Hava Durumu

'Huzur ve güvene ihtiyacımız var!'

Yazının Giriş Tarihi: 09.10.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.10.2019 06:00

Yeni Dönem gazetesi olarak Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜRektörü Prof. Dr. Saim Kılavuz'u ziyaret ettik ve kendisine üniversitenin dünü, bugünü ve yarınına yönelik pek çok soru yönelttik...

 Rektör Prof. Dr. Kılavuz üniversitenin dününe yönelik "Çok fazla konuşmamak lazım" derken, bugününe yönelik "Güvene, huzura ihtiyaç var" saptamasında bulundu...

Bursa Uludağ Üniversitesi'nin dünya sıralamasında yüzlerce sıra gerilemesine ve bunun nasıl iyileştirileceğine yönelik soruyu ise şöyle yanıtladı:

"848'inci sıradayken, geçen yıl bin 229'uncu sıradaydık. Bu yıl bin 226'ncıyız. Bu işi telafi edebilecek bir sihirli değnek elimizde yok. Bilimsel araştırmalara, projelere fon ayırdık. İki yıl çalışacaklar, makaleler yayınlanacak, sonuçları 2022'de kendisini gösterir. İlk 1000'e girmek önemlidir."

'Üniversite Sanayi İşbirliğini Geliştirme Merkezi' oluşturduklarını ve ayda bir kez sanayicilerle toplandıklarını; KOSGEB ile yapılan toplantıda yurt dışında araştırma merkezi kurabildiklerini ve 3 milyon liralık destek verildiğini öğrendiklerini anlattı. İş dünyası AR-GE merkezinde çalışma koşuluna dayalı TÜBİTAK'ın 4 bin 500 liralık doktora burslarının 18'den 33'e çıktığını, 55'e tamamlayacaklarını söyledi. Prof. Dr. Kılavuz'un verdiği bilgilere göre BUÜ, yabancı öğrenci okutmada, ilk 5'in içinde; 122 ülkeden 7 bin 200 yabancı öğrenci okuyor.

ÖĞRENCİ DOSTU ÜNİVERSİTE

Ardından da önceliğinin "Üniversiteye huzur gelmesi" olduğunu yineledi ve şunları söyledi:

"Öğrencilerimize huzur geldi. Otomasyon 30, 32 bine göre; 50 bine göre geliştirilmesi talimatını verdik. Şikâyetler öğrencinin istediği dersi seçmesi üzerine yoğunlaşıyor. Yaz okullarını yeniden açtık. Bütünleme sınavlarını temmuza çektik. Bütünlemesi olan öğrenciler artık mezuniyet törenine katılabiliyor.

 Merkezi mezuniyet törenleri kaldırıldı. Her fakülte kendi mezuniyet törenini yapıyor. Öğrenci sosyal medya aracılığıyla bize ulaşıyor. Herkesi memnun etmek kolay değil, ama biz sorunları çözmeye çalışıyoruz ve memnuniyet oranını artırıyoruz. Öğrenci dostu üniversite diyoruz. Biz yanlışları düzelttik. Öğrencilerin ilk 5 tercihinde yüzde 60'a çıktı. Anadolu üniversitelerinde doluluk oranı yüzde 80, 85 iken bizde yüzde 98,7'ye çıktı. ULUTEK'te doluluk oranı yüzde 97..."

Ve şunları söyledi:

"Bu ekip kentle bütünleşen, problem dinleyen, çözmeye çalışan, yeniliklere, gelişime açık iyi bir ekip. Sağlıkta da iyi bir ekip oluştu. Şikayetler azaldı..."

SOSYAL YAŞAM MERKEZİ VE BİNA EKSİKLİKLERİ 

BUÜ'nün eksikliklerini sorduğumuzda ilk sıraya sosyal yaşam merkezini koyan Prof. Dr. Kılavuz, bina eksikliklerine de dikkat çekti:

"76 bin öğrencimiz var, ama öğrenciyi üniversitede tutacak bir sosyal yaşam merkezimiz yok. Bir sosyal merkez anlaşması olmuş, biz onu iptal ettik. 115 bin metrekarelik kapalı alan vardı. AVM çöplüğü haline gelecekti. 15-20 bin metrekarelik bir alan yeterli. Zaten Sayıştay da uygun görmemişti. YDA firması itfaiye yaptı. Firma ile görüştük, iyi niyetli yaklaşıyorlar, 'İtfaiye binasını üniversiteye bağışlarsanız, adınızı koyarız' dedik. Düşünecekler."

