Hava Durumu

Hanımeli'nin örgü imecesi

Yazının Giriş Tarihi: 21.07.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.07.2019 06:00

Son yıllarda emekli ya da çocuklarını yetiştirmiş ev kadınları (aslında evde çalışan kadınlar) çoğunlukta olduğu bir toplumsal fayda hareketi içine gençleri de katarak etkinleşmeye başladı...  

Örgü, dantel, nakış, dikiş gibi becerilerini bir araya gelerek toplumun özellikle de dezavantajlı kesimlerin hizmetine sunuyorlar. Böylece toplumla aralarında el emeği ve dayanışma temelinde bir köprü oluşturuyorlar.

 Bu hareket beraberinde psikososyal olarak aynı zamanda teknolojik gelişmişliğin dayattığı tekno yalnızlığı da öteliyor. Yani bir kazan, kazan durumu... Hem kendilerine hem de topluma yararlı oluyorlar.
Yeni kurulan Hanımeli Gönüllü Yardım Grubu da onlardan biri. Ancak benzerlerinden farklı bir özelliği var;  grup  bir araya gelirken aralarında herhangi birini başkan seçmedi.

Sadece katılımcıların "Sevim Anne" dediği 75 yaşındaki Sevim Ertuğuş grubun Onursal Başkanı olarak herkes tarafından kabul edildi. Herkesin eşit söz hakkının olduğu, aralarından birinin diğerine buyurgan olmadığı bir yapı oluşturdular.

Dün Beşevler Çağın Sitesi'nde oluşturulan atölyenin açılışına yaklaşık 50 civarında gönüllü katılırken, katılım ve destek bildirenlerin sayısı ise 300'e ulaştı.

Çok güzel bir atölye oluşturmuşlar.  Örgü ipinden yapılan oyuncak ayılar, bebekler şal, atkı ve bereler, çantalar yapmışlar. Aralarındaki zor bir yöntemle üretilen, zaman ve emek gerektiren amigurumi bebek ve oyuncaklar muhteşemdi. Özellikle de çocukların hem kitaplarından hem de çizgi filmlerden çok sevdiği Kral Şakir  karakterlerinin amigurumi oyuncaklarını  birebir denecek kadar başarılı bir şekilde yapmışlar.

(Yeri gelmişken Kral Şakir bir Grafi2000 prodüksiyonu. Kral Şakir 16 Mayıs 2016 tarihinde ilk yayınına başladı. Tamamen yerli ve Türk aile yaşamından esinlenen Kral Şakir kısa sürede çocuklar tarafından çok sevildi. Çizgi filmin yanı sıra kitapları da çocukların en tercih ettikleri arasında yer aldı. BKM oyuncuları tarafından tiyatro sahnesine taşındı. )

NE DEDİLER?

Hanımeli Gönüllü Yardım Grubu katılımcılarının neden böyle bir gönüllü harekette yer aldıklarına ve duygularına gelince...  Dediler ki:

Sevim Ertuğuş:

"75 yaşındayım. Evde kapalı kalmıştım. Şimdi dışarı çıkıyorum. Gençlerle birlikte olmak, insanlara yararlı olmak bana çok iyi geliyor. Ev kadınıyım, yıllarca dışarıya dikiş diktim. Ev ekonomisine katkı sağladım.  Şimdi sosyal yardım amaçlı bir araya geldik. Seve seve çalışıyoruz. Burada çok sayıda yeni arkadaşım oldu. Örüyoruz. Yaptıklarımızı çocuklara hediye ettiğimizde onların gözlerindeki pırıltı bizim ödülümüz...  Burası benim tansiyon ilacım...

Asuman Varaner:

"Yıllarca evde dantel angles yaparak ev ekonomisine katkı koydum. Burada dezavantajlı çocuklara oyuncaklar, huzurevinde kalan yaşlılar için şallar, askerlerimiz için atkı ve bere örüyoruz. Evde 98 yaşında yatan hastam var ben bakıyorum. Yüreklere dokunmak,  evden çıkmak kendimizi hem de çocukları ve diğer yetişkinleri mutlu ediyor.

