Hava Durumu

Gürsu'da AFRADER farkı

Yazının Giriş Tarihi: 09.11.2018 06:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.11.2018 06:15

Çalıştay gibi toplantıların bir yararı belili konularda sorun ve çözüm önerilerinin toparlanması kadar  alanda faaliyet gösteren paydaşların birbiriyle buluşturması oluyor.

Yeni yeni insanlar tanıyorsunuz. İşte AFRADER Başkanı Sümeyye Işık ile de Kent Konseyi ve KADEM Çalıştaylarında tanıştık ve Gürsu'ya davet etti.

AFRADER Başkanı Sümeyye Işık  aynı zamanda da Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık'ın eşi...  Eşi Belediye Başkanı olunca, Kent Konseyi'nde  görev almasının pek de etik olmadığını düşünüp 26 Ocak 2017 tarihinde  AFRADER'i kurmuş.  Aynı zamanda ön lisans mezunu ve kamu yönetimi okuyor

İnsanın iyi ki tanıdım, dediği kişilerden. Kadın dayanışmasına inanıyor, hayatının her alanında da hayata geçiriyor.

AFRADER'e dönecek olursak, adı değişik geldiğinden ilk sorum derneğin adının anlamı oldu.

Afra Hatun  Hz. Muhammed döneminde yaşayan  Bedir Savaşı'nda üç çocuğunu şehit veren bir anne. Sümeyye Işık diyor ki: "Bizler Afra Hatun'un hayat hikâyesinden çok etkilendim. 'Eğitimli kadın toplumun ışığıdır' düşüncesiyle derneğimizin ismini Afra Hatun olarak belirledik..."

Derneğin logosunu da Afra Hatun'dan esinlenerek hazırladıklarını anlattı. Neler yaptıklarına gelince; Gürsu'daki kurs merkezinde atölye oluşturmuşlar. Atölyede hem eğitimler veriliyor, toplantı ve konferanslar düzenleniyor. Hem de çini kursu düzenleniyor.

Çinileri ve kursiyerleri görünce ilk sorum "Fırınınız var mı?" oldu.   Alt katta fırınları da varmış, seramik de yapabiliyorlar.

Sümeyye Işık çini duayeni Prof. Dr. Turgut Tuna'nın kursu ziyaret ettiğini, yapılan işleri görünce hem şaşırdığını hem de beğendiğini söyledi.

Zira... Bursa'da çininin merkezi  İznik olarak bilinir. Gürsu'da  çok da güzel eserler ortaya koyan, çiniye emek veren kadınları görmek sürprizdi.

'HER ŞEY SENİNLE BAŞLAR'

Çini kursları aslında kurumlar arası meslek edindirme işbirliğinin bir sonucu. AFRADER, İŞKUR;  Kaymakamlık, İl Dernekler Müdürlüğü'nün paydaş olduğu bir proje ile hayata geçirilmiş.

Her şey  Seninle Başlar' diyerek İç İşleri Bakanlığı'nın 60 bin liralık hibe desteği ile yola çıkmışlar. 50 kadına meslek edindirme ve aile bütçesine katkı sunulması adına kurslar başlamış, 25 Lira da harcırah ödenmiş katılımcılara, 5, 5 ay eğitim almışlar.  Çini ve seramik biçimlendirme çalışması yapılmış. Kurslar yenilenerek devam ediyor.

KADININ GÜÇLENDİRİLMESİNE YÖNELİK

Çini ve seramik kurslarının yanı sıra kadınların güçlendirilmesine yönelik faaliyetleri de hayata geçiriyorlar.

Mesela KADEM ile birlikte düzenlenen  Avukat Nazlı Merve Eryılmaz ve Avukat Merve Asa tarafından verilen 'Kadının Yasal Hakları' ile 'Sosyal Destekler ve Kamuya Erişim' eğitimleri

 Yine AFRADER Kurucularından Op. Dr. Semra Kıbrıs tarafından verilen Kadın Hastalıkları konulu seminer, Uzman Psikolog Cihad Kaya tarafından gerçekleştirilen ' İletişim teknikleri ve stresle başa etme yöntemleri'  söyleşisi...

Ayrıca kursiyerlerin kaynaşmasına yönelik Adrenalin Park buluşması gibi sosyal etkinlikler de var.

Etkinliklerden bazıları şunlar:

Kadınlar için sinema etkinliği; Dünya Çocuk Kitapları Haftası kapsamında çeşitli okullara kitap desteği;  AFAD Eğitimi, İlk Yardım Eğitimi...

Kozabirlik'ten ipekböcekçiliği üzerine bilgi alınması ve Gürsu Belediyesi ile Kozabirlik'in "İpek Yolunda İpek Böceği Yetiştiriciliği' projesi kapsamında bin 200 dut ağacı fidanının Ericek köyündeki dikimine katılım sağlanması.
15 Temmuz'un çinilere yansıtıldığı serginin yanı sıra Gürsu ve Bursa'da düzenlenen çeşitli festivallerde çini ve seramik ürünlerinin yer aldığı çini sergisi.

AFRADER'İN SIRA DIŞI BAŞKANI
AFRADER'in çalışmaları devletin üst makamlarına da yansımış olmalı ki, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da derneği ziyaret ederek çalışmaları yerinde görmüş.

Gürsu Bursa'nın en yoğun göç alan, geçmişten gelen kaçak yapı stokunu barındıran bir ilçemiz. Feodal ilişkilerin güçlü olması ise kadın alanında çalışmayı zorlaştırır... AFRADER Gürsu'da pek çok önemli faaliyete imza atmış.

AFRADER'i  farklı kılan ve fark yarattıran kişi kuşkusuz Kurucusu ve Başkanı Sümeyye Işık...  Çalışkan, üretken, duyarlı, kadına dair farkındalığı olan biri. Üç erkek çocuğu annesi olmasına karşın bir sivil toplum gönüllüsü...   Başkan eşi olmaktan dolayı egosu asla şişik değil. Şehre ulaşımda toplu taşıma araçlarını kullanan son derece mütevazi bir insan.  Yolu açık olsun.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.