Prof. Dr. çoğunluğu müteahhidin iflası nedeniyle yarıda kalmış binalar arasında Mimarlık Fakültesi yanındaki binayı, yüzde 44'ü yapılan merkezi dersliği; Tıp Fakültesi Nöroloji Yoğun Bakım Kliniği inşaatını gösterdi. Tıp Fakültesi yanık ünitesinin bitmesi ve belli yerlerde güçlendirme yapılması gerektiğini anlatarak "Medikal Onkoloji'nin altındaki bodrum içler acısı. 30 yıldır yapılamayan bir iş. Fakülte Anatomi binası yıkılmak üzere. Güzel Sanatlar Fakültesi binasına ihtiyaç var" dedi.

 Fethiye'deki İlahiyat Fakültesi'nin Görükle Yerleşkesi'ne taşınmasının maliyetinin 35, 40 milyon lira olduğuna değinen Prof. Dr. Kılavuz, Fethiye Kültür Merkezi'nin onarım bedelinin 2020 bütçesinde çıkacağını nisan ayında ihalesinin yapılabileceğini anlattı.

YURTLAR HİÇ YETERLİ DEĞİL!

Öğrenci yurtlarının yeterli olup olmadığına, öğrencilerin çeşitli tarikat ve cemaat yurtlarında barınmak zorunda kaldıklarına yönelik soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Yurtlar hiç yeterli değil. Devam eden 4 bin öğrenci kapasiteli yurt martta bitecek. Biz Kredi Yurtlar Kurumu'na yer veriyoruz. Yap-işlet-devret modeli ile Kredi Yurtlar Kurumu yeri verdi, 5 bin kişi kapasiteli olacak, böylece sayı 9 bine çıkacak. Osmangazi Yurdu da depreme dayanıksız, onlar yıkılacak. Yurt ihtiyacı üst düzeyde. Keşke devlet yapsa da bunlara ihtiyaç olmasa. İlahiyat Vakfı'na bağlı 170, 180 ev var. Devlet karşılayamadığında öğrenci özel yurtlarda ya da özel evlerde kalıyor. Devlet 3 yıldır çok güzel atak yaptı, ama Bursa bundan yararlanamadı. Şu anda öğrencilerin 9'da 1'i devlet yurtlarında barınıyor. Bursa bu probleme sahip çıkmalı..."

BUÜ'NÜN BÜTÇEDEN ALDIĞI PAY

Ve 3 öğretim üyesinin hazırladığı raporu gündeme getirerek "İlk nesil üniversitelerde öğrenci başına ortalama 15 bin lira düşerken, BUÜ'nün payı 7 bin 900 lira. 1992-2004 yılları arasında kurulan 2'nci nesil üniversiteler ortalama öğrenci başına 11 bin 500 lira pay alırken, 3'üncü nesilde öyle üniversiteler var ki, bizden daha iyi durumda... Bizim üniversitemiz 1975 yılında kuruldu. Bizim ortalama 20 bin liraya ihtiyacımız var" dedi.

Cumhurbaşkanı Danışmanı İbrahim Kalın'a da tüm sorunları aktardığını anlatan Prof. Kılavuz, Bursa'da BUÜ bölünmeden 4 butik üniversite önerisini Cumhurbaşkanı'na da ilettiğini anlattı. "Biz huzur ve güven diyoruz" vurgusu yaptı. Anabilim dalları ve fakülte kurulları kararlarının önemine dikkat çekerek demokrasi vurgusu yaptı;"Muhatabınızı adam yerine koyun, mevzuata uyun" mesajı verdi ve "Senatolar üniversitenin karar merciidir" dedi.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.