Hava Durumu

İhsan Bilgili'den su kıtlığı uyarısı ve öneriler

Yazının Giriş Tarihi: 09.01.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.01.2021 06:00

Bursa'daki üretken belediye meclis üyelerinden biri de İhsan Bilgili'dir. MHP Yıldırım Belediye Meclisi Grup Başkanvekili olan İhsan Bilgili, son Meclis toplantısında her gün haberlere yansıyan su kıtlığı ve kuraklık konusunu gündeme getirdi ve bir dizi tedbir önerdi.

Aslında olası su kıtlığına dair yer altı ve yer üstü su kaynaklarının korunması için yıllardır çevre kuruluşları ve akademik odalar uyarıyordu.

Barajlar kurudu, göller çekiliyor. İznik Gölü civarındaki köylerde yaşayan 80, 90 yaşındaki insanlara bile "Ahir ömrümüzde böyle bir şey görmedik!" dedirtecek düzeyde bir su çekilmesi yaşanıyor. Nilüfer Barajı'nda su kalmadı; Doğancı Barajı'nda çok az su kaldı. Dip suları var; barajlarda sular azaldığında dip suları kullanımındaki en büyük sorunlardan biri de ağır metal barındırıyor olmaları. Bursa'nın temiz kaynak sularına ancak şişelerde ulaşabiliyoruz!

(Saitabat Şelalesi'nde bile doğru dürüst su yok. Şelaleyi besleyen derelerdeki sular siyah lastik borularda. Tıpkı Uludağ'da yürüyüşçü doğaseverlerin denk geldiği tüm derelerde olduğu gibi.)

Su sorununa dikkat çeken İhsan Bilgili diyor ki:

"Son yıllarda dünyamızda meydana gelen küresel ısınma sonucu iklim değişiklikleri yaşanıyor ve bundan Türkiye'miz de etkileniyor.

İklim değişikliği sonucu mevsimler etkilenmiş, beklediğimiz ve özlediğimiz kışı, yağmuru ve karı artık göremez olduk.

Bu durum maalesef su kıtlığını gündeme getirmektedir. Bugün her büyükşehirde olduğu gibi Bursa'mızda da barajlarımızın su miktarları yüzde 20'ler seviyesine düşmüş ve 75 günlük, yanı iki buçuk aylık suyumuz kalmıştır.

Çözümü elbette var. Paniğe gerek yok! Çınarcık barajı var. Ancak su kıtlığı yaşanmaması için tez elden birtakım önlemler alınmalı ve suyun tasarruflu kullanımı hususunda gerekli tedbirle alınmalı ve buna yönelik çalışmalar acilen yapılmalıdır."

2021'DE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Ve günümüzde ne yazık ki suyun da ekmeğin de her türlü gıdanın da israf eder hale gelindiğine dikkat çekerek, MHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu'nun TBMM'de teklif ettiği üzere öncelikle ve acilen milli bir su kanununun çıkarılmasına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

İhsan Bilgili 2021 yılından itibaren uygulanmak üzere şu tedbirleri önerdi:

"Yer altı barajları ve havzalarının oluşturulması; kaçak su kuyularının bir an önce kontrol altına alınması; sulama sistemlerinin kapalı hale dönüştürülmesi...

Toprağın değil, bitkinin sulanmasına yönelik sulama sisteminin oluşturulması, şehirlerde, sitelerde ve yerleşim birimlerinde yağmur suyu depo alanlarının oluşturulması (çatı sularının yüzde 80-85 oranında depolanması sağlanabilir.)

Park ve bahçelerde kullanılan süs bitkilerinin suyu az isteyen bitkilerden tercih edilmesi; kayıp kaçak oranlarının bir an önce alt düzeye çekilmesi (Bursa için bu oran da yüzde 21-22'dir. Başarılıyız.)

Şehir içi alanlarda araç yıkama, süs havuzları, havuzlu konutlar gibi kullanımın tam denetim altına alınması bu alanlarda yağmur suyu biriktiren depoların kullanılması...

Tarımda buharlaşmayı önleyecek kapalı sistemlerin kullanılması...

Tarım alanlarında sulu tarım ve kuru tarım yapılan alanların yeniden planlanması, ürün ve desen değişiminin hayata geçirilmesi...

Atık su arıtma tesislerinden çıkan suyun sulama suyu olarak kullanılması için sisteme entegresinin sağlanması...

Tuvaletlerdeki su haznelerinin yeniden düzenlenmesi ve miktarın yeniden ayarlanması...

Musluklarda süresi ayarlanmış sensörlü muslukların kullanımının sağlanması...

Su tasarrufu için bilgilendirme ve kamu spotları yapılması...

Eğitim müfredatlarında su tasarrufu ve çevre eğitimine ağırlık verilmesi...

Yağış rejimi değişimi selleri artıracaktır, yağmur suyu kanallarıyla suyun tutulması ayrıca sellere karşı acil önlem alınması gereklidir...

Dirençli tarım kentleri oluşturulmalı, dirençli şehirler için planlama yapılması gerekli."

İhsan Bilgili diyor ki:

"Bu önerilerimizin birçoğu belediyelerimiz tarafından yapılması gereken önerilerdir. Yağmurların yağmaması, kar yağısının olmaması, su sorunu yaşanacağının açık işaretidir... Dolayısıyla önerilerimizin dikkate alınarak tedbirlerin uygulanması, çatı sularının biriktirilmesi gibi konuların, plan notlarına koymak suretiyle zorunlu hale getirilmesi talep ve temennimizdir."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.