Hava Durumu

HES Kodu: Bir vardı, bir yoktu!

Yazının Giriş Tarihi: 25.09.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.09.2020 06:00

Bursa Valiliği bankalar, AVM'ler, kamu kurumlarına, fabrikalara HES kodu sorgulama zorunluluğu getirmişti. Amaç, kovid-19 taşıyıcısı ya da temaslısı olup da dışarılarda gezenlerin sağlıklı insanlara hastalık bulaştırmasını önlemekti.

Makul bir tedbirdi. Sokağa çıkma yasağı yerine hem karantinayı delenlerin tespit edileceği hem de işletme ile kamu kurumlarının, bankaların faaliyetlerini sürdürmesine yönelik bir uygulamaydı.

İl Hıfzıssıhha Kurulu, 22 Eylül 2020 tarihinde bu kararı almıştı. Ancak 24 Eylül 2020'de "İkinci bir karara kadar" diyerek belirsiz bir tarihe erteledi...

Belirsiz bir tarih olması önemli! 22 Eylül'de HES kodunu zorunlu kılıp, 24 Eylül'de iptal edip, 26 Eylül'de yeniden başlatsaydı, kamuoyu bu durumu gerçekten yanlış anlardı. Yanlış anlama kısmen de olsa sürüyor!..
Zira HES kodu zorunlu kılınmasının nedeni başta da belirttiğim gibi bulaş riskini en aza indirmekti. 24 Eylül'de ise Büyükşehir Belediyesi tüm vatandaşları Acemler'deki kavşak açılışına davet etti.

Sosyal medyada "AVM'ye, bankalara, devlet dairelerine girişte HES kodu soruluyor, açılışa davet edilenlerden de HES kodu sorulacak mı?" gibisinden çokça paylaşım yer aldı.

Eğer tedbirler birkaç günlüğüne ertelenseydi, toplumun çoğunluğunda açılış nedeniyle kaldırıldığı düşünülürdü. Hâlâ da öyle düşünenler var.

Ancak uygulamanın zorunlu kılındığı kurum ve işletmelerde HES Kodu sıkıntısı yaşanmaya başladı. Özellikle de yaşlı vatandaşlar HES kodu almayı beceremedi, gittikleri banka ya da kamu kurumlarındaki görevlilerden kendilerine HES kodu almalarını talep etti.

UYGULAMA UYGULANAMADI!

Uygulama, uygulanamadı! İşletme ve kuruluşlara sağlık güvenliği için başta hijyen olmak üzere pek çok ek yük binmişti zaten. Çoğu işletme HES kodu denetimini yapacak personel bile bulamadı! Karmaşa yaşandı.

Zira vatandaşların büyük çoğunluğunda HES kodu yoktu ve nasıl alınacağını bile bilmiyorlardı.

Aslında gazetelerde, haber sitelerinde, televizyon kanallarında HES kodunun nasıl alınacağına dair haberler yayınlandı. Dün üşenmedim, 17 kişiyi aradım, kendimi de ekledim; 18 kişi... Mini bir anket yaptım; kendim de dâhil olmak üzere HES kodu alan kişi sayısı 3'tü.

Hal böyle olunca da HES kodu zorunluluğu uygulanamadı...

Zaten Valiliğin duyurduğu iptal kararında da gerekçeleri görmek mümkün!

Duyurunun 1. maddesinde "Çalışan sayısı 50 ve üzeri olan fabrika ve iş yerlerinde çalışanların, yönetici ve müşterilerin girişlerde HES kodu sorgulaması işlemi için yeterli personel istihdamı ve mekânın fiziksel düzenlemelerinin sağlanması için ikinci bir karara kadar ertelenmesine karar verilmiştir" deniyor.

"Çalışan sayısı 25 ve üzeri mağaza ve işletmeler; AVM'ler; bankalar, PTT merkezleri, tüm konaklama tesisleri ile özel ya da kamuya bağlı misafirhaneler" olmak üzere diğer 5 maddede yer alanlar için de aynı koşul ve gerekçeler tekrarlanıyor...

SİYASİ PARTİLER, MESLEK ODALARI, STK'LAR

İl Hıfzıssıhha Kurulu, HES kodu uygulamasında; siyasi partilerin, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının ve bunların açılış, kongre, toplantı gibi etkinliklerini kapsam dışı tutmuştu.

Oysa siyasilerin sosyal medya paylaşımlarında sosyal mesafe ve maske kuralına uymadıkları görülüyor! Ziyaretlerde, düğün dernekte çekilen toplu fotoğrafları paylaşıyorlar! Herhangi bir parti adı telaffuz etmiyorum; tüm parti mensupları aynı şeyi yapıyor çünkü!..

Aslında siyasiler de başta temas nedeniyle yüksek kovid-19 bulaş riski altında! Maske takmama da eklenince risk hepten büyüyor. Neden maske takmadıklarını sorduğunuzda ise "Fotoğraf çektirirken çıkardık" yanıtını veriyorlar! Çoğu kişi cebindeki kullanılmış maskeyi tekrar, tekrar takıyor!

Kovid-19 kendi kendine bitmedikçe ya da aşı bulunup da herkes aşılanmadıkça veya tüm toplum kırıla döküle sürü bağışıklığı seviyesine çıkmadıkça, biz bu salgından zor kurtuluruz!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.