Hava Durumu

Güvenli doğal gaz için...

Yazının Giriş Tarihi: 24.10.2019 06:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.10.2019 06:03

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Bursagaz Genel Müdürü Bora Çermikli'nin katıldığı basın toplantısında "Güvenli doğal gaz kullanımına yönelik bilinçlendirme kampanyası" hakkında bilgi verildi. 

Merinos Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Muradiye Salon'da düzenlenen toplantıya Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Bursagaz Genel Müdürü Bora Çermikli katıldı...

Başkan Alinur Aktaş şunları söyledi:

"Büyükşehir Belediyesi olarak Bursagaz ile vatandaşların daha bilinçli doğal gaz kullanmasına yönelik kampanya başlatıyoruz. Daha pahalı olarak görünse de doğal gaz birçok bakımdan daha ucuz. 'Ailelerinizin Güvenliği Sizin Elinizde' adı altında yürütülen kampanya kapsamında vatandaşlara SMS; broşür gibi çeşitli duyuru yollarıyla ulaşmak istiyoruz."

Ardından da şehrin bazı bölgelerinde imar sorunundan dolayı Bursagaz'ın doğal gaz çalışması yapamadığına değindi; "Bu bölgelerde, elektrik, su, kanalizasyon, internet kabloları, yaşam var. Ama doğal gaz yok! Katı yakıt kullanan yerler var. Burada Bursagaz'ın da yapacağı bir şey yok. Bu konuyu aşmak üzereyiz."

'KEŞKE BU KARARLAR DAHA ÖNCE ALINABİLSEYDİ!'

Başkan Aktaş kaymakamlarla ve BTSO ile toplantı yaptıklarını anlattı:

"Bu toplantılara Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gürsu, Kestel idari ve yerel yöneticileri de katıldı. Zira bir bütün olarak planlamak zorundayız. BTSO ile görüştük. Kömür dağıtımı yerine doğal gaz desteğini nasıl yaparız diye. Belli uygulamaları hayata geçirmemiz lazım, ama bunun için de zamana ihtiyacımız var.

Keşke 2, 5 yıl önce, 10 yıl önce bu kararlar alınabilseydi. Kayseri, Konya gibi şehirler bunu yapmış. Sıkıntıları olan ailelere geçiş sürecinde Büyükşehir Belediyesi olarak biz hem de kaymakamlıklar destek verecek. Yıllık tüketim belli. Evinin önünden sistem geçmiş, dönüşümünü sağlamamış ya da dönüşümü yapmış ama hâlâ kullanmayanlar var. Onlara belli süreler tanıyarak kullanmalarını isteyeceğiz."

150 BİN ÇOCUĞA ULAŞILACAK!

SOCAR olarak Türkiye'nin üç büyük doğal gaz firmasından biri olduklarına dikkat çeken Bursagaz Genel Müdürü Bora Çarmıklı, haziran ayından beri Bursa'da faaliyette olduklarını söyledi. Bursagaz olarak lisans alanlarına giren 4 dağ ilçesi de dâhil 11 ilçede 1 milyon civarında abone olduğu bilgisini paylaşan Bora Çermikli sözlerini şöyle sürdürdü:

"Amacımız doğal gazı tüm Bursa'da yaygınlaştırmak. Doğal gazın güvenli kullanımı amacıyla 'Ailenizin Güvenliği Sizin Elinizde' kampanyasını şehrin kurumlarıyla hayata geçirmeye çalışıyoruz. Mart 2020'ye kadar devam edecek kampanya kapsamında sosyal medya da dâhil tüm araçları etkin bir şekilde kullanarak abonelerimizi maksimum düzeyde bilgilendireceğiz."

Başkan Alinur Aktaş şu bilgileri paylaştı:

"Sanayi Bakanımızla yeni sanayi alanlarıyla ilgili toplantımız vardı. Sonra bu konuyu da gündeme getirdik. Bursa merkezde Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım, Gürsu Kestel yapışık. Bursa'nın toplam alanı 11 bin 200 kilometre. Bunun yüzde 8'lik kısmında nüfusun yüzde 70'i yaşıyor. Yanlış anlaşılmasın, yeni imar alanları açmayacağız. Ama Yavuzselim'de elektrik, su, kanalizasyon, internet kabloları her şey var, yaşam sürüyor, ama doğal gaz gidemiyor. Şehrin nüfusu artıyor. Belli tedbirler almazsak durum vahim..."

Başkan Aktaş sözlerine Bursa'da artık bedava kömür dağıtılmayacağını da ekledi.

