Hava Durumu

Güvenli ve güvenceli çalışma

Yazının Giriş Tarihi: 05.03.2019 06:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.03.2019 06:03

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK) BAOB toplantı salonunda "3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü" nedeniyle basın toplantısı düzenledi. TMMOB İKK Sekreteri Ferudun Tetik tarafından yapılan açıklamada iş kazalarındaki artışa dikkat çekildi...

İş kazalarında yaşamını yitirenlerle iş göremez hale gelen işçilerin sayısının bile saptanamadığına işaret eden Tetik, iş kazalarının normalleştirildiğine vurgu yaptı...

İşçi sağlığı ve güvenliğinin her geçen gün kötüye gittiğini söyleyen Tetik "Ülkemiz toplu iş cinayetlerinde, işçi ölümlerinde dünyada ilk sıralarda geliyor. İşçi sağlığı ve iş güvenliği meclisinin yayınladığı rakamlara göre, 2018 yılında en az 1923 kişi iş yeri kaynaklı nedenlerle hayatını kaybetmiştir" dedi...

2002 yılından 2019 yılının başına kadar iş kazalarında yaşamını yitiren emekçi sayısının 22 bini aştığını söyleyen Tetik sözlerini şöyle sürdürdü:

"SGK tarafından açıklanan rakamlara bakıldığında; 2017 yılında 4A kapsamında çalışanların geçirdiği iş kazası sayısının 359.653, 4B kapsamında çalışanların geçirdiği iş kazası sayısının ise 213 olduğu görülmektedir.

Bu kazalar sonucunda 4A kapsamında çalışan 1.633, 4B kapsamında çalışan 3 kişi olmak üzere toplam 1.636 kişi hayatını kaybetmiştir. SGK 2016 yılı istatistiklerine göre 286 bin 068 iş kazasında 1.405 işçi hayatını kaybetmişti. Açıklamaya göre, 2017 yılında bir önceki yıla göre iş kazası sayısı yüzde 25 oranında, iş kazaları sonucu ölüm yüzde 16 oranında artmış; 2018 verileri ise henüz açıklanmamıştır..."

Tetik SGK kayıtlarına göre iş kazalarını ve ölen işçi sayısını paylaştı:

"2011 yılından bugüne gerçekleşen iş kazaları ve bunlara bağlı gelişen ölüm sayılarını incelemek mümkündür. "2011 yılında 69 bin 227 kazada 1.700 kişi; 2012 yılında 74 bin 871 kazada 744 kişi; 2013 yılında 191 bin 389 kazada 1.360 kişi; 2014 yılında 221 bin 336 kazada 1.626 kişi; 2015 yılında 241 bin 547 kazada 1.252 kişi; 2016 yılında 286 bin 068 kazada 1.405 kişi; 2017 yılında 359 bin 766 kazada 1.636 kişi hayatını kaybetmiştir.

 Ancak biliyoruz ki bu rakamlar, bildirimlere göre çıkarıldığı için gerçeği yansıtmamaktadır. Gerçekleşen kaza ve ölümler çok daha yüksektir. Her yıl evine ekmek götürmeye çalışan 2 bine yakın işçinin hayatına kaybediyor olması, ülkemizdeki iş yerlerinin güvensiz ve ilgili mevzuatın yetersiz olduğunu göstermektedir..."

Ardından da çok ölümlü kazaları tek tek sayan Tetik; 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve kanun çerçevesinde bu güne kadar yapılan düzenlemelerin sorunlu olduğuna değindi.

 4857 sayılı İş Kanunu'nda yer alan "telafi çalışması", "denkleştirme", "çağrı üzerine çalışma", "kısmi süreli çalışma", "asıl işveren-alt işveren ilişkisi" başta olmak üzere kuralsız çalışma koşullarına dikkat çekti.

Sendikal örgütlenmenin yetersizliğine ve özel istihdam büroları ile emekçilerin kiralık işçi haline döndürüldüğüne vurgu yaptı ve sözlerini şöyle noktaladı:

"Bizler, her 3 Mart'ta olduğu gibi bugün de iş cinayetleri ile mücadele etmek için sesimizi yükseltiyoruz. Ölüm, yaralanma ve sakat kalma; esnek ve güvencesiz çalışma hiçbir emekçinin kaderi değildir. İnsan onuruna yakışır, güvenli ve güvenceli çalışma hakkımız için sesimizi yükseltiyoruz. Tüm ülkede, tüm çalışma alanlarında işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin artırılması, bağımsız denetim sisteminin yerleştirilmesi, iş cinayetlerinin ve iş kazalarının durdurulması için yılmadan mücadele edeceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz."

ÇEK'İN 'EĞİTİM ÖDÜLÜ' TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ!

Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin (ÇEK) geleneksel "Eğitim Ödülü",  "Genel"de Samet Başkonuş, "Yerel"de Şahap Aktaş ile Fahrettin Gülener'e verildi.    

  Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Orhangazi Salonu'nda düzenlen geceye, Milli Eğitim eski Bakanı Turhan Tayan, CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş, CHP Bursa milletvekilleri Orhan Sarıbal, Prof. Dr. Yüksel Özkan, Nilüfer Belediye başkan adayı Turgay Erdem, Yenişehir Belediye başkan adayı Ercan Özel, ÇEK Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, ÇEK eski başkanları, yönetim ve denetim kurulu üyeleri, sivil toplum temsilcileri de katıldı.

Başkan Buğra Küçükkayalar, törende yaptığı konuşmada, ÇEK 13. Eğitim Ödülü'nün verildiğine vurgu yaparak 3 Mart 1924 tarihinde çıkarılan yasaların, devrimlerin gerçekleşmesinde altyapıyı oluşturduğunu anlattı.
Küçükkayalar, her şeyin temelinde eğitim olduğu düşüncesiyle kurulan ve bu felsefeyle çalışmalarını sürdüren ÇEK'in tüm eğitim kurumlarının başında 3 Mart ibaresi bulunduğunu, her yıl verilen eğitim ödül törenlerinin de bu tarihte yapıldığını hatırlattı.

 Küçükkayalar, "Demokratik özgürlükler ve prensipler çerçevesinde konuşarak ortak paydalarda buluşmalıyız. Birbirimize körü körüne karşıt olmamalı, bunu keskinleştirip bir yaşam felsefesi haline getirmemeliyiz, hoşgörülü olmayı bırakmamalıyız" dedi.

Ve şunları söyledi:

 "Anaokulundan Üniversiteye...' hedefiyle yola çıkan ve bu yıl 24. kuruluş yıl dönümünü kutlayacak olan Çağdaş Eğitim Kooperatifi, dün olduğu gibi yarınlarda da geleceğin aydınlık Türkiye'sine çağdaş, laik, demokrat, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı aydın insanlar, özgür düşünen bireyler yetiştirerek katkıda bulunmayı sürdürecektir."

Daha sonra Şahap Aktaş ile Fahrettin Gülener'e ödülleri takdim edildi.

Ardından da sanatçı Pınar Ayhan "Orada Duruverseydi Zaman" isimli müzikali sahneledi. Cumhuriyetin ilk yıllarını anlatan oyun, salonu dolduran izleyiciler tarafından büyük bir beğeni topladı. Dakikalarca ayakta alkışlandı...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.