinde yaşamaya devam ederek vereceklerdir..."

İLK İŞ ÖZGÜR AKSOY'UN KABRİNİ ZİYARET

Mehmet Uğur Sertaslan ile görüştüğümde bu konuyu da sordum; şunları söyledi:

"Kamuoyu ile paylaştıktan sonra memnuniyetle şahit oldum. İnsanlar seçim dönemimizde bizim barış lisanımızı uygun gördü. Ortaya atılmaya çalışan iftiralara prim vermediklerini, yanlarımızda olduklarını gördük. Sorun yok. Vatandaşımızın desteği devam ediyor. Tüm yurttaşlara eşit şekilde hizmet vermeye çalışıyoruz..."

Ardından da merak ettim; "Belediye başkanı olarak mazbatayı alıp koltuğa oturduğunda ilk olarak ne yapmıştı?" Sordum; bir vefa öyküsünü dillendirdi:

"Belediye Meclis üyesi olarak birlikte yol yürüdüğümüz Avukat Özgür Aksoy şehit olmuştu.  Özgür Aksoy'un mezarına gittim, ailesiyle birlikte... Kabri başında söz vermiştim; 'Buraya Belediye Başkanı olarak geleceğim' diye..."

Biraz Özgür Aksoy üzerine konuştuk; zira babası avukat ve yazar Ali Aksoy'u Bursa Defteri ve Akatalpa'dan tanıyordum. Özgür Aksoy'un büyük bir değer olduğundan; yeteneklerinden, birikiminden, özverisinden, telafisiz bir kayıp olduğundan söz etti.

'TABELAYI YERİNE KOYACAĞIZ'

Anlattığı diğer husus ise şuydu:

"İnsanların bizden beklediği söz verdiğimiz bir şey vardı... Gemlik'in girişinde Orhan Veli'nin 'Gemlik'e doğru denizi göreceksin, sakın şaşırma'  dizelerinin olduğu tabela.. Onu yeniden yerine koyacağız.

Grafikerlerimiz çalışıyor. Ortak aklın ortaya çıkması için, bir iki gün içerisinde sayfalarımızda paylaşacağız. Hangisi beğenilirse onu seçeceğiz..."

Başta da belirttiğim gibi Gemlik'te geçmişte CHP'li Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler görevden alınmış, sonrasında tüm davalardan beraat etmişti... Güler yaşadıklarını yazarak kitaplaştırmıştı...

Siyasetin DNA'sındaki bu kayıttan hareketle Gemlik'te böyle bir "Dejavu" beklentisi varsa da bu defa maya tutması zor ötesi.

GEMLİK'TE SEÇİM MUKAYESESİ

31 Mart yerel seçimlerinde Gemlik'te kayıtlı 83 bin 319 seçmenin yüzde 84,7'si (70 bin 379 kişi) ilçeyi 5 yıl yönetecek olan belediye başkanı için sandık başına gitti...

Oyların dağılımı şöyle gerçekleşti:
Millet İttifakı'ndan CHP adayı Mehmet Uğur Sertaslan, yüzde 47,25; Cumhur İttifakı'ndan AK Parti adayı Berkay Bulut yüzde 42,30;

İYİ Parti adayı iken Gemlik ittifak kapsamında CHP'ye verilince Saadet Partisi'nden aday olan  Adnan Bıyıklı yüzde 6,07; BBP adayı Hacı Ömer Yavuz yüzde 3,56; DP adayı Sadullah Gülşen, yüzde 0,25.    

(Belediye Meclis üyelikleri dağılımı; CHP yüzde 45,47; Ak Parti yüzde 42,54; SP yüzde 6,24; BBP yüzde 3,70; HDP yüzde 0,92.)

2014 yerel seçim sonuçları ise şöyle:

"AK Parti; Refik yılmaz yüzde 38,9; MHP adayı Adnan Bıyıklı yüzde 31,8; CHP adayı İbrahim Talan 22,6; BBP adayı Hacı Ömer Yavuz yüzde 0,3; SP adayı Sedat Özmen yüzde 3,6;

DP adayı Ünal Bayrak yüzde 0,3."

Cumhur İttifakı bileşenlerinin  (AK Parti ve MHP) 2014 seçimindeki oy toplamı yüzde 70,7 iken 2019'da yüzde 42;30; oy kaybı yüzde 28 4...

 2014'e göre 2014'te SP Adnan Bıyıklı'nın da etkisiyle oyunu yüzde 3; BBP yüzde 3,3 oranında artırmış durumda.

2014'te İYİ Parti yoktu 24 Haziran milletvekili seçiminde İYİ Parti yüzde 11,8, CHP ise yüzde 28,3 olmak üzere toplamda yüzde 40,1 oy almıştı.

İYİ Parti ve CHP 24 Haziran'a göre Mart 2019'da oylarını yüzde 7,1'lik artırırken;  24 Haziran'da oyu yüzde 50,9 olan Cumhur İttifakı'nda ise yüzde 8,5'lik bir azalma var.

 Tablo bu...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.