Hava Durumu

Hisar açık hava müzesi olacak!

Yazının Giriş Tarihi: 20.03.2019 06:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.03.2019 06:03

Dün Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar hikâyesi olan, insan unsurunu dışlamadan bütüncül bir yaklaşımla ele alınan Tarihi Hisar Bölgesi Yenileme Projesi'ni kamuoyu ile paylaştı...

Hilton Otel'de düzenlenen basın toplantısına AK Parti milletvekilleri Refik Yılmaz, Ahmet Kılıç, Emine Yavuz Gözgeç, İl Başkanı Ayhan Salman, Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Cömez ve belediye meclis üye adayları da katıldı...

10 yılda 576 tarihi eseri ayağa kaldırdıklarını anlatan Başkan Dündar, sivil mimari örneği yapılar, kültür merkezleri, tarihi cami, çarşı ve konaklar, Hanlar Bölgesi gibi çalışmaların "Yaşayan Tarih Yolu" projesinin bir parçası olduğuna dikkat çekti:

"Yaşayan Tarih Yolu; doğuda şehrimizin yeni marka değeri Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi ile başlayan, Kayhan Bölgesi, Okçular, Uzun Çarşı, Hanlar Bölgesi ve Hisar İçi ile son bulan bir proje. Tarih çalışmalarımız böylelikle, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, tarihi çarşıların restorasyonu ve Hisar İçi projesi ile üçlü bir sacayağı üzerine oturuyor...

Surların ayağa kaldırılması, Sümbüllü Bahçe Konağı, Sur Üstü Konağı, Haraççıoğlu Medresesi, Üftade, Kavaklı ve Oruçbey Caddesi ile Kale Sokak'ta yaptığımız cephe düzenleme ve sağlıklaştırma çalışmaları, Arkeopark kazıları bölgenin tarihi kimliğini canlandırdı.

Ardından sıra Hisar İçi Koruma Kentsel Tasarım'a geldi. Tüm projelerde şehir kimliğine saygı gösteriyor ve tarihi değerleri korunmuş bir Bursa'yı geleceğe taşımayı hedefledik. Yaşayan Tarih Hisar İçi Projesi ile Hisar'ı bir bütün olarak ele alıp yeni bir Kentsel Koruma Analiz Çalışması ortaya koyuyoruz..."

 Hisar'da 5 tane sur kapısı, 16 cami ve mescit, 17 türbe-mezar, 4 tane medrese ve tekke, 6 tarihi çeşme, 3 hamam 167 tane de sivil mimari örneği ile günümüze ulaşamayan 58 adet de yapı olduğunu söyledi.

 "Tarihi hisarın mevcut dokusunun ortaya çıkartılması için master planı oluşturduk. Hocalarımızla, mimarlarımızla çalıştık. Proje alanında 5 odak noktası belirledik. Aktif turistik bölge olması nedeniyle Tophane, dini turizmin rotası olması dolayısıyla Üftade Camii ve Türbesi, Arkeopark, Kent Bostanı ve Pınarbaşı Parkı, Alaaddin Camii, Haşim İşcan Parkı, çalışmalarımızın odak noktaları oldu. Doğru planlama güzel bir bütüne hizmet eder. Mimarlar, hemşerilerimiz, Hisar'da yaşayanlar katkı sağlarlarsa daha güzel iş çıkar. Avrupa kentlerinde 'Eski Şehir' olarak bilinen şehirler nasıl ki sizi doğal bir tarihin içerisine çekiyorsa, Hisar da herkesi cezbedecek, dünyada görülmesi gereken yerler arasındaki yerini alacak..."

Proje Mimarı Cem Sorguç "Yaklaşık 3,5 yıldır Hisar bölgesini çalışıyoruz. Tarihi merkez çok önemli, çok kıymetli bir bölge. Bunu gündelik hayata kazandırmak önemli. Bursa yayılmaya başladığında mekansal aidiyetini de yitiriyor. Hayata dair unsurların da dâhil edilmesi gerekiyordu. Kent belleğinin gündelik hayatla buluşması önemli" diyerek projenin ayrıntılarını paylaştı.

ÇOK OKUMAK / ÇOK GEZMEK

Bazı şeyleri görmeden hayal edemiyor insan. O yüzden "Çok gezen mi, çok okuyan mı bilir?" diye soruluyor. Bana göre okuyup gezen biliyor...

İlk kez Avrupa'ya gittiğimde, Roma'yı gördüğümde, gelmiş geçmiş bütün belediye başkanlarına üç, dört gün boyunca söylenip durdum. Zira onlar gittikleri, gördükleri, bildikleri halde şehrin bu hale gelmesine göz yummuşlar, koruyamamışlardı!..

Sonra diğer Avrupa başkentlerini de gördüm; hepsinde de tarihi kenti bütüncül bir anlayışla korumuşlar... Modern kentleşme, gökdelenler tarihi şehrin dışında yarı bir merkez olarak oluşmuş.

Biz geçmişte tarihi Bursa'yı koruyamadık. Şimdi Osmangazi Belediyesi "Yaşayan Tarih Bursa" projesi kapsamında, hoyrat yapılaşma kıyamından kurtulan tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çabasında...

ŞAHİN SANAL SEÇİM OFİSİ AÇTI

AK Parti Nilüfer Belediye başkan adayı Necati Şahin, dün Ramada Otel'de düzenlediği basın toplantısında "Sanal Seçim Ofisi"yle belediye meclis üye adaylarını kamuoyuna tanıttı ve projelerinden söz etti...

Şahin şunları söyledi:

"Türkiye'ye örnek olacak bir projeyi hayata geçirdik. Bu projeyi Murat Evke, Ömer Faruk Altunal, Şahin Dibak ve Kerem Kahveci ile birlikte hayata geçirdik. Seçim ofislerimizi günde 500 bin kişi ziyaret ediyor. Sanal ofis yoluyla çalışmalarımızdan, projelerimizden günde 10 ila 15 bin kişi haberdar olacak.

Özellikle ilçemizde ulaşılamayan birçok seçmen olduğunu tespit ettik. Bu seçmenlerin partimize olan ilgisini gizlediğini, bu sebeple seçim ofisimizi ziyaret etmekten kaçındığını belirledik. Bu gerçekten hareketle, mevcut seçim ofislerimizin yanı sıra dijitalleşen hayatımıza paralel olarak sanal seçim ofisini planladık ve hayata geçirdik. Sanal seçim ofislerimiz daha geniş kitlelere daha hızlı ulaşmamızı sağlayacaktır... Türkiye'de ve Avrupa'da ilk olacak sanal seçim ofisimiz 7 gün 24 saat boyunca seçmenlere ve teşkilatımıza hizmet verecek.

Canlı yayınlarımız ile karşılıklı sohbet ve soru-cevap yöntemlerini kullanarak seçmenlerimiz ile daha etkili ve aktif paylaşımlarda bulunacağız. Sanal seçim ofisi ile tüm evlere gireceğiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli de sanal seçim ofisimizi ziyaret edecekler. Sanal seçim ofisimizi www.sanalsecimofisi.com adresinden ve karekod ile takip edebilirsiniz..."

Necati Şahin, konuşmasında sık sık Mustafa Bozbey'i eleştirdi. Nilüfer'de akılda kalacak hiç proje olmadığını söyledi.  Ve şöyle bir tespit de yaptı:

"Türkiye'nin önünde 4,5 yıl seçim olmayan bir süreç var. Fabrikalara gidiyoruz. Üretimi gördükçe moralimiz düzeliyor. Türkiye'yi çok güzel günler bekliyor."

Siyaset işte böyle bir şey!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.