Hava Durumu

"İnovasyonda Kadın" Girişimcilik Kampı

Yazının Giriş Tarihi: 13.06.2020 06:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.06.2020 06:09

Günümüz girişimcilik dünyasında kadın girişimciler de yer almaya başladı ve sayıları her gün artıyor. Çok farklı işkolu alanlarında kadın girişimcileri görmeye başladık...

Kadın ve Demokrasi Derneği de (KADEM) "Girişimcilik Türkiye'nin kalkınmasının bir yoludur. Kadının güçlendirilmesinin bir yolu da girişimcilikten geçmektedir" fikriyle 2016 yılından bu yana bir dizi etkinliği hayata geçiriyor.

KADEM öncülüğünde, TÜBİTAK Marmara Teknokent Bilişim Vadisi yürütücülüğü ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) iş birliğinde 5b "İnovasyonda Kadın" temalı Girişimcilik Kampı düzenleniyor...

Etkinlik, Türkiye genelinde "Bir fikrim var ve ona hayat vermek istiyorum" diyen ve projesi olan tüm kadınlara açık.

KADEM Genel Merkezi tarafından yapılan çağrıda şu ifadeler yer alıyor:

"İnovasyonu uzakta değil hayatın içinde gören, bazen sıra dışı bazense günlük bir ihtiyaca çözüm bulan o fikrin sahibiysen, inovasyon için bulunduğun yerin değil bulduğun fikrin önemli olduğunu düşünüyorsan seni 'İnovasyonda Kadın' projesine davet ediyoruz.

Kadın ve Demokrasi Derneği, TÜBİTAK Marmara Teknokent Bilişim Vadisi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilecek olan kamp için siz de fikrinizi bizimle paylaşın."

Katılım koşulları arasında "Başvuru yapılan projenin 'AR-GE ve İnovasyon' içerikli olması, projenin daha önce herhangi bir yarışmada ödül almaması ya da resmi kurum ve kuruluşlardan yardım almaması" gerektiği yer alıyor.

Başvurular, oluşturulan kurul tarafından değerlendirilecek ve 30 aday seçilecek. 

Geçmiş etkinliklerde, 30 aday bir haftalık eğitim sürecinde pazarlamadan markalaşmaya dek pek çok alanda konunun uzmanı akademisyenlerden ders almıştı.

Aynı süreç bu dönemde de gerçekleşecek.

Kamp sonunda 30 adayın projeleri değerlendirilecek ve en iyi 5 projeye 25 bin liralık proje desteği verilecek...
 

İlk beşe kalanlara projelerini hayata geçirmek istedikleri takdirde TÜBİTAK Marmara Kuluçka Merkezi'nde 1 yıl ücretsiz yer tahsis edilecek.

Girişimciye, projesini gerçekleştirmesi için ulusal ve uluslararası kuruluşlardan destek alması halinde 25 bin liraya kadar destek verilecek.

'Girişimcilik Kampı' programından hibe desteği almaya hak kazanan adaylarla ilgili destek süresi ise etkinlik başlama tarihinden itibaren bir yıl ile sınırlı.

Kampta sunulacak eğitimin temel başlıkları ise şöyle:

 "Girişimcilik, Start-Up, İnovasyon ve Süreç Yönetimi"; "Maliyet Analizi"; "Finansal Tablolar"; "Proje Yazımında Dikkat Edilmesi Gerekenler";

"İş Planı Hazırlama"; "Proje Döngüsü"; "İş Planı Proje Yazım Mentorluğu"; "Start-Up Analizi Nasıl Yapılır?"; "Şirket Geliştirme ve Markalaşmanın Önemi";  

"Markalaşma Sürecinde Uygulanacak Stratejiler"; "Patent ve Marka Tescili/İş ve Ticaret Hukuku"; "Etkili Sunum Teknikleri"; "Canvas Modeli Nedir?"; "Değer Teklifi Oluşturma"; "Pazarlama"...

Bu arada Bursa KADEM İl Temsilcisi Mürvet Yaman ile de konuştum; o da projesi olan Bursalı girişimci kadınlara fikirlerini hayatla buluşturmak adına İnovasyon Kampı'nın bir fırsat olduğunu söyleyerek katılmaları yönünde çağrıda bulundu.

CAM TAVAN SENDROMU

Bu arada KADEM'in sayfasını inceledim.
"Türkiye'de Cam Tavan Sendromu, Hizmet Sektöründe Kadın" adlı kitap dikkatimi çekti.  KADEM tarafından 2016 yılında yayımlanmış. Yazarları Havva Çaha, Ömer Çaha, Emine Sare, Aydın Yılmaz... Akademik bir çalışma. Sayfadan PDF olarak da indirilebiliyor.

Önemli bir yayın. 12 il ve ilçelerdeki 102 banka, 102 okul, 102 de hastane olmak üzere toplam 306 kurum araştırma kapsamına alınmış. 2 bin 40 kadınla görüşülmüş. Aralarında Bursa'dan da 160 kadın var.

Kitapta cam tavanın pek çok tanımı var; onlardan ikisi şöyle:

"Kadınların eğitim, yetenek ve sahip oldukları deneyim dikkate alınmadan, sırf kadın olmalarından dolayı gizli veya açık biçimde yönetici pozisyonlarına yükselmelerinin engellenmesi literatürde 'cam tavan' sendromu olarak tanımlanmaktadır."

"Cam tavan, iş yaşamında kurumsal ve toplumsal önyargıların kadınların üst düzey pozisyonlara gelmesini engelleyen görünmeyen yapay engeller olarak kabul edilmektedir."

Kitap 12 bölümden oluşuyor. Birinci bölümde araştırmanın kapsamı anlatılıyor. Diğer bölüm başlıklarından bazıları şöyle;

"Çalışma yaşamı ve yükselme sürecinde kadın"; "Türkiye'de çalışma yaşamında ve yükselme sürecinde kadın: Engeller ve zorluklar", "Kurumsal analiz: Kurumlarda cam tavan sorunu"; "Çalışan kadın profili"; "Kurumlarla ilişki düzeyi";

"Mesleki yaşam"; "Türkiye'de çalışma yaşamı ve kadın"; "Çalışan kadınlarda annelik ve çocuk bakımı"; "Çalışma ortamı ve kurumsal memnuniyet"; "Çalışma temposu ve sürekliliği."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.