Şadiye Yılmaz:

"65 yaşındayım. Emekliyim. Yüzde 88 engelliyim. Günde 5 kez insülin alıyorum. Bu gruba geldiğimden beri arkadaşlarımla çok mutlu oluyorum. Başka insanlara faydalı olmak düşüncesi bana çok iyi geliyor. Gruba elimden geldiğince maddi ve manevi destek veriyorum. Hanımeli Grubu'na benim insülinim diyorum.

İlknur Çıngay:

"52 yaşında bir babaanneyim. Çocuklar için amigurumi bebek ve oyuncaklar yapıyorum. İnsanlara yararlı olmaktan büyük haz alıyorum. Çocukların mutluluğu için tüm çabaya değer. Onların mutluluğunu görünce tüm yorgunluğuma, emeğime değdiğini düşünüyorum. Böyle bir gönüllü dayanışma grubu içerisinde yer almaktan mutluyum...

Zekiye Dağlı:

"Amigurumi oyuncaklar örüyorum. Ördüklerim arasında Kral Şakir ve Necati gibi çizgi film ve kitap karakterleri de var. Sadece fotoğrafına bakıp yapabiliyorum. İnsanlara sosyal fayda yaratmak adına bu tür etkinliklere katılıyorum. Amigurumiyi örgü oyuncak yaparken, yeni öğrendim. Burada olmaktan hem kendim için hem de çocukları sevindirdiğimiz için çok mutluyum.

Ayşegül Kavuşturan:

"Gül Ayşe'nin örgü bebeklerini yapıyorum. Bir tarz oluşturdum ve artık bebekler markalaştı. Ama, Hanımeli Grubu'na da destek olacağım. Gerektiğinde çeşitli sivil toplum kuruluşları ve çeşitli etkinlikler arasında köprü olabilirim."

Emine Saka:

"Çok uzun yıllardır çeşitli sivil toplum kuruluşlarında etkin olarak çalıştım. Hayırsever biriyim. Topluma yararlı işler yapmayı seviyorum. Bu grupta olmaktan mutluyum. Çocuklara oyuncak, yetişkinlere şal, askerlerimize atkı ve bereleri severek yapıyoruz... Çocukların ve insanların yüreğine dokunmak güzel bir şey."

Nurgün Korkmaz

"Ev kadınıyım. Ben değil, biz olmak için buradayız. Daha önce de bireysel olarak desteğim olmuştu ama ilk kez böyle bir sivil dayanışma ve gönüllü hareketi içerisinde yer alıyorum. Arkadaşlarla birlik ve beraberlik içerisinde dayanışma yolculuğundayız. Amigurumi oyuncaklar, motifler ve çanta yapıyorum. Sağlık sorunlarım vardı, bana iyi geliyor..."

Saliha Kaya:

"Bere, bebek, ayı gibi oyuncaklar örüyorum. Çevremdeki dostlardan ip ve örgü desteği alıyorum. Biz burada terapi oluyorum. Ben torunlarımı mutlu ediyordum, ama şimdi başka çocukları da mutlu ediyoruz. Onların mutluluğunu gördükçe daha bir motive oluyoruz.

Dilek Yenen Canbaz:

"Hanımeli Gönüllü Yardım Grubu katılımcıları olarak bizler dayanışma ve toplumsal fayda oluşturmak üzere bir araya geldik. Hepimiz gönüllüyüz. Önceliğimiz çocuklar. Down Sendromlu, otistik, spastik ya da kanserli yani dezavantajlı çocuklarımız. Ayrıca köy okullarına kitap kırtasiye, giysi desteği vermeyi de düşünüyoruz. Bu alandaki sivil toplum kuruluşlarıyla da iş birliği içerisinde olacağız. İlgilenen tüm kadınlarımızı aramıza davet ediyoruz. Amacımız emeğimizle, gönlümüzle, dayanışarak insanların, çocukların yüreklerine dokunmak. İp desteğine ihtiyacımız oluyor. Özellikle kanserli çocuklar için antibakteriyel örgü ipi ile silikonla boncuk elyaf kullanıyoruz. Diğer oyuncaklarda kullandıklarımıza göre daha maliyetli oluyor. Katkısı olan herkese, gönüllü arkadaşlarımıza ve katkısı olacaklara da şimdiden teşekkür ediyoruz... "

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.