GÜVENLİ DOĞAL GAZ VE 3 ÖNCELİK

Bora Çermikli güvenli doğal gaz için en çok vurgulayacakları mesajları ise şöyle sıraladı:

"Havalandırma menfezlerinin kesinlikle kapatılmaması gerekiyor. Cihaz ve baca bakımları sürekli, düzenli kontrol edilmeli. Bursagaz'ın onayı olmadan tesisata müdahale olmaması, ettirilmemesi gerekiyor."

Okullarda, sivil toplum kuruluşlarında eğitimler vereceklerine değinen Çermikli, her yıl 5 bin öğrenciye eğitim verirken Bursa'da Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde yapacakları çalışma ile 150 bin öğrenciye ulaşacaklarını anlattı ve dedi ki:
"Bu bizim için de Türkiye genelinde de bir ilk olacak. Modelde hem öğrenciler hem de yetişkinler güvenli doğal gazı deneyerek öğrenecekler. Çalışmalarımız sürüyor, Aralık ayında başlayacağız. Hedefimiz çocukların güvenli doğal gaz elçisi haline gelmesi."

Bora Çermikli, lisans yetkileri dâhilinde imarlı alanlarda yüzde 98,2'lik bir kullanım olduğuna dikkat çekerek "İmarsız alanlarda sıkıntı var. Onun dışında her yere ulaşmış durumdayız" dedi. Toplantıda imarsız alanlar da dâhil olduğunda Bursa'nın yüzde 79, 80'ine doğal gaz verildiği de gündeme geldi.

BURSA'NIN HAVA KİRLİLİĞİ GEÇMİŞİ VE DOĞAL GAZ

Biz, kış mevsimlerinde şehre kâbus gibi çöken hava kirliliği sisi yüzünden, Ulucamii'nin minaresini göremeyen nesiliz. Sisle birlikte kesif bir kömür kokusu da hâkim olurdu her yere. Kış geldiğinde hava kirliliği gazete manşetlerinden düşmezdi. Kirletici kömür, ithal kömür tartışmaları alıp başını gitmişti... Hava kirliliğine karşı tek çözüm doğal gaz görülüyordu. O yıllarda hava kirliliği yüzünden kaç kişi Hakk'ın rahmetine kavuştu bilemiyoruz. Zira bizde böyle istatistikler hiç tutulmaz!

Bursa'da doğal gaz ile ısınmaya geçişin temelleri dönemin Belediye Başkanı Ekrem Barışık döneminde atılmıştı. Teoman Özalp'ın belediye başkanı iken BOTAŞ; Bursa'yı programına almış ve 1989 yılında altyapı çalışmaları başlamış ve 1992 yılında da konutlara gaz verilmeye başlanmıştı. Erdem Saker döneminde ise doğal gaz yaygınlaştırılmıştı.

 2004 yılında özelleştirilen BOTAŞ el değiştirerek Bursagaz'a geçti. Bursa'ya doğal gazın gelişinin başlıca nedeni hava kirliliğidir. Şehrin 1989'dan sayarsak 30 yıllık, ilk kullanımdan başlatırsak 27 yıllık bir doğal gaz geçmişi var... 2019 yılında da Bursagaz el değiştirerek SOCAR firmasına geçti.

Ancak... Son 3 yıldır Bursa'da yeniden hava kirliliği sorunu yaşanmaya başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sitesinde ölçüm istasyonlarından alınan veriler kimi zaman "İnsan sağlığı için tehlikeli" seviyesinin üstüne, hatta ölçülemez seviyeye çıktı. Bir Bursalı ve gazeteci olarak bunu defalarca gündeme getirdik; akademik odalar da kamuoyunu ve yetkilileri uyardı. Biz bunları yazarken, kentin başına Timur ve Nasreddin Hoca'nın filleri misali kentin başına yeni kirleticiler dayatıldı; şehrin göbeğine kömürlü DOSAB Termik Santrali, Kayapa Atık Tesisi gibi!..

Neyse ki hâlâ bu şehirde başında aklını muhafaza edebilen kent dinamikleri vardı da süreç geriye döndürüldü...

Velhasıl demem şu ki bedava kömür dağıtılmasının durdurulması, insanların doğal gaz kullanmaya teşvik edilmesi; imarsız alanlarda düzenleme yapılarak doğal gaz altyapısının yapılarak kullanıma geçilmesi kent için doğru bir şeydir. Kent yoksullarına bedava kömür gibi doğal gaz yardımı yapılabilir. Artı bu yardımların kime yapılacağı da iyi listelenmeli! Zira ihtiyacı olmadığı ve evinde doğal gaz kullandığı halde bedava kömür alıp da başkasına satarak para kazananların da olduğunu biliyoruz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.