Hava Durumu

Grip aşısı, "Bir bilmecem var, haydi sor sor!"

Yazının Giriş Tarihi: 23.10.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.10.2020 06:00

Tüm dünyada ve Türkiye'de kovid-19 salgını yükselişte. Dolayısıyla da hem zatürre hem de grip aşısına talep arttı. Ama henüz grip aşısı bilmecesi çözülmedi, vatandaş ne yapacağını bilmiyor, eczanelerin kapısını aşındırıp duruyor!

Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin ile görüştüm. Grip bilmecesinin parçaları kısmen de olsa yerine oturdu...

Başkan Şahin'e grip aşısındaki sıkıntıyı ve ithal edilen aşının neden yetmediğini sordum; "Kovid-19 salgını nedeniyle aşıya yoğun talep var. Grip aşısında ülkemizde üretim yok. Gelecek aşı 1 milyon 350 bin adet... Avrupa ülkelerinde nüfusunun yarısı kadar aşı talebinde bulunulmuş. Ancak bizim aşı talebimiz geçen seneki aşı miktarıyla neredeyse aynı.

Kovid dönemi olduğu için ekstra bir aş talebinde bulunulmamış. Firmadan edindiğimiz bilgi bu... Bu miktarın talebe yetmesi mümkün değil. Dolayısıyla da yüksek risk grubu gibi bir kısıtlamaya tabi oldu sistem" dedi.

Ne kadar grip aşısı gerektiğine dair ise şu değerlendirmede bulundu:

Türkiye'de 65 yaş üzeri ve kronik hasta sahiplerini topladığınız zaman yaklaşık 25 milyon tutuyor, yarısı yaptırmasa ülkenin ihtiyacı 10, 15 milyon civarında! Bu kadar aşı gelmesi gerekiyordu. Onda biri geliyor maalesef!.."

SAĞLIK RAPORUN YOKSA AŞI DA YOK!..

Vatandaşların grip aşısına müstahak (") olup olmadığını nasıl öğreneceklerini sordum; şunları anlattı:

 "Önce e-Nabız'dan vatandaşın kontrol etmesi gerekiyor. Orada birinci yüksek risk grubunda ise hekime gidip reçete yazdırabilir.

Reçeteyi eczaneye götürecek. Eczane sisteme işliyor reçeteyi. Sisteme işledikten sonra ecza deposundan hastanın adına özel ilaç grip aşısı talebinde bulunuyoruz..."

Peki, yüksek risk grubunda kimler vardı? Okan Şahin "Vallahi onu ben de bilmiyorum! Onca görüşme yaptık, bahsedilen şeyleri bir türlü tutturamadık. Bize söylenen Chlarson Risk Analizi tablosuna göre vatandaşlara puanlama yapılmış!.." dedi.

Soru soruyu açar misali, "Risk analizi neyi veri olarak alıyor" diye sordum; Başkan Okan Şahin yanıtladı:

"E-nabız da kayıtlı ilaç raporlarına göre karar veriyor... Raporun yoksa, hiçbirini sistem görmüyor."

Yani sürekli kullandığın ilaçları hastaneye gidip sağlık raporuna bağlamadıysan, hastalığını ispat edemiyorsun ve yüksek risk grubuna girmeyip grip aşısı da olamıyorsun... Bir hastalıktan rapor da yetmiyor, birkaç tane raporun olması şart! Şaka gibi!..

ZATÜRRE AŞISI TÜRKİYE'DE ÜRETİLDİĞİ İÇİN SORUN YAŞANMADI

Zatürre aşısını hatırlattım; Okan Şahin şunları anlattı:

"Zatürre aşısı üreten firmayla yanılmıyorsam 2009 yılında bakanlık görüşme yaptı, 'Aşıyı Türkiye'de üretirsen aşılama tablosuna alacağım' dedi. Firma Türkiye'de üretmeye başladı. Aşı Türkiye'de üretildiği için 65 yaş üstü ve kronik hastalara da rahatlıkla temin edildi. Zaten devlete verilen yüksek miktarda aşı olduğundan ihtiyacı olanlara ulaşıldı."

Bir aile hekimi ile görüştüm ve grip aşısını sordum; o da şunları anlattı:

"Kişisel olarak grip aşısını sağlıklı insanların yaptırmasını onaylamıyorum.
Gribe yol açan virüs çok değişken, seneden seneye değişim geçiriyor. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme de aynı kapıya çıkıyor. Çok riskli hastalarda uygulanabilir. Standart hastalarda çok da gerek yok... Bu salgın döneminde aşırı talep varken daha yüksek risk grubu için gereklidir. Aşı kalırsa diğer gruplar da yaptırabilir. Aşının reçeteye bağlanması da karmaşayı önlemeye yöneliktir. 'Bir otorite olsun, bakanlık versin' denildi."

O da Sağlık Bakanlığı'nın neden yeterince aşı temin etmediğine yönelik sorumu ise şöyle yanıtladı.

"Soru yanlış! 'Bakanlık niye almadı' yerine şimdiye kadar bakanlık neden üretmedi sorusunu sormak lazım!.. Bütün dünyada aşı talebi yüksek. Bunu sen üretmezsen, başka birileri üretirse elin mahkûm, başkaları ne kadar verirse o kadarıyla yetinmek zorundasın. Dışarıda bunu üreten firmalar belli. Zamanında aşı fabrikalarını kapatmayacaksın, zamanında AR-GE çalışmaları yapacaksın. Bilim dünyasının işi budur!..  'Zamanında aşı yeterliydi, hiç gerek yok nasılsa var, buluruz' denirse, böyle zamanlarda aşı da yetmez. 'Stratejik maddelerin üretimi' diye bir şey var! Aşı da bunların içindedir, başkasına bırakmayacaksın!.. Fazlasını çöpe atsan bile kendin yapacaksın?!..

Uzaya uydu gönderen, SİHA; İHA üreten bir devlet niye aşı yapamasın! Tercih meselesi, 'Uzayda uydumuz var' diyoruz, ama aşı üretemiyoruz!.. Tetanos aşın yoksa savaşamazsın bile. Zatürre aşısı neden sorun olmadı, çünkü bizim memleketimizde üretiliyor. Yabancının memleketinde yaptığı üretiminin bile ülkeye faydası var!.."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.