Hava Durumu

Hocalı soykırımının yıl dönümü

Yazının Giriş Tarihi: 27.02.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.02.2020 06:00

28 yıl önce 25'i 26 Şubat'a bağlayan gece Azerbaycan Karabağ Hocalı'da Ermeni milisleri tarafından katliam ve soykırım gerçekleşti... Azerbaycan Kültür Derneği Bursa Şubesi Başkanı Handan Askeran  Ton ile konuştuk...
Karabağ'ın işgaline ve Hocalı katliamına giden sürece atıfta bulundu:

"1987 yılı Kasım'ında Gorbaçov'un Ekonomi Danışmanı Ermeni Abel Agangegyart Paris'te Ermeni kuruluşlarıyla yaptığı toplantıda, Karabağ'ın Ermenistan'a katılması yönünde hazırlık yapıldığının mesajını verdi.

 Ve ardından da bu talepleri gündeme getiren Ermeni mitingleri başladı. Ermenilerin Dağlık Karabağ bölgesi işgaline yönelik kamuoyu oluşturuldu.

 1989'da Şaumyan Bölgesi'nin Dağlık Karabağ ile birleşme kararı aldı. 1 Aralık 1989'da Dağlık Karabağ Ulusal Konseyi, Azerbaycan'dan ayrılma kararını açıkladı.

 6 Ocak 1992'de ise Dağlık Karabağ Meclisi'nde Ermenilerin önerisiyle bağımsızlık kararı kabul edildi..."

PETROL ANLAŞMASI VE HOCALI KATLİAMI

Handan Askeran Ton, bu sürece etki eden ekonomik ve emperyal gidişata da işaret etti:

"Bu arada Amerikan şirketleri ile Rus ve Azerbaycan devleti arasında petrol çıkarma anlaşması yapılmıştı.

 Gorbaçov'un 25 Aralık 1991 tarihindeki istifasından sonra 30 Aralık'ta söz konusu anlaşma Azerbaycan devleti tarafından feshedilmişti.

Bu olaydan iki ay sonra 25-26 Şubat 1992 tarihinde bölgede görevli 366. Rus askeri alayı ve Ermeniler insanlık dışı Hocalı soykırımını gerçekleştirdi.

 Bu petrol anlaşmasından dışlanan Rusya'nın ve Ermenilerin ortak bir intikam eylemidir. Bu olayın ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ayaz Muttalipov istifa etmek zorunda kaldı."

ACIMASIZ KATLİAMIN BOYUTLARI

Azerbaycan Kültür Derneği Bursa Şubesi Başkanı Handan Askeran Ton, Hocalı'da yaşanan katliamları da gündeme getirdi:

"28 yıl önce, 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gecede Dağlık Karabağ'ın Hocalı kasabasında acımasız ve vahşi bir katliam gerçekleşti.

76'sı çocuk, 103'ü kadın ve 70'i yaşlı olmak üzere 613 kişi silahsız savunmasız durumda iken, akıl almaz işkencelerle hayatını kaybetti. 487 kişi ağır yaralandı, 1275 kişi esir alındı, 150'nin üzerinde kayıp tespit edildi.

 Hocalı kasabasında 8 aile hiçbir ferdi kalmaksızın yok edildi. 25 çocuk anne ve babasını, 130 çocuk ebeveynlerinden birini kaybetti. 

Katledilenlerin sayısı resmi olarak 613; ancak soykırıma maruz kalıp öldürülenlerin sayısının bin 300 kişi olduğuna yönelik iddialar var. Katliamın yaşayan canlı tanıkları olduğu gibi, video kaydı, fotoğraf ve röportajlarla da Ermeni vahşeti belgelidir.

Biz Azerbaycan Kültür Derneği Bursa Şubesi olarak Hocalı katliamı ve soykırımının acısını içimizde hissediyor ve şiddetle kınıyoruz. Ermeni saldırılarını lanetle, Hocalı şehitlerini de rahmetle anıyoruz."

'HOCALI'DA YAŞANANLAR SOYKIRIMDIR'

Handan Askeran Ton, Hocalı'da yaşananların soykırım olduğuna dikkat çekti:

"Hocalı'da yaşananlar bir insan hakları ihlali değil bir soykırımdır. Ermenilerin Hocalı'da yaptıkları katliam Birleşmiş Milletler'in Soykırım Sözleşmesi'nde soykırımı tanımlayan 2.  Madde'nin (m) bendinde yer alan 'Bir grup üyelerinin katledilmesi' ve (b) bendinde yer alan 'Grup üyelerinin bedeni ve akli açıdan ciddi şekilde zarar verilmesi' koşullarıyla bire bir uyum göstermektedir.

Katliamın, Nürenberg Mahkemesi Uluslararası Hukuk İlkeleri' kapsamında da ele alınması gerekir. Azerbaycan Devleti Hocalı'da yaşananların "soykırım" olduğunu ilan etti. Bugüne dek 15 ülke Hocalı'da yaşananları kınayan ve soykırım olduğunu kabul eden kararlar aldı."

HOCALI'DAN SONRA KARABAĞ İŞGAL EDİLDİ

Handan Askeran Ton bölgede Türklerin yüzlerce yıl yaşadığına anımsattı:

"Aslında Ermenistan'ın başkenti Erivan İrevan Hanlığı'dır ve Türkler yüzlerce yıl burada yaşamışlardır. Rusların Kafkasya işgalinde, 60 bin Ermeni destekçisine ödül olarak İrevan ve civarını vermişler ve burada 1828'de Ermenistan devleti kurulmuştur. Yani Ermeniler Türk'ün kanına karşı Türk toprağı ile ödüllendirilmişlerdir!"

Hocalı soykırımının sonuçlarını ise şöyle değerlendirdi:

"Hocalı soykırımı yeni faciaların, yeni olayların gelişmesinin hareket noktası oldu. Devam eden süreçte bütün Karabağ Ermeniler tarafından işgal edildi ve kadim Türk toprakları üzerinde ikinci bir Ermeni devleti kuruldu.

İşgal edilen topraklardan şehitler, esir ve rehinelerin dışında bir milyondan fazla Azerbaycan Türk'ü vatanlarından sürüldü..."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.