Hava Durumu

Hekim ve Eczacılar kaygılı!

Yazının Giriş Tarihi: 26.05.2019 03:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.05.2019 03:50

Bursa Şehir Hastanesi'nin haziran ayında hizmete gireceği söyleniyor...

Ancak, 5N,1K misali "Ne? Nerede? Nasıl? Neden? Ne zaman? Kim?" gibi soruların yanıtı hâlâ bir muamma... Yetkililerden kamuoyunu aydınlatacak netlikte açıklamalar gelmiyor. Bursa'daki hangi hastaneler kapatılacak?

Şehrin muhtelif yerlerinde hizmet veren Devlet Hastanesi'ne bağlı birimler ne olacak. Misal Çarşamba'daki, FSM'deki  ya da Kızılay Tıp Merkezi gibi birimler ne olacak?
Halkın sağlığa erişimi, sağlık çalışanlarının durumu, hastane ve sağlık tesisleri etrafında konuşlanmış eczanelerin durumu ne olacak? Bir bilinmezlik halidir gidiyor...

Başta hastane civarlarındakiler olmak üzere onlarca eczane,  gözlükçü, tıbbi malzeme, ortez, protez satan firma kepenk indirecek.
Şehir Hastaneleri'ndeki ticari alanlarda mutlaka eczane de olacak. Ama kime nasıl tahsis edileceği bilinmiyor. İhaleye çıkma ihtimali nedir? Sonuçta şehir hastaneleri hasta taahhüdü neticesinde özel sektör tarafından yapılan, işletilecek olan kuruluşlar... İstediğine eczane açtırmasının önünde bir engel var mı? Bilemiyorum... Dedim ya, bir muammalar silsilesi...

BURSA'NIN SAĞLIĞINA İYİ GELMEYECEK

Konunun taraflarından olan halkın sağlığa erişimindeki kaygıları hafta içinde CHP Milletvekili Erkan Aydın gündeme getirdi... Şimdi de Bursa Tabip Odası ve Eczacılar Odası birlikte "Şehir Hastaneleri Bursa'nın sağlığına iyi gelmeyecek" başlıklı ortak basın açıklaması yaptı.

BTO Başkanı Güzide Elitez söze şöyle başladı:

 "Bursa sağlık kamuoyunda bir süredir Bursa Şehir Hastanesi'nin tamamlandığı, bayram sonrası haziran ayı içinde hizmete gireceği söylentileri dolaşmaktadır.

En son Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin'in basında yer alan açıklamasından Bursa Şehir Hastanesi'nin haziran ayında açılacağını öğrendik.

Ancak bu şehrin sağlık yöneticisi olan Bursa Sağlık müdüründen tüm çabalarımıza karşı herhangi bir bilgi edinemedik. Odamızın Bursa Sağlık Müdürlüğü'ne bilgi edinmek üzere yaptığı yazılı başvuruya ve görüşme talebimize yanıt alamadık. Bursa'da müdürlük neden çalışmalarını hekimlerden ve kamuoyundan gizli olarak sürdürüyor?

Bu noktada kritik olan Bursa'da merkezde yer alan ve uzun yıllardır sağlık hizmeti veren birçok büyük hastanenin kapatılıp kapatılmayacağı sorusu veya gerçeği yatmaktadır."

HANGİ HASTANELER KAPATILACAK?

Hangi hastanenin kapatılacağına dair belirsizliğe işaret etti:

"Bursa Sağlık Müdürü, Nilüfer İlçesi Doğanköy mevkisindeki, 1.355 yatak kapasiteli olduğu söylenen bu hastanenin açılması ile hangi hastanelerin kapatılacağını, hekimlere, yıllardır hizmet aldıkları hastanelerinin kapatılıp kapatılmayacağını bilmeye ihtiyacı olan kamuoyuna açıklamaya zorunludur. Ancak yine Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin'in basında yer alan açıklamasındaki  'Şehir Hastanesi ve Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi ile Bursa'mız 2030 yılına kadar sağlıkta sıkıntı yaşamayacak' cümlesinden anlıyoruz ki Bursa'da bu iki hastaneden başka hastane kalmayacak..."

BASIN DA OLMASA!

Biz de anlıyoruz ki; BTO, Şehir Hastanesi'ne yönelik gelişmeleri yetkililerden değil basından takip ediyor... BTO Başkanı Güzide Elitez dedi ki:

"Yine basında yer alan haberlerde, Onkoloji Hastanesi, Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi, Zübeyde Hanım Hastanesi'nin kapatılacağı Çekirge ve Muradiye hastanelerinin butik hastanelere dönüşeceği bilgisi yer almaktadır. Bursa kamuoyuna Çekirge Çocuk Hastanesi kapatılma sürecini hatırlatmak isteriz.

Bu hastanenin Dörtçelik Çocuk Hastanesi'ne taşınması istendiğinde Bursa Tabip Odası sürece itiraz etmiş. Hastanenin kapatılmaması yönünde yapılan ve halkımız ve hastalarımız tarafından da sahiplenen bir eylemlilik yürütülmüş, gelen tepkilerin büyüklüğü ile hastanenin kapatılmayacağı söylenmiş, ancak hastanenin birimleri teker teker taşınıp içi boşaltılıp sonunda da tabelası indirilmişti. Bugün Bursa'nın merkez ilçesinin ulaşılabilinir çocuk hastanesi yoktur..."

Ve çekincelerini şöyle dile getirdi:

"Bu hastanelerin bu süre içinde aynı akıbete ulaşacağını öngörmek zor değildir, kaldı ki şehir hastanelerinin açıldığı diğer illerde yaşananlar (Ankara'da Bilkent Şehir Hastanesi için 6, Adana'da 4 hastane kapatıldı) bize bu öngörümüzün gerçekleşeceğini bugünden göstermektedir..."

SORULAR, SORULAR, SORULAR...

Ardından da İl Sağlık Müdürlüğü'ne şu soruları yöneltti:

"Bursa'da hangi hastanelerimiz kapatılacaktır? Kapatılacak hastanelerin içinde Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi de var mıdır?

Bursa'nın yoğun bakım ve hastane yatağı ihtiyacı varken bu hastanelerin kapatılmasını kamuoyuna nasıl açıklıyorsunuz?

Bursa Şehir Hastanesi'nin kamuya yapım maliyeti nedir?

Bursa Şehir Hastanesi için Sağlık Bakanlığı ne kadar kira ödeyecek? Bursa Şehir Hastanesi için yüzde  70 doluluk oranı söz konusu mudur?

Şehrin 19 km dışında olan hastaneye hasta ve hasta yakınlarının ulaşımı nasıl (gece/ gündüz) sağlanacak? 

Hayati tehlikesi olan hastalar, yaşlılar, engelliler vb. dezavantajlı hastaların ulaşımı için nasıl önlemler alındı?

 Şehrin 19 km dışında olan 1.355 yataklı bir hastanenin hekim ve sağlık personeli buraya nasıl ulaşacak, icap nöbetlerinin gereği farklı çalışma saatleri olan sağlık hizmetinin devamlılığı açısından çalışanların ulaşım sorunları nasıl çözülecek? 

Şehir hastanelerinin yatak başına kapalı alanının çok fazla olması nedeniyle, hekimler ve sağlık çalışanları hastane içerisinde hizmet sunmasındaki zorluklar için nasıl bir önlem alındı?

Sağlık alanında yaşanan şiddet yüzünden zor günler yaşayan hekimlerin şiddetten korunabilmeleri için nasıl önlemler alındı?"

Başkan Elitez Bursa'daki yatak sayısına atıfta bulundu:

"Bursa ülkemizin 4. büyük şehri olmasına rağmen hem hekim, sağlık çalışanı sayıları hem de hasta yatağı sayısı ülke ortalamasının altındadır. Bursa Şehir Hastanesi, Bursa'nın uzun yıllardır değişmeyen yatak sayısı sorununu çözmek için kullanılmalı ve hiçbir devlet hastanemiz kapatılmadan hizmete girmelidir.

Hastanenin finansman ve yönetim sorunları nedeniyle Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi ve Bakanlık tarafından yönetilmesinin bir an önce sağlanması gerekmektedir."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.